Přestože ještě pivo ochutnat kvůli nízkému věku nemohou, už jej umí předpisově načepovat. V regionální soutěži Zlatovar Cup se utkali studenti z odborných učilišť i středních hotelových škol z Moravskoslezského kraje. Ještě předtím, než se postavili za pípu, museli zvládnout teoretickou část soutěže.
Do soutěže se přihlásilo 8 tříčlenných týmů. Každý soutěžící musel za tři minuty před pozorným zrakem poroty připravit dva ukázkové půllitry. Pro hodnocení pak vybral ten povedenější.
Porota sledovala nejen způsob čepování, ale také servírování nápoje. A posuzovala i celkový dojem.
Důležitý je úhel, pod kterým stéká pivo do sklenice. Měl by být 45 stupňů. Půllitr by měl hospodský natočit na dvakrát. Jinak zlatavý mok ztratí říz. Studenti se to učí v rámci odborné praxe. Porovnat své schopnosti mohou už po patnácté. Na opavské hotelové škole se letos setkali po dvouleté koronavirové pauze.
Porota sledovala jednotlivé výkony pozorně od úvodního představení přes práci za pípou až po servírování nápoje a rozloučení.
Příjemné vystupování se Denisi Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vyplatilo. Jeho pivo bylo mezi 24 soutěžícími jednotlivci nejlepší. Tímto umístěním pomohl své škole k vítězství mezi týmy. Opavská hotelová škola obsadila 2. místo. Třetí byli studenti vyšší odborné a střední školy DAKOL z Petrovic u Karviné.
KRAJSKÉ KOLO ZLATOVAR CUP OPAVA 2022
soutěž jednotlivců:
1. Willert Denis, SŠSS Ostrava - Hrabůvka 2. Držiaková Daniela, VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné 3. Dvořáková Nikol, SŠHS a VOŠ Opava
soutěž družstev:
1. SŠSS Ostrava - Hrabůvka 2. SŠHS a VOŠ Opava 3. VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné
Zdroj: SŠHS a VOŠ Opava