Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénka |  | Expres Studénky

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Extrémní deště rozlily na území města oba vodní toky, Butovický a Studénecký potok. Voda v sobotu ráno zaplavila několik lokalit, v Butovicích na Malé straně a ulici Matiční. Ve Studénce 1 v lokalitě u Šplíchova. Odříznuta byla část ulice Družstevní, kde hasiči ve spolupráci s městskou policií objížděli lidi v domech na člunech a dovezli jím potraviny a vodu. Dobrou práci ovšem odvedla protipovodňová opatření.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Suché poldry, které jsme vybudovali na území města, tak zahrály klíčovou roli. Zadržely obrovské množství vody. Monitorovali jsme to pomocí městské policie i já jsem byl v terénu celý víkend žádný poldr nám v podstatě nepřetekl. Naposledy vybudovaný poldr v roce 2021 Na trávníkách, tak celou tu lokalitu Studénky 1 dokázal ochránit. Nebýt tohohle poldru a nebýt poldru v Butovicích nad kaplí sv. Anny, tak si myslím, že by ta situace byla daleko dramatičtější.”

    Příprava na velkou vodu začala ve Studénce už minulý čtvrtek. Zasedala povodňová komise a krizový štáb města, hasiči vyčistili koryta potoků, mostních konstrukcí a kanály, lidem rozdávali pytle s pískem. Připraveny byla dvě evakuační centra, v základních školách Sjednocení a Františka kardinála Tomáška.

    Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Naštěstí to nebylo zapotřebí ve velké míře, pouze tři lidé u Nové Horky byli evakuování v sobotu večer. Noc strávili v Základní škole sjednocení a během dopoledne už se vrátili domů. Takže z tohohle pohledu jsem to měli relativně klidné. Ale voda a pak samozřejmě vítr, který přišel ze soboty na neděli, tak napáchali velké škody na stromech, vyvraceli statné stromy i s kořeny. To způsobilo, spolu se záplavami v okolí Odry, přerušení dodávek elektrické energie. Naši hasiči museli na člunu dovážet techniky ČEZu na ta místa, aby byli schopni znovu obnovit dodávky elektrické energie.”
      Michal Weislechner, zástupce velitele jednotky SDH města Studénky: “Ta hlavní vlna přišla v podstatě v šest hodin ráno, kdy vyjela veškerá technika. Jednotka zachraňovala majetek, evakuovala lidi z Nové Horky. Byli jsme také povolání do Sedlnice, kde jsme evakuovali občany, a dále jsme byli povoláni k dopravní nehodě, kdy osobní auto dostalo aquaplaning, vyletělo z cesty na koleje, takže dopravní nehoda vlaku a osobního auta. A v podstatě až dodnes jsem ve vodě.”

      V terénu byli hasiči celý týden. Pokračovali i v odčerpávání vody ze sklepů, třeba na Malé straně.

        obyvatelka Studénky: “Voda byla naštěstí jenom ve sklepě, ten potok byl sice vysoký, ale ke mně se to dostal jenom do sklepa.”

        Velké problémy, jak už zaznělo, způsobil i silný vítr, kdy ve městě vypadlo 20 trafostanic.

        Michal Weislechner, zástupce velitele jednotky SDH města Studénky: “Velká část Studénky byla bez elektriky. Bylo to i déle než 46 hodin, tam jsme ve spolupráci s ČEZem jejich pracovníky dopravili po vodě na člunu místo, kde to bylo poškozené, a oni dokázali alespoň částečně opravit část těch drátů.”

        Občané bez elektrické energie si mohli dobíjet mobily a další elektroniku v sále městského úřadu nebo v baru na zimním stadionu. Dodávky byly obnovován postupně, některé domy byly bez elektřiny ještě i v úterý.

          Stejně tak bude delší dobu trvat i likvidace vyvrácených stromů. Ty jsou například v zámeckém parku, na ulici Poštovní a také v zahradách mateřských škol, na území města je jich asi padesát. Lidé by měli být venku opatrní. Některé dřeviny sice zůstaly v půdě, ale jak je vidět, nejsou stabilní.

          Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “V tuhle chvíli probíhá postupně zjišťování rozsahu těch škod. Na webových stránkách Studénky je sekce povodně s veškerými potřebnými informacemi. Případně zde mohou lidé hlásit rozsah škod.”

          Informace, i fotografie ze zatopených oblastí od občanů by městu mohly pomoci zmapovat rozliv vody a do budoucna se ještě lépe připravit na případné povodně.

          Nahlásit chybu


          K tématu

          Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

          17. září 2024 12:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

          Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

          Studénka už ví, s jakou částkou bude v roce 2024 hospodařit

          12. prosince 2023 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová

          Zastupitelé ve Studénce schválili rozpočet města na rok 2024. V příjmech město počítá se zhruba stejnou částkou jako letos. O případných investicích bude ještě rozhodovat v únoru příštího roku.

          Zastupitelé Studénky schválili rozpočet, o investicích rozhodnou v únoru

          12. prosince 2023 15:00 | Studénka | Petra Dorazilová

          Zastupitelé ve Studénce schválili rozpočet města na rok 2024. V příjmech město počítá se zhruba stejnou částkou jako letos. O případných investicích bude ještě rozhodovat v únoru příštího roku.


          ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

          Dnes 11:52, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

          Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

          V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

          Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

          Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

          Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

          Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

          Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

          Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

          Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

          V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

          Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

          V obřadní síni MOb Ostrava-Jih funguje nové sběrné místo pro lidi zasažené povodněmi

          Mimořádné sběrné místo otevřelo v obřadní síni vedení městského obvodu Ostravy-Jihu. Dárci zde mohou do konce týdne nosit zejména desinfekce, hygienické potřeby a čistící prostředky pro lidi postižené povodněmi. Darovat mohou i potraviny.

          Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

          Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

          Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

          Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

          Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

          V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili, co se dá

          Včera 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

          Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

          Zámek Nová Horka připomněl, že v něm žily i mentálně postižené ženy

          Zámek Nová Horka u Studénky připomněl, že tu dříve bývalo nejen šlechtické sídlo, ale také ústav pro mentálně postižené ženy, a to až do roku 2016. Od jeho zřízení uplynulo šedesát let.

          Letošní Deskohraní nabídlo i hry, které se teprve tvoří

          Nový Jičín patřil fanouškům deskových her. Ti na čtyři dny obsadili Středisko volného času Fokus. Konalo se tu jedno z největších Deskohraní v České republice.

          Startovala Studénecká pětka, vzdala hold svému zakladateli

          U zahrady Dělnického domu odstartoval 13. ročník Studénecké pětky. Na start se postavila více než stovka běžců, která tak vzdala i hold jeho zakladateli.

          Novojičínská Charita naplní kufr a jezdí pomáhat na sever regionu

          Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

          Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

          17. září 2024 12:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

          Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

          Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety
          Vydáno 18. září 2024 17:31, Studénka, Petra Dorazilová
          Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

          Extrémní deště rozlily na území města oba vodní toky, Butovický a Studénecký potok. Voda v sobotu ráno zaplavila několik lokalit, v Butovicích na Malé straně a ulici Matiční. Ve Studénce 1 v lokalitě u Šplíchova. Odříznuta byla část ulice Družstevní, kde hasiči ve spolupráci s městskou policií objížděli lidi v domech na člunech a dovezli jím potraviny a vodu. Dobrou práci ovšem odvedla protipovodňová opatření.

          Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Suché poldry, které jsme vybudovali na území města, tak zahrály klíčovou roli. Zadržely obrovské množství vody. Monitorovali jsme to pomocí městské policie i já jsem byl v terénu celý víkend žádný poldr nám v podstatě nepřetekl. Naposledy vybudovaný poldr v roce 2021 Na trávníkách, tak celou tu lokalitu Studénky 1 dokázal ochránit. Nebýt tohohle poldru a nebýt poldru v Butovicích nad kaplí sv. Anny, tak si myslím, že by ta situace byla daleko dramatičtější.”

            Příprava na velkou vodu začala ve Studénce už minulý čtvrtek. Zasedala povodňová komise a krizový štáb města, hasiči vyčistili koryta potoků, mostních konstrukcí a kanály, lidem rozdávali pytle s pískem. Připraveny byla dvě evakuační centra, v základních školách Sjednocení a Františka kardinála Tomáška.

            Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Naštěstí to nebylo zapotřebí ve velké míře, pouze tři lidé u Nové Horky byli evakuování v sobotu večer. Noc strávili v Základní škole sjednocení a během dopoledne už se vrátili domů. Takže z tohohle pohledu jsem to měli relativně klidné. Ale voda a pak samozřejmě vítr, který přišel ze soboty na neděli, tak napáchali velké škody na stromech, vyvraceli statné stromy i s kořeny. To způsobilo, spolu se záplavami v okolí Odry, přerušení dodávek elektrické energie. Naši hasiči museli na člunu dovážet techniky ČEZu na ta místa, aby byli schopni znovu obnovit dodávky elektrické energie.”
              Michal Weislechner, zástupce velitele jednotky SDH města Studénky: “Ta hlavní vlna přišla v podstatě v šest hodin ráno, kdy vyjela veškerá technika. Jednotka zachraňovala majetek, evakuovala lidi z Nové Horky. Byli jsme také povolání do Sedlnice, kde jsme evakuovali občany, a dále jsme byli povoláni k dopravní nehodě, kdy osobní auto dostalo aquaplaning, vyletělo z cesty na koleje, takže dopravní nehoda vlaku a osobního auta. A v podstatě až dodnes jsem ve vodě.”

              V terénu byli hasiči celý týden. Pokračovali i v odčerpávání vody ze sklepů, třeba na Malé straně.

                obyvatelka Studénky: “Voda byla naštěstí jenom ve sklepě, ten potok byl sice vysoký, ale ke mně se to dostal jenom do sklepa.”

                Velké problémy, jak už zaznělo, způsobil i silný vítr, kdy ve městě vypadlo 20 trafostanic.

                Michal Weislechner, zástupce velitele jednotky SDH města Studénky: “Velká část Studénky byla bez elektriky. Bylo to i déle než 46 hodin, tam jsme ve spolupráci s ČEZem jejich pracovníky dopravili po vodě na člunu místo, kde to bylo poškozené, a oni dokázali alespoň částečně opravit část těch drátů.”

                Občané bez elektrické energie si mohli dobíjet mobily a další elektroniku v sále městského úřadu nebo v baru na zimním stadionu. Dodávky byly obnovován postupně, některé domy byly bez elektřiny ještě i v úterý.

                  Stejně tak bude delší dobu trvat i likvidace vyvrácených stromů. Ty jsou například v zámeckém parku, na ulici Poštovní a také v zahradách mateřských škol, na území města je jich asi padesát. Lidé by měli být venku opatrní. Některé dřeviny sice zůstaly v půdě, ale jak je vidět, nejsou stabilní.

                  Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “V tuhle chvíli probíhá postupně zjišťování rozsahu těch škod. Na webových stránkách Studénky je sekce povodně s veškerými potřebnými informacemi. Případně zde mohou lidé hlásit rozsah škod.”

                  Informace, i fotografie ze zatopených oblastí od občanů by městu mohly pomoci zmapovat rozliv vody a do budoucna se ještě lépe připravit na případné povodně.

                  Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000044982/stovky-lidi-ve-studence-zachranily-suche-poldry-posledni-byl-vybudovan-pred-tremi-lety