Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Šťastné kozy na farmě ve Velkých Albrechticích

Nový Jičín |

Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo-smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Bio hospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993.

Nahlásit chybu


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Města podpořila novinku společnou jízdou zástupců radnic

Zahájení provozu sdílených kol podpořili zástupci novojičínské a kopřivnické radnice společnou cyklojízdou. Ta startovala na Masarykově náměstí a zhruba za 50 minut končila před městským úřadem v Kopřivnici.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

EKO MAGAZÍN: Šťastné kozy na farmě ve Velkých Albrechticích
Vydáno 14. září 2021 8:47, Nový Jičín, Renáta E. Orlíková
Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo-smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Bio hospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000027453/eko-magazin-stastne-kozy-na-farme-ve-velkych-albrechticich