Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ZŠ Englišova v Opavě natočili dokument o pandemii. Aspiruje na ocenění v soutěži A – FILMTEENSFEST

Opava |

Ztracená generace. Tak se jmenuje film, který o době koronaviru natočili členové Mediálního kroužku ze Základní školy Englišova v Opavě. Snímek zaujal porotu mezinárodního festivalu pro mládež „A – FILMTEENSFEST“ a vybrala jej mezi 6 finálových filmů. O vítězi se bude rozhodovat v červnu. Co za vznikem školního filmu stálo? A jaké bylo natáčení? Řekne Drahomír Streit, který s dětmi na filmu pracoval.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Blahopřeji k úspěchu. Protože tím účast ve finále, o které usilovaly tři stovky snímků tím bezesporu je. Počítali jste s tím, že uspějete v konkurenci mezi filmy z 37 zemí?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Rozhodně jsme takový úspěch nečekali. Přáním nás všech, dětí i mé osoby, bylo dostat se do širšího výběru, který bude mít řekněme další ambice. Chtěli jsme, aby byl film vybrán pro on-line promítání v celé republice. Takže ten další úspěch, že jsme se dostali mezi 6 nejlepších, to jsme nečekali. Děti byly nadšené.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Film Zapomenutá generace vznikal během dvou koronavirových let. Kdy přesně jste si s dětmi řekli, že je dobré tuto zvláštní dobu distanční výuky, testování či nošení roušek zaznamenat?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Před dvěma roky v létě jsme měli mediální kemp, kde se děti seznamovaly se základy práce v televizi, tištěných periodicích. Tady vznikla filmová prvotina, která je nadchla, a motivovala je do další práce. Když začal nový školní rok, tak jsme seděli a přemýšleli jsme, co bychom mohli natočit. Já jsem chtěl, ať je to nápad dětí. A ony přemýšlely. Velmi se jim líbila představa, že budeme točit o tom, co prožívají. A to byla zrovna pandemie covidu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: O čem film je? Je to dokument nebo má svůj vlastní příběh?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Je to dokumentární film. Očima dětí mapuje to, co oni prožili od 1. do 3. třídy. Protože je to ta generace, která když nastoupila do 1. třídy, tak pandemie přišla. Oni zažili všechny ty peripetie, které tato doba přinesla.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Nepochybuji o tom, že děti měly spoustu nápadů, ovšem zcela jistě nebylo pro všechny místo. Jak moc jste musel do jejich práce zasahovat, aby vzniklo celistvé dílo, které dává smysl?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Přesně tak. Chtěl jsem, aby děti pochopily, že by to měl být příběh. Příběh o nich. O jejich starostech a radostech, o tom, co prožívaly. Scénář se samozřejmě v průběhu měnil. Přibývalo scén, děti měly spoustu nápadů, a tak se něco natočilo, pak se to třeba zavrhlo a film se posunul jinam. Byla to pro ně zábavná práce, radostná. Vlastně celé ty dva roky se to měnilo."

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jeden film je hotový. Už víte, na čem budete pracovat dál? Jaké téma si zvolíte?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Ano, víme. V říjnu, když jsme se s dětmi sešli, tak jsme přemýšleli, co bychom nového natočili. A děti přišly s nápadem natočit dokument o energiích. Je to aktuální téma. Děti přišly s řadou nápadů. Zase to bude dokumet viděný očima dětí. A myslím, že uchopit to téma jinak, než jak jej známe z médií, může být hodně zajímavé.“



Nahlásit chybu


K tématu

Snímek žáků ZŠ Englišova boduje i ve světě. Z filmového festivalu ve Walesu si odvezl dvě hlavní ceny

4. listopadu 2023 22:33 | Opava | Yvona Fajtová

Dokumentární film žáků ZŠ Englišova Zapomenutá generace si připsal další úspěch. Tentokrát bodoval na mezinárodním filmovém festivalu ve Walesu, kde dokonce získal dvě hlavní ceny. Porazil tak i filmy, které natočili profesionálové v tomto oboru.

Vedení Opavy ocenilo dětské filmaře ZŠ Englišova. Z Walesu přivezly dvě zlaté sošky

13. listopadu 2023 15:27 | Opava | Yvona Fajtová

Vedení opavské radnice ocenilo žáky ZŠ Englišova za jejich úspěchy ve světě filmu. V rámci mediálního kroužku který na škole funguje, natočili pod vedením učitele Drahomíra Streita dokument Zapomenutá generace, který získal několik cen i za hranicemi republiky.

Na Tyršově stadionu v Opavě se utkali žáci ZŠ v republikovém finále atletického čtyřboje

22. června 2023 13:38 | Opava | Yvona Fajtová

Na Tyršově stadionu v Opavě proběhlo republikové finále v atletickém čtyřboji základních škol. Tuto tradiční akci pořádá Základní škola Englišova už zhruba 30 let a mezi školami i dětmi má velký ohlas.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Žáci ZŠ Englišova v Opavě natočili dokument o pandemii. Aspiruje na ocenění v soutěži A – FILMTEENSFEST
Vydáno 14. března 2023 20:03, Opava, Katka Geryková
Ztracená generace. Tak se jmenuje film, který o době koronaviru natočili členové Mediálního kroužku ze Základní školy Englišova v Opavě. Snímek zaujal porotu mezinárodního festivalu pro mládež „A – FILMTEENSFEST“ a vybrala jej mezi 6 finálových filmů. O vítězi se bude rozhodovat v červnu. Co za vznikem školního filmu stálo? A jaké bylo natáčení? Řekne Drahomír Streit, který s dětmi na filmu pracoval.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Blahopřeji k úspěchu. Protože tím účast ve finále, o které usilovaly tři stovky snímků tím bezesporu je. Počítali jste s tím, že uspějete v konkurenci mezi filmy z 37 zemí?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Rozhodně jsme takový úspěch nečekali. Přáním nás všech, dětí i mé osoby, bylo dostat se do širšího výběru, který bude mít řekněme další ambice. Chtěli jsme, aby byl film vybrán pro on-line promítání v celé republice. Takže ten další úspěch, že jsme se dostali mezi 6 nejlepších, to jsme nečekali. Děti byly nadšené.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Film Zapomenutá generace vznikal během dvou koronavirových let. Kdy přesně jste si s dětmi řekli, že je dobré tuto zvláštní dobu distanční výuky, testování či nošení roušek zaznamenat?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Před dvěma roky v létě jsme měli mediální kemp, kde se děti seznamovaly se základy práce v televizi, tištěných periodicích. Tady vznikla filmová prvotina, která je nadchla, a motivovala je do další práce. Když začal nový školní rok, tak jsme seděli a přemýšleli jsme, co bychom mohli natočit. Já jsem chtěl, ať je to nápad dětí. A ony přemýšlely. Velmi se jim líbila představa, že budeme točit o tom, co prožívají. A to byla zrovna pandemie covidu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: O čem film je? Je to dokument nebo má svůj vlastní příběh?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Je to dokumentární film. Očima dětí mapuje to, co oni prožili od 1. do 3. třídy. Protože je to ta generace, která když nastoupila do 1. třídy, tak pandemie přišla. Oni zažili všechny ty peripetie, které tato doba přinesla.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Nepochybuji o tom, že děti měly spoustu nápadů, ovšem zcela jistě nebylo pro všechny místo. Jak moc jste musel do jejich práce zasahovat, aby vzniklo celistvé dílo, které dává smysl?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Přesně tak. Chtěl jsem, aby děti pochopily, že by to měl být příběh. Příběh o nich. O jejich starostech a radostech, o tom, co prožívaly. Scénář se samozřejmě v průběhu měnil. Přibývalo scén, děti měly spoustu nápadů, a tak se něco natočilo, pak se to třeba zavrhlo a film se posunul jinam. Byla to pro ně zábavná práce, radostná. Vlastně celé ty dva roky se to měnilo."

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jeden film je hotový. Už víte, na čem budete pracovat dál? Jaké téma si zvolíte?

Drahomír Streit, lektor, Mediální kroužek, ZŠ Englišova, Opava: „Ano, víme. V říjnu, když jsme se s dětmi sešli, tak jsme přemýšleli, co bychom nového natočili. A děti přišly s nápadem natočit dokument o energiích. Je to aktuální téma. Děti přišly s řadou nápadů. Zase to bude dokumet viděný očima dětí. A myslím, že uchopit to téma jinak, než jak jej známe z médií, může být hodně zajímavé.“



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000036194/zaci-zs-englisova-v-opave-natocili-dokument-o-pandemii-aspiruje-na-oceneni-v-soutezi-a-filmteensfest