Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Výstava ve vestibulu radnice zdůrazňuje prestiž sociální práce

Nový Jičín |

Ve vestibulu radnice je k vidění výstava, která vyzdvihuje prestiž práce v sociální oblasti. Popisuje autentické příběhy pracovníků Slezské diakonie. Doplněna je o kreslené komiksy a fotografie.

Výstava s názvem „Pracuji v sociálních službách a jsem na to hrdý“ je od 22. listopadu do 3. prosince k vidění v aule novojičínské radnice. Jedná se o projekt praxe studentů Ostravské univerzity, Fakulty sociálních studií. Cílem výstavy je připomenout důležitost a prestiž sociální práce.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Když jsme na počátku té práce, protože jsem jedním z těch studentů, když jsem se bavili o tom, jaký ten výstup budeme mít, tak jsem se zabývali těmi problematickými okruhy, a to je hlavně málo kvalifikovaných zaměstnanců, stárnutí zaměstnanců, je to také téma, že studenti sociálních studií ztrácí motivovanost a po vystudování v oboru nezůstanou. A také obava, že v budoucnu nebude mít kdo pečovat třeba o naše maminky nebo o nás. Tak proto jsme se rozhodli tuto výstavu udělat.”

Na jednotlivých panelech jsou autentické příběhy pracovníků Slezské diakonie v Moravskoslezském kraji, kteří pracují například v oblasti sociální asistence, v denním stacionáři, sociálně terapeutických dílnách nebo i v terénní službě pro děti s drogovou závislostí. Všichni dosáhli vysokoškolského vzdělání, výstava je proto i motivací pro současné studenty.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Aby viděli, kam až mohou dojít, co mohou dělat, jak pestrá a odborná sociální práce je. Na těch panelech je uvedeno z jaké sociální služby ten člověk je, kde pracuje, s jakou cílovou skupinu. Kladli jsme jim také různé typy otázek, proč se rozhodli pracovat v sociálních službách, jaké metody a techniky při své práci používají, jak vidí svou práci za pět let a nebo co jim jejich výkon profese ztěžuje.”
Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Sociální pracovník je průvodce lidí s nepříznivými životními situacemi a dobře odvedená sociální práce vlastně nesmí být vidět. Sociální pracovník nabízí klientovi řešení a klient přijímá to, co je mu nejbližší. A sociální pracovník musí upozadit svou osobnost, a dát prostor klientovi, aby spolu s ním našel tu pro něj nejpřijatelnější cestu. Sociální práce naučí chápat ostatní lidi, naučí nás je akceptovat, nenálepkovat, neodsuzovat.”

Rozhovory s pracovníky v sociálních službách doplňují fotografie z jejich praxe a originální komiksy.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Na ten komiks jsem oslovila dlouholetou kolegyni Danielu Kotalovou, která pracuje v Novém Jičíně v sociálně terapeutických dílnách, kde vede i maňáskové divadlo. A protože je všestranně nadaný člověk, tak jsem ji poprosit, a ona na základě toho rozhovoru nakreslila ke každé osobě komiks.”

Výstava je putovní, ve radnice radnice je k vidění do pátku 3. prosince.

Nahlásit chybu


K tématu

Návštěvnické centrum Nový Jičín vystavuje tvorbu lidí s duševním onemocněním

19. ledna 2024 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské Návštěvnické centrum slouží především jako informační centrum, ale také jako galerie. Na první letošní výstavě spolupracovalo se Slezskou diakonií. Představují zde kresby a básně, které vznikly v tvůrčí skupině lidí s duševním onemocněním.

Masaryka připomíná výstava kreseb dětí ve vestibulu radnice

11. března 2024 12:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Oblíbenou Masarykovu písničku zazpíval ve vestibulu novojičínské radnice sbor Kulihrášek základní umělecké školy. Zahájil tak výstavu výtvarných prací, která připomíná výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka. Připravili ji žáci Základní školy Komenského 66 a Základní školy Galaxie. Otevřena byla právě 7. března, kdy se první československý prezident před 174 lety narodil.

Návštěvnické centrum vystavuje kresby a verše naplněné emocemi lidí s duševním onemocněním

22. ledna 2024 10:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na první výstavě letošního roku spolupracuje Návštěvnické centrum se Slezskou diakonií. Představuje kresby a básně, které vznikly v tvůrčí skupině otevřené pro lidí s duševním onemocněním.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Města podpořila novinku společnou jízdou zástupců radnic

Zahájení provozu sdílených kol podpořili zástupci novojičínské a kopřivnické radnice společnou cyklojízdou. Ta startovala na Masarykově náměstí a zhruba za 50 minut končila před městským úřadem v Kopřivnici.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Výstava ve vestibulu radnice zdůrazňuje prestiž sociální práce
Vydáno 28. listopadu 2022 10:40, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Ve vestibulu radnice je k vidění výstava, která vyzdvihuje prestiž práce v sociální oblasti. Popisuje autentické příběhy pracovníků Slezské diakonie. Doplněna je o kreslené komiksy a fotografie.

Výstava s názvem „Pracuji v sociálních službách a jsem na to hrdý“ je od 22. listopadu do 3. prosince k vidění v aule novojičínské radnice. Jedná se o projekt praxe studentů Ostravské univerzity, Fakulty sociálních studií. Cílem výstavy je připomenout důležitost a prestiž sociální práce.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Když jsme na počátku té práce, protože jsem jedním z těch studentů, když jsem se bavili o tom, jaký ten výstup budeme mít, tak jsem se zabývali těmi problematickými okruhy, a to je hlavně málo kvalifikovaných zaměstnanců, stárnutí zaměstnanců, je to také téma, že studenti sociálních studií ztrácí motivovanost a po vystudování v oboru nezůstanou. A také obava, že v budoucnu nebude mít kdo pečovat třeba o naše maminky nebo o nás. Tak proto jsme se rozhodli tuto výstavu udělat.”

Na jednotlivých panelech jsou autentické příběhy pracovníků Slezské diakonie v Moravskoslezském kraji, kteří pracují například v oblasti sociální asistence, v denním stacionáři, sociálně terapeutických dílnách nebo i v terénní službě pro děti s drogovou závislostí. Všichni dosáhli vysokoškolského vzdělání, výstava je proto i motivací pro současné studenty.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Aby viděli, kam až mohou dojít, co mohou dělat, jak pestrá a odborná sociální práce je. Na těch panelech je uvedeno z jaké sociální služby ten člověk je, kde pracuje, s jakou cílovou skupinu. Kladli jsme jim také různé typy otázek, proč se rozhodli pracovat v sociálních službách, jaké metody a techniky při své práci používají, jak vidí svou práci za pět let a nebo co jim jejich výkon profese ztěžuje.”
Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Sociální pracovník je průvodce lidí s nepříznivými životními situacemi a dobře odvedená sociální práce vlastně nesmí být vidět. Sociální pracovník nabízí klientovi řešení a klient přijímá to, co je mu nejbližší. A sociální pracovník musí upozadit svou osobnost, a dát prostor klientovi, aby spolu s ním našel tu pro něj nejpřijatelnější cestu. Sociální práce naučí chápat ostatní lidi, naučí nás je akceptovat, nenálepkovat, neodsuzovat.”

Rozhovory s pracovníky v sociálních službách doplňují fotografie z jejich praxe a originální komiksy.

Gabriela Lhotská, Slezské diakonie, vedoucí oblasti Novojičínsko: “Na ten komiks jsem oslovila dlouholetou kolegyni Danielu Kotalovou, která pracuje v Novém Jičíně v sociálně terapeutických dílnách, kde vede i maňáskové divadlo. A protože je všestranně nadaný člověk, tak jsem ji poprosit, a ona na základě toho rozhovoru nakreslila ke každé osobě komiks.”

Výstava je putovní, ve radnice radnice je k vidění do pátku 3. prosince.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000034535/vystava-ve-vestibulu-radnice-zduraznuje-prestiz-socialni-prace