V Havířově nebo Orlové už lidé mohou delší dobu třídit použité jedlé oleje a tuky do speciálních sběrných nádob rozšířených po městech. V Novém Jičíně ale zvolili jinou cestu - možnost separace na sběrném dvoře.
“Naše město to řeší už od roku 2016, kdy jsme je poprvé začali sbírat, a to na základě podnětu občanů. A myslím si, že se to vcelku daří, protože to množství olejů, které jsou ukládány ny sběrných dvorech, rostou,” uvedla Marta Kiššová, Odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín.
V loňském roce už tu lidé odevzdali více než 730 kilogramů použitých olejů a tuků.
“Máme na to speciálně určené sběrné nádoby. Lidé mohou oleje odevzdávat v PET lahvích. Pak tento odpad předáváme firmě, která má povolení z krajského úřadu nakládat s tímto druhem odpadu,” sdělila Šárka Kozáková, ekolog, odpadový hospodář TS Nový Jičín.
Město prozatím neplánuje zavádění speciálních nádob na oleje, které by byly rozmístěny přímo v ulicích. Důvodem jsou ekonomické náklady versus množství olejů, které domácnosti vyprodukují, a také přísné nároky na tuto separaci.
“Ten sběr je poměrně dost složitý z hlediska mísení druhů odpadů a pokud v těch kontejnerech skončí i něco jiného, tak potom už je to nebezpečný odpad a likvidace se platí v úplně jiné kategorii,” vysvětlila pracovnice odboru životního prostředí.
Oleje z kuchyní jsou i po upotřebení kvalitní surovinou. Po vyčištění se hodí například pro výrobu biopaliv nebo maziv.