Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva. V regionálním kole se utkalo 8 týmů. Soutěžící museli načepovat pivo a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má nápoj správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob servírování.

Přestože ještě pivo ochutnat kvůli nízkému věku nemohou, už jej umí předpisově načepovat. V regionální soutěži Zlatovar Cup se utkali studenti z odborných učilišť i středních hotelových škol z Moravskoslezského kraje. Ještě předtím, než se postavili za pípu, museli zvládnout teoretickou část soutěže.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Všechno to jsou otázky, které se dotýkají piva. Tzn. výroby, skladování, sanitace plus nějaké slangové výrazy.“

Do soutěže se přihlásilo 8 tříčlenných týmů. Každý soutěžící musel za tři minuty před pozorným zrakem poroty připravit dva ukázkové půllitry. Pro hodnocení pak vybral ten povedenější.

David Ludvík, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba: „To druhé pivo mi nevyšlo, ale s tím prvním jsem spokojený.“
Nikola Dvořáková, soutěžící, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Nejdůležitější je mít čistou sklenici, mokrou, studenou. A potom to hezky načepovat.“

Porota sledovala nejen způsob čepování, ale také servírování nápoje. A posuzovala i celkový dojem.

Ludmila Černínová, předsedkyně poroty: „Hodnotíme kvalitu načepovaného piva. Tzn. výšku pěny, hustotu pěny a také krémovitost u pěny. Také hodnotíme dodržení míry, aby bylo pivo čepováno po rysku.“

Důležitý je úhel, pod kterým stéká pivo do sklenice. Měl by být 45 stupňů. Půllitr by měl hospodský natočit na dvakrát. Jinak zlatavý mok ztratí říz.  Studenti se to učí v rámci odborné praxe. Porovnat své schopnosti mohou už po patnácté. Na opavské hotelové škole se letos setkali po dvouleté koronavirové pauze.

Martin Ruský, ředitel Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Soutěž znovu navazuje na tradici předkovidového období, protože teď byla na dva roky přerušena. Má velký význam nejen pro žáky, kteří si mohou po dlouhé době zasoutěžit, a přejít od distančního vzdělávání k praktickým dovednostem, ale také pro jejich učitele.“
Pavel Cieslar, Albrechtova střední škola, Český Těšín: „Jsme strašně rádi za každou příležitost. A to je jedna z příležitostí se setkat.“

Porota sledovala jednotlivé výkony pozorně od úvodního představení přes práci za pípou až po servírování nápoje a rozloučení.

Denis Willert, soutěžící, Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: „Nejdůležitější je pak se usmívat na tu porotu a být milý.“

Příjemné vystupování se Denisi Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vyplatilo. Jeho pivo bylo mezi 24 soutěžícími jednotlivci nejlepší. Tímto umístěním pomohl své škole k vítězství mezi týmy. Opavská hotelová škola obsadila 2. místo. Třetí byli studenti vyšší odborné a střední školy DAKOL z Petrovic u Karviné.



KRAJSKÉ KOLO ZLATOVAR CUP OPAVA 2022

soutěž jednotlivců:

1. Willert Denis, SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                    2. Držiaková Daniela, VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné                                                                                                                                                    3. Dvořáková Nikol, SŠHS a VOŠ Opava

soutěž družstev:

1. SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                                           2. SŠHS a VOŠ Opava                                                                                                                                                                                                                     3. VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné

Zdroj: SŠHS a VOŠ Opava




Nahlásit chybu


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

17. dubna 2024 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Studenti soutěžili v čepování piva
Vydáno 22. února 2022 16:11, Opava, Katka Geryková
Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva. V regionálním kole se utkalo 8 týmů. Soutěžící museli načepovat pivo a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má nápoj správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob servírování.

Přestože ještě pivo ochutnat kvůli nízkému věku nemohou, už jej umí předpisově načepovat. V regionální soutěži Zlatovar Cup se utkali studenti z odborných učilišť i středních hotelových škol z Moravskoslezského kraje. Ještě předtím, než se postavili za pípu, museli zvládnout teoretickou část soutěže.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Všechno to jsou otázky, které se dotýkají piva. Tzn. výroby, skladování, sanitace plus nějaké slangové výrazy.“

Do soutěže se přihlásilo 8 tříčlenných týmů. Každý soutěžící musel za tři minuty před pozorným zrakem poroty připravit dva ukázkové půllitry. Pro hodnocení pak vybral ten povedenější.

David Ludvík, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba: „To druhé pivo mi nevyšlo, ale s tím prvním jsem spokojený.“
Nikola Dvořáková, soutěžící, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Nejdůležitější je mít čistou sklenici, mokrou, studenou. A potom to hezky načepovat.“

Porota sledovala nejen způsob čepování, ale také servírování nápoje. A posuzovala i celkový dojem.

Ludmila Černínová, předsedkyně poroty: „Hodnotíme kvalitu načepovaného piva. Tzn. výšku pěny, hustotu pěny a také krémovitost u pěny. Také hodnotíme dodržení míry, aby bylo pivo čepováno po rysku.“

Důležitý je úhel, pod kterým stéká pivo do sklenice. Měl by být 45 stupňů. Půllitr by měl hospodský natočit na dvakrát. Jinak zlatavý mok ztratí říz.  Studenti se to učí v rámci odborné praxe. Porovnat své schopnosti mohou už po patnácté. Na opavské hotelové škole se letos setkali po dvouleté koronavirové pauze.

Martin Ruský, ředitel Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Soutěž znovu navazuje na tradici předkovidového období, protože teď byla na dva roky přerušena. Má velký význam nejen pro žáky, kteří si mohou po dlouhé době zasoutěžit, a přejít od distančního vzdělávání k praktickým dovednostem, ale také pro jejich učitele.“
Pavel Cieslar, Albrechtova střední škola, Český Těšín: „Jsme strašně rádi za každou příležitost. A to je jedna z příležitostí se setkat.“

Porota sledovala jednotlivé výkony pozorně od úvodního představení přes práci za pípou až po servírování nápoje a rozloučení.

Denis Willert, soutěžící, Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: „Nejdůležitější je pak se usmívat na tu porotu a být milý.“

Příjemné vystupování se Denisi Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vyplatilo. Jeho pivo bylo mezi 24 soutěžícími jednotlivci nejlepší. Tímto umístěním pomohl své škole k vítězství mezi týmy. Opavská hotelová škola obsadila 2. místo. Třetí byli studenti vyšší odborné a střední školy DAKOL z Petrovic u Karviné.



KRAJSKÉ KOLO ZLATOVAR CUP OPAVA 2022

soutěž jednotlivců:

1. Willert Denis, SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                    2. Držiaková Daniela, VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné                                                                                                                                                    3. Dvořáková Nikol, SŠHS a VOŠ Opava

soutěž družstev:

1. SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                                           2. SŠHS a VOŠ Opava                                                                                                                                                                                                                     3. VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné

Zdroj: SŠHS a VOŠ Opava




Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000029985/studenti-soutezili-v-cepovani-piva