Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • DŮLEŽITOU CESTU U KARLOVY STUDÁNKY V JESENÍKÁCH UZAVŘELA DVOUMĚSÍČNÍ OPRAVA
  • AŽ DO KONCE ČERVNA PROBÍHÁ V KARVINÉ JARNÍ ÚKLID MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ
  • PROTIDROGOVÝ VLAK OPĚT ZASTAVÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI
  • SBÍRKA DARUJ F-M VYBÍRÁ I NA NOVOU DODÁVKU PRO PŘEVOZ HANDICAPOVANÝCH
  • NOVÝ JIČÍN SI PRONAJAL KOSTELNÍ VĚŽ, BUDE Z NÍ VYHLÍDKA
  • F-M I OKOLNÍ OBCE SE PŘIPRAVUJÍ NA SPUŠTĚNÍ NOVÉHO SYSTÉMU MĚŘENÍ RYCHLOSTI
  • OSTRAVA MÁ PÁTÉ NEJBEZPEČNĚJŠÍ SILNICE V ČR
  • DOBROVOLNÍCI UKLIDILI OKOLÍ SLEZSKÉ HARTY. ZAPOJIL SE HEJTMAN I KRAJŠTÍ ÚŘEDNÍCI
  • SPECIÁLNÍ OPERACE VÝMĚNY KOLENNÍHO KLOUBU SE NYNÍ DĚLÁ V KARVINÉ S ROBOTIKOU
  • OSTRAVA POSTAVÍ ZA 800 MILIONŮ NOVOU SPORTOVNÍ HALU PRO 3 500 DIVÁKŮ
  • OPAVA BOJUJE PROTI ALKOHOLU, VYHLÁŠKA PITÍ ZAKAZUJE NA VEŘEJNÝCH MÍSTECH
  • KARVINÁ DOKONČILA NÁKUP 6 ELEKTROAUT ZA 6 MILIONŮ PRO PEČOVATELSKOU SLUŽBU

Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Načepovat správně pivo je umění: musí mít přesnou míru, dokonale hustou pěnu a ve sklenici by mělo krásně zářit. Studenti hotelových škol i odborných učilišť se to učí v rámci výuky a v čepování piva také soutěží.Své schopnosti museli předvést nejen porotě, ale také publiku, které pozorně sledovalo jejich snažení.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Čepování piva si studenti hotelových škol i učilišť procvičují ve škole. Ti nejlepší pak mohli poměřit své umění v soutěži. Za pípou se utkali budoucí výčepní z osmi škol z Moravskoslezkého a Zlínského kraje. Ještě předtím ale museli projít náročným testem.

      „Jsou tam různá témata: slangové výrazy, témata o výrobě piva, skladování, čepování nebo historie." přiblížil nám organizátor soutěže Jiří Vizauer z pořádající Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.

      Soutěžící museli vědět třeba z čeho a jak se pivo vyrábí, co je to hladinka nebo šnyt, jak se správně servíruje či který pivovar u nás je ten nejstarší. Pak přišlo na řadu čepování piva.

      Poté pod drobnohledem poroty složené z odborníků, kteří pracují v gastroslužbách, museli během tří minut studenti zvládnout připravit dvě sklenice. Ten podařenější půllitr pak nabídli k hodnocení. Porota sledovala nejen přípravu piva, ale také servírování.

      Někteří soutěžící připravili dvě piva během minuty. Jiní využili většinu času z tříminutového limitu, aby si byli jistí, že pracují bezchybně. Doslova si za pípou vyhráli.

      „V té praxi to má jinou rychlost, člověk se tomu nemůže tolik věnovat.“ podotkla členka poroty Gabriela Lamichová.

      Musí totiž zvládat ještě další úkoly – třeba narazit nový sud, když dojde pivo v tom starém. Jako se to stalo domácímu týmu.

       „Já jsem začal soutěžit a došel sud, tak jsem musel narazit. Ale vůbec to nevadilo. Tréma ze mne opadla a bylo to lepší.“ říká Dominik Šebela.

      A také díky tomu se zřejmě domácí tým ocitnul na špičce budoucích výčepních. Druhé místo pak patřilo trojici z ostravské Střední školy prof. Zdeňka Matějčka. Další v pořadí pak bylo družstvo Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm.

      Nahlásit chybu


      Výstavbě sportovní haly už nic nestojí v cestě. Její kapacita bude asi 3500 diváků

      Na Fifejdách vyroste moderní multifunkční hala pro 3 500 diváků. Zanedbaný brownfield se promění v živé sportovní a kulturní centrum evropského formátu. Součástí bude hlavní i tréninková hala, zázemí pro mládež a budoucí šampionáty.

      Ostrava hostila setkání odborníků na autismus. Zváni byli i rodiče nemocných dětí

      Druhý duben si každoročně připomínáme jako Světový den porozumění autismu. V Ostravě se u této příležitosti sešli přímo v budově Nové radnice odborníci na tuto problematiku, ale také například rodiče autistických děti, aby sdíleli nejnovější poznatky a informace.

      Nový Jičín si pronajal kostelní věž, bude z ní vyhlídka

      Věž novojičínského kostela bude zpřístupněna veřejnosti. Než se stane vyhlídkovým místem, bude nutné provést některé stavební úpravy. Nejnáročnější bude přemístit velký zvon.

      Protidrogový vlak opět zastaví na den ve Frýdku-Místku

      Do Frýdku-Místku přijede ve středu 9. dubna Revolution Train – speciálně upravený protidrogový vlak, který poutavou formou přibližuje mladým lidem rizika spojená s drogami, násilím nebo kriminalitou. Projekt podporuje i město, které se zaměřuje také na dlouhodobou prevenci ve školách.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Opavští policisté se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali akci Řídím, piju nealko pivo

      Opavští policisté spolu s krajským koordinátorem BESIP se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali už tradiční preventivní akci Řídím, piju nealko pivo, která je zaměřena na zodpovědném přístupu řidičů k pití alkoholu.

      Sen se fanouškům nesplnil, Baník se Spartou remizoval 1:1

      Přes patnáct tisíc diváků, tedy vyprodaný vítkovický stadion fandil fotbalistům Baníku Ostrava v boji o druhé místo proti Spartě. Diváci se nakonec museli spokojit s remízou 1:1, za domácí skóroval Matěj Šín.

      Ostrava může být vzorem prevence bezdomovectví. Program sociálního bydlení je úspěšný

      Ostrava může být vzorem v řešení prevence bezdomovectví. V minulých letech spustila program sociálního bydlení a tento projekt je velmi úspěšný. Ještě déle se na tuto problematiku zaměřuje Armáda spásy, která uspořádala na ostravském magistrátu setkání odborníků na toto téma.

      Senioři se učí chránit sebe i okolí. Strážníci spustili další ročník SeniorOVA akademie

      6. dubna 2025 18:39 | Ostrava-město | Jiří Cileček

      Strážníci Městské policie Ostrava odstartovali další ročník vzdělávacího programu SeniorOVA akademie. Navazuje na základní kurz z loňského roku a zaměřuje se na posílení prevence kriminality páchané na seniorech, kteří často patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel.

      Úklid přehrady Slezská Harta za účasti hejtmana MSK, zástupců města obcí a mnoha dobrovolníků

      6. dubna 2025 23:18 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Přehrada Slezská Harta je domovem mnoha druhů ryb, ale také rájem rybářů. Tím více je potřebná ochrana prostředí a údržba čistoty hladiny i břehů vodního díla. Každý rok tady probíhá akce úklidu a sběru odpadků.

      Řídím, piju nealko pivo. Opavští policisté se zaměřili na alkohol za volantem

      5. dubna 2025 16:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Opavští policisté spolu s krajským koordinátorem BESIP se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali už tradiční preventivní akci Řídím, piju nealko pivo, která je zaměřena na zodpovědném přístupu řidičů k pití alkoholu.

      Žáci a studenti základních a středních škol MSK se utkali v Geologické olympiádě

      5. dubna 2025 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Slezské zemské muzeum v Opavě patřilo Geologické olympiádě. V expozičním areálu se utkali vítězové okresních kol této vědomostní soutěže. jejímž cílem je napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talenty a dále je v tomto směru rozvíjet.

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

      4. dubna 2025 11:30 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      V Opavě roste kapacita pro ubytování seniorů. Nové pokoje vznikly v Domově OASA

      2. dubna 2025 17:53 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Domov pro seniory Oasa v Opavě slavnostně otevřel nové prostory. Počet pokojů pro seniory se tak zvýšil z 57 na 91. Určeny jsou lidem ve věku 65 let a více primárně z okresu Opava.

      Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

      2. dubna 2025 17:42 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      Opava má šanci stát se Historickým městem roku 2024. Bodovala i v soutěži Památka roku

      2. dubna 2025 17:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Už v polovině dubna se dozvíme, zda se Opava stane Historickým městem roku 2024. Našlápnuto má skvěle. Za péči o památky totiž vyhrála krajské kolo a postoupila tak do celorepublikového finále.

      Studenti soutěžili v čepování piva
      Vydáno 14. února 2018 12:03, Opava, Katka Geryková
      Načepovat správně pivo je umění: musí mít přesnou míru, dokonale hustou pěnu a ve sklenici by mělo krásně zářit. Studenti hotelových škol i odborných učilišť se to učí v rámci výuky a v čepování piva také soutěží.Své schopnosti museli předvést nejen porotě, ale také publiku, které pozorně sledovalo jejich snažení.

      Čepování piva si studenti hotelových škol i učilišť procvičují ve škole. Ti nejlepší pak mohli poměřit své umění v soutěži. Za pípou se utkali budoucí výčepní z osmi škol z Moravskoslezkého a Zlínského kraje. Ještě předtím ale museli projít náročným testem.

      „Jsou tam různá témata: slangové výrazy, témata o výrobě piva, skladování, čepování nebo historie." přiblížil nám organizátor soutěže Jiří Vizauer z pořádající Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.

      Soutěžící museli vědět třeba z čeho a jak se pivo vyrábí, co je to hladinka nebo šnyt, jak se správně servíruje či který pivovar u nás je ten nejstarší. Pak přišlo na řadu čepování piva.

      Poté pod drobnohledem poroty složené z odborníků, kteří pracují v gastroslužbách, museli během tří minut studenti zvládnout připravit dvě sklenice. Ten podařenější půllitr pak nabídli k hodnocení. Porota sledovala nejen přípravu piva, ale také servírování.

      Někteří soutěžící připravili dvě piva během minuty. Jiní využili většinu času z tříminutového limitu, aby si byli jistí, že pracují bezchybně. Doslova si za pípou vyhráli.

      „V té praxi to má jinou rychlost, člověk se tomu nemůže tolik věnovat.“ podotkla členka poroty Gabriela Lamichová.

      Musí totiž zvládat ještě další úkoly – třeba narazit nový sud, když dojde pivo v tom starém. Jako se to stalo domácímu týmu.

       „Já jsem začal soutěžit a došel sud, tak jsem musel narazit. Ale vůbec to nevadilo. Tréma ze mne opadla a bylo to lepší.“ říká Dominik Šebela.

      A také díky tomu se zřejmě domácí tým ocitnul na špičce budoucích výčepních. Druhé místo pak patřilo trojici z ostravské Střední školy prof. Zdeňka Matějčka. Další v pořadí pak bylo družstvo Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000011674/studenti-soutezili-v%C2%A0cepovani-piva