Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín

Celý MS kraj |  | Regionální zprávy POLAR

Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “My jsme dneska už od 4. hodiny v pohotovosti, kdy Porubka vystoupala na 2. stupeň povodňové aktivity a šlo to velice rychle. Opravdu během dvou hodin se zvedla hladina a zhruba o půl metru."
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: “Máme městskou policii v terénu, která monitoruje v tento okamžik především malé toky, protože ty se rozlily jako první."

Přestože po deštivé sobotě v neděli přestalo pršet a vysvitlo slunce povodňová situace je stále na mnoha místech Moravskoslezského kraje vyhrocená. V noci na neděli se povodňová vlna prohnala například Těrlickem.

David Biegun (Naše Těrlicko), starosta Těrlicka: “Zhruba v půl druhé ráno jsme byli nuceni vyhlásit 3. povodňový stupeň, což s sebou také nese tu věc, že jsme museli evakuovat celou chatovou oblast, respektive jsme všechny chataře informovali o povinnosti se evakuovat. Někteří bohužel odmítli a celá situace se ještě navíc zkomplikovala, protože dnes v noci nebo nad ránem si Stonávka zapsala nové hodnoty historické a to celkovou výšku 416 centimetrů hladiny a průtok byl přes 130 metrů krychlových. Tyto bohužel velké hodnoty znamenaly, že jsme byli nuceni i ty, kteří nechtěli o o půl druhé ráno opustit své chaty, nebo nebo obydlí, tak jsme je museli nakonec evakuovat pomoci člunu."

V časných ranních hodinách se povodňová vlna prohnala českým i polským Těšínem.

Anketa: “Jsem místní, bydlím tady v Bezručově ulici a vystrašila nás ta situace. Ráno ráno asi v 5 hodin, že může být i evakuace. Takže je to situace nepříjemná."
Karel Kula (BEZPP), starosta Českého Těšína: “V 0.30 hodin jsme byli na řece Olši na 1. povodňovém stupni a za tři čtvrtě hodiny už jsme se dostali do druhého a ve 3 ráno už jsme byli na 3. stupni. Takže jsme reagovali tak, že jsme vyhlásili evakuaci. protože ta voda se zvedala strašně rychle a podle předpovědi, jsme měli obavy, že by mohlo dojít k zaplavení centra města."

Zatímco v Těrlicku a Českém Těšíně už mohou uklízet, na Ostravu a Bohumín se velká voda teprve valí.

Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: “Tady tento úsek beru v současné době nejkritičtější z celého povodí Odry. Samozřejmě potom bude následovat v pondělí nad ránem nějaká odezva i na v Bohumíně, což je závěrový profil celého povodí Odry. Tam podle současných výsledku srážko-odtokového modelu by měla Odra kulminovat zítra nad ránem na kotě nějakých 1800 kubických centimetrů, což může dojít v překročení stoletých průtoků. Nicméně v tom Bohumíně zřejmě dojde k masivním záplavám."

V Ostravě voda ohrožuje třebovickou elektrárnu. Část města proto bude zřejmě bez teplé vody.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Ohledně teplárny v Třebovicích, tam je plánována odstávka. Oproti vývoji v roce 1997 tam došlo k zajištění technologií tak, aby potom ten náběh teplárny nebyl dlouhý."

Záchranáři stále vyzývají obyvatele záplavových oblastí, aby respektovali výzvy k evakuaci. Pro záchranné a evakuační práce mají záchranáři k dispozici speciální vozidla a také několik vrtulníků. Jde však o poslední možnost záchrany lidí z ohrožených lokalit. Několik lidí nerespektovalo výzvy k evakuaci a záchranáři museli riskovat své životy, aby jim pomohli.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

15. září 2024 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

14. září 2024 11:05 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

14. září 2024 17:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 16:39, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili co se dá

Dnes 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Prezident Pavel chtěl vidět následky povodní na vlastní oči

Neohlášeně přijel prezident České republiky Petr Pavel do Moravskoslezského kraje, aby se osobně seznámil s následky povodně. Navštívil Bohumín a Opavu.

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Řidič doplatil na svou hloupost, autem vjel do zříceného mostu

Dnes 15:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nerespektoval zákaz vjezdu a doplatil na to. Řidič ve Vrbně pod Pradědem vjel do prostoru, kde je vyznačený zákaz vjezdu kvůli poškozené silnici a s autem skončil v sutinách. O letošních povodních se přitom nejedná o jediný případ.

Správa železnic pracuje na obnově vlakového spojení do Ostravy

Stále mimo provoz je vlakové nádraží v Ostravě – Svinově. Hasiči tam odčerpávají vodu z podchodů a dalších prostor, místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

Bez přehrad by v centru Ostravy byly při letošní povodni dva metry vody

Dnes 12:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost Povodí Odry nastínila situaci, která by nastala, pokud by řeky v Beskydech a pod Jeseníky neregulovaly přehradní nádrže. Voda v centru Ostravy by dosahovala až po nádraží Ostrava střed a na náměstí TGM nebo u radnice na Prokešově náměstí by byla její hloubka kolem 2 metrů.

Největším znečišťovatelem ovzduší jsou domkaři a neekologické kotle, tvrdí Josef Bělica (ANO), lídr

Na výměnu neekologických kotlů kraj připravil podpůrné programy a s největšími znečišťovali jsou podepsané dobrovolné dohody, jako další nástroje ochrany životního prostředí.

Pozemkové úpravy by měly proběhnout ve všech obcích a městech MS kraje, navrhuje Radek Kaňa (ODS), lídr koalice SPOLU

Kvalita ovzduší v MS kraji se podle lídra koalice SPOLU automaticky zlepšuje s končícím těžkým průmyslem.

Těšínské divadlo v Českém Těšíně uzavřela rozsáhlá rekonstrukce. Představení probíhají v náhradních prostorách

Těšínské divadlo v Českém Těšíně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Na jejím konci se promění v kreativní divadelní a kulturní centrum , jehož součástí bude mimo jiné i hvězdárna, knihovna a tvořivé dílny.

Chceme zabránit výstavbě montovny v Dolní Lutyni, říká Jan Síla (SPD), lídr koalice SPD, Trikolora a PRO

Podle Jan Síly (SPD) bude v Dolní Lutyni zabráno kvůli výstavbě "montovny" poslední ekologicky čisté prostředí v MS kraji.

Je potřeba, aby na letišti v Mošnově logistický armádní hub vznikl, říkají ústy lídryně Klusové Piráti

Z. Klusová se ohrazuje proti tomu, že Piráti blokují všechny investice. Příkladem je podpora logistického hubu na letišti v Mošnově.

Bohaté kraje nám berou mladé lidi a pracovní příležitosti, tvrdí lídr SOCDEM Svatopluk Němeček

Podle lídra SOCDEM Němečka odchází mladí lidé do "bohatších" krajů, kde najdou lepší pracovní příležitosti.

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín
Vydáno 15. září 2024 14:51, Celý MS kraj, Libor Běčák
Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “My jsme dneska už od 4. hodiny v pohotovosti, kdy Porubka vystoupala na 2. stupeň povodňové aktivity a šlo to velice rychle. Opravdu během dvou hodin se zvedla hladina a zhruba o půl metru."
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: “Máme městskou policii v terénu, která monitoruje v tento okamžik především malé toky, protože ty se rozlily jako první."

Přestože po deštivé sobotě v neděli přestalo pršet a vysvitlo slunce povodňová situace je stále na mnoha místech Moravskoslezského kraje vyhrocená. V noci na neděli se povodňová vlna prohnala například Těrlickem.

David Biegun (Naše Těrlicko), starosta Těrlicka: “Zhruba v půl druhé ráno jsme byli nuceni vyhlásit 3. povodňový stupeň, což s sebou také nese tu věc, že jsme museli evakuovat celou chatovou oblast, respektive jsme všechny chataře informovali o povinnosti se evakuovat. Někteří bohužel odmítli a celá situace se ještě navíc zkomplikovala, protože dnes v noci nebo nad ránem si Stonávka zapsala nové hodnoty historické a to celkovou výšku 416 centimetrů hladiny a průtok byl přes 130 metrů krychlových. Tyto bohužel velké hodnoty znamenaly, že jsme byli nuceni i ty, kteří nechtěli o o půl druhé ráno opustit své chaty, nebo nebo obydlí, tak jsme je museli nakonec evakuovat pomoci člunu."

V časných ranních hodinách se povodňová vlna prohnala českým i polským Těšínem.

Anketa: “Jsem místní, bydlím tady v Bezručově ulici a vystrašila nás ta situace. Ráno ráno asi v 5 hodin, že může být i evakuace. Takže je to situace nepříjemná."
Karel Kula (BEZPP), starosta Českého Těšína: “V 0.30 hodin jsme byli na řece Olši na 1. povodňovém stupni a za tři čtvrtě hodiny už jsme se dostali do druhého a ve 3 ráno už jsme byli na 3. stupni. Takže jsme reagovali tak, že jsme vyhlásili evakuaci. protože ta voda se zvedala strašně rychle a podle předpovědi, jsme měli obavy, že by mohlo dojít k zaplavení centra města."

Zatímco v Těrlicku a Českém Těšíně už mohou uklízet, na Ostravu a Bohumín se velká voda teprve valí.

Břetislav Tureček, technický ředitel Povodí Odry: “Tady tento úsek beru v současné době nejkritičtější z celého povodí Odry. Samozřejmě potom bude následovat v pondělí nad ránem nějaká odezva i na v Bohumíně, což je závěrový profil celého povodí Odry. Tam podle současných výsledku srážko-odtokového modelu by měla Odra kulminovat zítra nad ránem na kotě nějakých 1800 kubických centimetrů, což může dojít v překročení stoletých průtoků. Nicméně v tom Bohumíně zřejmě dojde k masivním záplavám."

V Ostravě voda ohrožuje třebovickou elektrárnu. Část města proto bude zřejmě bez teplé vody.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Ohledně teplárny v Třebovicích, tam je plánována odstávka. Oproti vývoji v roce 1997 tam došlo k zajištění technologií tak, aby potom ten náběh teplárny nebyl dlouhý."

Záchranáři stále vyzývají obyvatele záplavových oblastí, aby respektovali výzvy k evakuaci. Pro záchranné a evakuační práce mají záchranáři k dispozici speciální vozidla a také několik vrtulníků. Jde však o poslední možnost záchrany lidí z ohrožených lokalit. Několik lidí nerespektovalo výzvy k evakuaci a záchranáři museli riskovat své životy, aby jim pomohli.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044906/vyhrano-zdaleka-neni-povodnova-vlna-se-vali-na-ostravu-a-bohumin