Nemocných tasemnicí je o jednoho více. Poslední případ však nesouvisí s ostatními nemocnými, kteří se nakazili ze syrového tatarského bifteku, který pozřeli v prosinci.
Irena Martinková, vedoucí protiepidemického odboru, KHS MS kraje: "Jedná se o importovaný případ, kdy osoba konzumovala syrové maso mimo území ČR."
Krajští hygienici neevidovali tolik případů nakažení už léta. Ze syrového masa však nehrozí pouze nákaza tasemnicí. Hrozí také salmonelóza, listerióza nebo kampylobakteróza, která se nejčastěji projevuje zánětem tenkého a tlustého střeva. Kromě důkladného tepelného zpracování se proti nákaze dá bojovat i jinak.
Irena Martinková, vedoucí protiepidemického odboru, KHS MS kraje: "Někteří z nás si nedokážou představit život bez konzumace tataráčku, takže se doporučuje toto maso zmrazit při teplotě -5 stupňů po dobu 4 dnů. Pak takové maso, pokud bylo kontaminováno boubelí, tak je nerizikové."
Další způsob, jak tasemnici zlikvidovat je tzv. škrábání masa. V takovém případě nepoužíváme pouze mlýnek, ale také drtíme maso například nožem. Pokud by v mase byla přítomna tasemnice, pravděpodobně ji tímto způsobem rozdrtíme.