Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nové Slunce se vrátí původnímu účelu, postaveno bylo před sto lety i jako kulturní stánek

Nový Jičín |

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům a stane se jím budova Nového Slunce. Ta byla před více než sto lety postavena jako restaurace - a také právě pro účely konání kulturních a společenských akcí.

Nové Slunce na Husově ulici zná asi každý Novojičíňák, řada lidí si prostory, kde je dnes prodejna a sklad domácích potřeb, pamatuje i jako kulturní sál. A ten jde zde pořád - a znovu bude sloužit i svému původnímu účelu.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Budova restaurace Nové Slunce byla postavena v roce 1907, stavěl ji novojičínský architekt a stavitel Josef Blum pro spolumajitelku pivovaru na Bochetě Albertine Kudielkovou. Už v roce 1911 se podařilo získat i koncesi pro promítání kina, takže v těchto prostorách bylo i první filmové promítání na území města. Sál využívaly místní spolky, konaly se tady plesy, různá setkání, a to nejen v tomto sále, ale i v přilehlé zahradní restauraci. Po roce 1948 byla restaurace uzavřena, po rekonstrukci v roce 1957 byla opět otevřena a sloužila až do roku 1989. Nyní je v ní prodejna domácích potřeb.”

Budova Nového Slunce je od roku 1991 kulturní památkou.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Josef Blum tady použil jak prvky odeznívající secese, to především v tom průčelí, ale především se tady prosadil neoklasicismus a částečně i neobaroko, to jsou především ty rovné úhly a také sloupy, pilastry, u vchodu a podobně.”

Celý tento objekt se zahradou se zhruba za rok stane majetkem města.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prosinci loňského roku zastupitelstvo schválilo smlouvu o smlouvě budoucí kupní o převodu obchodních podílů. Není to úplně tradiční věc v prostředí města Nového Jičína, kdy jsme nevykupovali přímo nemovitost, areál Nového Slunce, ale obchodní společnost Nové slunce s. r. o., která je vlastníkem tohoto areálu. Nyní mají stávající majitelé 12 měsíců na to, aby ukončili provoz stávající prodejny, a na přelomu let 2024 a 2025 by se město mělo stát jediným majitelem té obchodní společnosti Nové Slunce a mělo by vyplatit kupní cenu, která byla dohodnuta na částku 28 milionů korun.”

Nový Jičín se tedy stane majitelem dvou nemovitostí, hlavní budovy a garáží a skladových prostor, a také pozemků, které tvoří zejména zahrada o rozloze zhruba dva a půl tisíce metrů čtverečních.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obrovská výhoda tohoto areálu je, že tato budova byla vybudována pro kulturní účely, takže tomu chceme vrátit původní účel využití.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “To považujeme za obrovskou výhodu, že pouze budeme upravovat něco, co bylo k těmto účelům postaveno. Vnímám to jako jako obrovskou příležitost pro město, protože všichni víme, že Novému Jičínu takový kulturní sál chybí. Jiné projekty zatím zkrachovaly. Co by tu mělo být? Hlavní velký sál je o něco větší než ve Fokusu, sloužit by mohl jak koncertům, plesům, konferencím a podobně. Výhodou v případě konání plesů je, že stoly nemusí být přímo v sále, ale mohou být vedle v restauraci, případně v předsálí, kde je dnes prodejna. Podle předběžných výpočtů od městského architekta, tak to vychází až na 380 diváků na stání.”

Vedle hlavního sálu by v místě dnešní prodejny mohl vzniknout sál pro menší akce. Zachována zůstane restaurace, včetně zahradního posezení, které už několik let městské kulturní středisko pro pořádání svých letních akcí využívalo.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Nové prostředí to pro nás určitě není. Využívali jsme zahradu Nového Slunce například pro konání Festivalu pod kaštany nebo letního kina a v podstatě pro nás je to nějaký přirozený vývoj, kdy se snažíme i s pomocí města tady tu čtvrť oživit a já v tom vnímám velký potenciál takové kulturní čtvrti. Kousek vedle máme divadlo, máme tady a knihovnu a myslím si, že na tom se dá hodně postavit a je to příležitost Nového Jičína pro další desetiletí.”

Zatím otevřené eventuality areálu bude řešit studie, kterou nechává město vypracovat, zaměří se také na možnosti parkování.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Počítáme s tím, že by se z velké části využita kapacita ulic Husova a Slovanská, které sice přes den bývají zaplněné, ale hodně tady parkují lidé, kteří jezdí na úřady, do knihovny nebo do školky a podobně. Ale odpoledne a večer je to volné.”

Kromě toho město zvažuje změny ve využití prostranství mezi městskou knihovnou, katastrálním úřadem a Základní školou Tyršova. Jednou z variant je, že vedle plánované školní tělocvičny by se tam mohlo vejít i parkoviště.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům, kupuje Nové Slunce

13. prosince 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.

Kulturním domem města bude Nové Slunce

13. prosince 2023 15:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.

Novojičínští zastupitelé jednali o pivovaru a středověkém nalezišti

14. září 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína jednali o výjimečné dotaci, kterou podpoří středověký nález. Dále například rozhodovali o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.


Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Dnes 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Dnes 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Dnes 21:56, vydáno dnes 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Dnes 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Dnes 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Výjevy z planety W zahájily výstavní sezonu na Baště

2. května 2024 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Kamenná bašta, tedy sídlo klubu rodáků, zahájila novou výstavní sezonu. V té si klade za cíl představit veřejnosti také mladé začínající výtvarné umělce. Prvním z nich je Novojičíňák Václav Nezval.

Romové slavili svůj mezinárodní svátek v zahradě knihovny

2. května 2024 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

K oslavám Mezinárodního dne Romů se pravidelně připojují i ti Novojičínští. Letos uspořádali kulturně-společenské odpoledne v zahradě knihovny.

Nové Slunce se vrátí původnímu účelu, postaveno bylo před sto lety i jako kulturní stánek
Vydáno 12. ledna 2024 16:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům a stane se jím budova Nového Slunce. Ta byla před více než sto lety postavena jako restaurace - a také právě pro účely konání kulturních a společenských akcí.

Nové Slunce na Husově ulici zná asi každý Novojičíňák, řada lidí si prostory, kde je dnes prodejna a sklad domácích potřeb, pamatuje i jako kulturní sál. A ten jde zde pořád - a znovu bude sloužit i svému původnímu účelu.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Budova restaurace Nové Slunce byla postavena v roce 1907, stavěl ji novojičínský architekt a stavitel Josef Blum pro spolumajitelku pivovaru na Bochetě Albertine Kudielkovou. Už v roce 1911 se podařilo získat i koncesi pro promítání kina, takže v těchto prostorách bylo i první filmové promítání na území města. Sál využívaly místní spolky, konaly se tady plesy, různá setkání, a to nejen v tomto sále, ale i v přilehlé zahradní restauraci. Po roce 1948 byla restaurace uzavřena, po rekonstrukci v roce 1957 byla opět otevřena a sloužila až do roku 1989. Nyní je v ní prodejna domácích potřeb.”

Budova Nového Slunce je od roku 1991 kulturní památkou.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Josef Blum tady použil jak prvky odeznívající secese, to především v tom průčelí, ale především se tady prosadil neoklasicismus a částečně i neobaroko, to jsou především ty rovné úhly a také sloupy, pilastry, u vchodu a podobně.”

Celý tento objekt se zahradou se zhruba za rok stane majetkem města.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prosinci loňského roku zastupitelstvo schválilo smlouvu o smlouvě budoucí kupní o převodu obchodních podílů. Není to úplně tradiční věc v prostředí města Nového Jičína, kdy jsme nevykupovali přímo nemovitost, areál Nového Slunce, ale obchodní společnost Nové slunce s. r. o., která je vlastníkem tohoto areálu. Nyní mají stávající majitelé 12 měsíců na to, aby ukončili provoz stávající prodejny, a na přelomu let 2024 a 2025 by se město mělo stát jediným majitelem té obchodní společnosti Nové Slunce a mělo by vyplatit kupní cenu, která byla dohodnuta na částku 28 milionů korun.”

Nový Jičín se tedy stane majitelem dvou nemovitostí, hlavní budovy a garáží a skladových prostor, a také pozemků, které tvoří zejména zahrada o rozloze zhruba dva a půl tisíce metrů čtverečních.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obrovská výhoda tohoto areálu je, že tato budova byla vybudována pro kulturní účely, takže tomu chceme vrátit původní účel využití.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “To považujeme za obrovskou výhodu, že pouze budeme upravovat něco, co bylo k těmto účelům postaveno. Vnímám to jako jako obrovskou příležitost pro město, protože všichni víme, že Novému Jičínu takový kulturní sál chybí. Jiné projekty zatím zkrachovaly. Co by tu mělo být? Hlavní velký sál je o něco větší než ve Fokusu, sloužit by mohl jak koncertům, plesům, konferencím a podobně. Výhodou v případě konání plesů je, že stoly nemusí být přímo v sále, ale mohou být vedle v restauraci, případně v předsálí, kde je dnes prodejna. Podle předběžných výpočtů od městského architekta, tak to vychází až na 380 diváků na stání.”

Vedle hlavního sálu by v místě dnešní prodejny mohl vzniknout sál pro menší akce. Zachována zůstane restaurace, včetně zahradního posezení, které už několik let městské kulturní středisko pro pořádání svých letních akcí využívalo.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Nové prostředí to pro nás určitě není. Využívali jsme zahradu Nového Slunce například pro konání Festivalu pod kaštany nebo letního kina a v podstatě pro nás je to nějaký přirozený vývoj, kdy se snažíme i s pomocí města tady tu čtvrť oživit a já v tom vnímám velký potenciál takové kulturní čtvrti. Kousek vedle máme divadlo, máme tady a knihovnu a myslím si, že na tom se dá hodně postavit a je to příležitost Nového Jičína pro další desetiletí.”

Zatím otevřené eventuality areálu bude řešit studie, kterou nechává město vypracovat, zaměří se také na možnosti parkování.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Počítáme s tím, že by se z velké části využita kapacita ulic Husova a Slovanská, které sice přes den bývají zaplněné, ale hodně tady parkují lidé, kteří jezdí na úřady, do knihovny nebo do školky a podobně. Ale odpoledne a večer je to volné.”

Kromě toho město zvažuje změny ve využití prostranství mezi městskou knihovnou, katastrálním úřadem a Základní školou Tyršova. Jednou z variant je, že vedle plánované školní tělocvičny by se tam mohlo vejít i parkoviště.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000040988/nove-slunce-se-vrati-puvodnimu-ucelu-postaveno-bylo-pred-sto-lety-i-jako-kulturni-stanek