Časopis dTest si tentokrát posvítil na pivo. Pracovníci se přesně zaměřili na obsah jedovatých mykotoxinů, které produkují plísně. Celkem prověřili 50 piv různých značek a výsledek je hrozivý.
Václav Beneš, časopis dTest: "Z nich 33 obsahovalo ve větší či menší míře nějaké obsahy mykotoxinu."
Mykotoxin je přitom jed, který může člověku velmi uškodit.
Renata Brablcová, Krajská hygienická stanice Ostrava: "Může dojít k nevolnosti, případně zažívacím potížím. Avšak nebezpečí spočívá zejména v tzv. kumulativním účinku. Dochází v organismu zejména k oslabení imunity, k zhoršení srážlivosti krve, poškození jater a ledvin."
Test odhalil celkem 5 piv, u kterých stačí k překročení přípustné denní dávky mykotoxinu pouhý půllitr - Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21%, Tmavý džbán a nejhůře dopadla Svijanská kněžna.
Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany: "Je to chyba ječmene. Dodavatel pravděpodobně pracoval s plesnivým ječmenem."
Vedení pivovaru Svijany už zkoumá, který dodavatel plesnivý ječmen dodal a chce s ním okamžitě ukončit spolupráci. 5 piv s nejvyšším obsahem plísní čeká šetření Státní potravinářské inspekce.