Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše

Opava |

V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Nahlásit chybu


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:08, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili co se dá

Včera 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

Prezident Pavel chtěl vidět následky povodní na vlastní oči

Neohlášeně přijel prezident České republiky Petr Pavel do Moravskoslezského kraje, aby se osobně seznámil s následky povodně. Navštívil Bohumín a Opavu.

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Řidič doplatil na svou hloupost, autem vjel do zříceného mostu

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nerespektoval zákaz vjezdu a doplatil na to. Řidič ve Vrbně pod Pradědem vjel do prostoru, kde je vyznačený zákaz vjezdu kvůli poškozené silnici a s autem skončil v sutinách. O letošních povodních se přitom nejedná o jediný případ.

Správa železnic pracuje na obnově vlakového spojení do Ostravy

Stále mimo provoz je vlakové nádraží v Ostravě – Svinově. Hasiči tam odčerpávají vodu z podchodů a dalších prostor, místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

16. září 2024 14:56 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

16. září 2024 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

15. září 2024 18:46 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

15. září 2024 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

14. září 2024 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše
Vydáno 25. října 2010 3:10, Opava, Eva Panošová
V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/5291/setkani-hotelovych-skol-z-opavy-a-liptovskeho-mikulase