Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše

Opava |

V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Nahlásit chybu


Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Dnes 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Na Rudné ve Svinově postupně zdemolují mosty, provoz bude sveden vždy na druhou polovinu

Včera 8:24 | Ostrava-město | Libor Běčák

V úterý 26. listopadu 2024 začne rekonstrukce mostů na Rudné ulici v Ostravě-Svinově. Oba mosty silnice I/11 budou zdemolovány a do roku 2026 nahrazeny novými konstrukcemi. Po dobu prací bude zachován obousměrný provoz v jednom pruhu pro každý směr. Projekt za 95,6 milionu Kč slibuje životnost nových mostů minimálně 100 let.

Rozsvícení vánočních stromů bude letos na obou náměstích ve Frýdku i v Místku

Frýdek-Místek letos poprvé uskuteční rozsvěcení stromu v obou částech města. K tradičnímu hojně navštěvovanému rozsvěcení na náměstí Svobody přidá komornější akci na Zámeckém náměstí. To bude navíc během dvou adventních víkendů bez aut.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

Včera 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

Včera 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

Včera 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.

Zvuk bubnů v Čeladné burcoval k ochraně dětí před násilím

Čeladenskou mateřskou školou se nesl hlasitý zvuk bubnů, který upozornil na Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. K projektu Bubnovačka se tu připojili v rámci pravidelné lekce muzikoterapie.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

V centru Ostravy už stojí vánoční strom. Má 11 metrů a přijel ze Svinova

20. listopadu 2024 12:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Vánoční strom, který se letos stane ozdobou Ostravských Vánoc to měl tentokrát jen kousek. Darovala ho totiž rodina, která žije v ostravském obvodu Svinov. Na jeho usazování na Masarykovo náměstí se pyšný majitel přišel osobně podívat.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Slezská nemocnice slavnostně otevřela nové nadzemní koridory. Zvýšily komfort pacientům i zaměstnancům

20. listopadu 2024 9:52 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Archeologové objevili středověké sídliště a unikátní poutní láhev na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy

20. listopadu 2024 9:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše
Vydáno 25. října 2010 3:10, Opava, Eva Panošová
V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/5291/setkani-hotelovych-skol-z-opavy-a-liptovskeho-mikulase