Publikace s názvem Tradice pohostinství v Novém Jičíně pojednává o všech restauračních zařízeních v celé historii města. Autorem je Václav Bubeník, na obsahu se spolupodílel Pavel Wessely.
Pavel Wessely, Klub rodáků a přátel města Nový Jičín: “Pan Václav Bubeník shromáždil materiály, které se těžko sháněly. Dokázal prezentovat celou oblast pohostinství v našem městě, a to v různých historických, asi sedmi nebo osmi obdobích.”
Snímky, které publikace obsahuje, pocházejí ze soukromých sbírek, a také ze Státního okresního archivu a Muzea Novojičínska.
Radek Polách, historik: “Jednou z takových zajímavých perliček, které mapuje tato publikace, je Hostinec U modrého beránka, ze kterého se dochovala patrně nejstarší fotografie z Nového Jičína z počátku 50. let 19. století.”
Kniha například ukazuje, kde ve městě stála původní restaurace Cechovní dům. Dnes je zde čerpací stanice. Dále připomíná, že tu bylo i několik pivovarů.
Pavel Wessely, Klub rodáků a přátel města Nový Jičín: “Mě velmi zaujal pivovar, který stál v místě, kde je dnes poblíž podniku Tonak středisko lékáren, tak tam na tom místě byl pivovar Herz. podařilo se do knihy získat zajímavý historický snímek k tomu.”
Nejvíce různých restauračních zařízení, včetně jídelen a kaváren, bylo ve městě v období po roce 1989. Téměř 140. Nejméně během válek, kdy i hospodští museli narukovat.