Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Swingová hudba, dobové kostýmy, historická auta. Jubilejní kolonie patřila prvorepublikové Promenádě

Ostrava-Jih |

Jubilejní kolonie v Hrabůvce se vrátila do minulosti. V rámci Swingového léta se tady uskutečnila už tradiční prvorepubliková akce s názvem Promenáda v Jubilejní kolonii, která tentokrát nabídla hudební i taneční swingové perly.

Promenáda v Jubilejní kolonii opět nabídla úžasnou atmosféru. Spousta lidí přišla v dobových kostýmech, promítalo se v historickém kinematografu s klavírem, probíhaly taneční workshopy a po oba dny vyhrával Ondřej Havelka s kapelou Melody Makers.

Karin Raszková, Spolek Elegant: “Já jsem moc ráda, že dneska všichni přišli. Že se baví. Melody Makers je vlastně takový vrchol našeho swingového léta ale není jediný, protože letos máme swingové léto nabité perfektníma kapelama a věřím, že se lidé budou bavit.”
Vojta Novotný, taneční skupina Rhythm Pilots: “My jsme tady učili základy tance Lindy hop, což je afroamerický tanec pocházející z New Yorku z Harlemu ze 30. let. Byli šikovní, byli perfektní. Je to velmi jednoduché, stačí se naladit na tu hudbu. Je to spíš streetový tanec. Vznikal na ulici mezi lidmi. Tančí se na swingovou a jazzovou hudbu, kde vlastně improvizace je obrovskou součástí té hudby, takže to se projevuje i v tom tanci.”
Anketa: návštěvníci Promenády: “Je to úžasné, líbí se mi tu moc. Já jsem mimo. Jsem 19. století, viktoriánská éra.”
“Já jsem tančila. Bylo to jednoduché. Moc hezké. V Ostravě jsem poprvé, takže se mi tady moc líbí. Já mám takovou variaci na první polovinu 20. století.”
“Jsme tady 3. rok, protože je to tady kousíček z Družstva ,kde taky míváme sousedské dny pěkné. A konečně se to tady rozjelo kulturně, takže jsme spokojeni.”
“Je to krásné, úplně úžasné. Moc se nám tady líbí. Poprvé, ještě jsme tady nikdy nebyli a zavítali jsme jenom tady kousek z Vratimova.”
“Jsme tady chvilku, jinak si to samozřejmě užíváme a máme na sobě směs protektorátních šatů. Vlastně jsou to originály. Letos jsme sem zavítali poprvé.”

Na akci lidé mohli obdivovat i historická kola a nechyběla ani historická auta.

Karin Raszková, Spolek Elegant: “Náš slogan Historie je naší součástí přesně vypovídá to, e si lidé, kteří tady objevují například krásy Jubilejní kolonie, ale i třeba swingu nebo historii Ostravy a dalších měst, tak přijíždějí proto, že je historie zajímá a uvědomují si, jak je důležité vědět, kde žijeme, kde máme kořeny a tak nějak se líp žije potom.”
Jiří Brňák, klub Moravan: “Za náš klub Moravan zde máme vystavených několik jízdních kol, ať už skládacích kol, legendárních skládaček, které každý zná. Máme tu i krásnou Esku tuším z roku 1956 a tento model je zajímavý tím, že byl primárně určen pro export.”

V Česku se tak na tomto kole mohl tehdy svézt jen málokdo. Většinou putovala do Indie a na Kubu. O historická kola měli lidé velký zájem.

Jiří Brňák, klub Moravan: “Lidé v těch různých návalech chodí, kola si fotografují, děti si zvoní na zvonečky, takže myslím si, že kola vzbudila opravdu velký zájem v očích veřejnosti a určitě plní svůj účel. Zaujímají a my na nich jezdíme. Všechny jsou pojízdné, o všechny se staráme a všichni na kolech jezdíme.”

Letošní novinkou byl nový cyklobar Elegant, kde se čepovalo pivo Promenáda, podávaly se domácí limonády i dezerty a také speciality na grilu.

Nahlásit chybu


K tématu

Oslavy 100 let Velké Ostravy na Jihu vyvrcholily třídenní akcí v Jubilejní kolonii

10. června 2024 10:01 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Třídenní promenádou v Jubilejní kolonii vyvrcholily oslavy 100 let Velké Ostravy na Jihu. Jednalo se o celkově pátý ročník této promenády v obvodu, ale letos ji doplnily retro kostýmy, dobová auta nebo první ostravský starosta Jan Prokeš.

Oslavy 100 let Velké Ostravy v obvodu Ostrava-Jih vyvrcholily promenádou v Jubilejní kolonii

11. června 2024 12:46 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Třídenní promenádou v Jubilejní kolonii vyvrcholily oslavy 100. let Velké Ostravy na Jihu. Jednalo se o celkově pátý ročník této promenády v obvodu, ale letos ji doplnily retro kostýmy, dobová auta nebo první ostravský starosta Jan Prokeš.

Oslavy 100 let Velké Ostravy začaly putovní panelovou výstavou na Jihu, další akce se zde uskuteční v únoru

16. ledna 2024 14:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Návštěvníci náměstí Ostrava-Jih zde během ledna naleznou panelovou výstavu z dílny Archivu města Ostravy. Jejím cílem je dokumentovat přípravy, vznik i následný vývoj Velké Ostravy, která letos slaví stoleté výročí. Jih je prvním z pěti městských obvodů, kde budou informační panely vystaveny.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Frýdek-Místek pomáhá hledat pěstouny pro opuštěné děti

Frýdek-Místek hledá zájemce o pěstounskou péči. Cílem je zajistit plnohodnotný rodinný život dětem, které jsou opuštěné nebo z různých důvodů bez rodičů. Pěstouni mohou být i dočasní a starat se o děti různých věkových skupin.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Včera 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Včera 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Slezskoostravský korfbalový tým slaví bronz z mistrovství světa a čeká ho česká extraliga

Nové členy lákají v nové sezóně nejen florbalisté, ale i slezskoostravský korfbalový klub. Ten má v obvodu silnou základnu a patří mezi jeden z nejúspěšnějších klubů v Česku. To dokládá i zakončení předešlé sezóny, kdy pomohli slezskoostravští korfbalisté českému týmu k bronzové medaili z mistrovství světa.

Swingová hudba, dobové kostýmy, historická auta. Jubilejní kolonie patřila prvorepublikové Promenádě
Vydáno 12. července 2022 19:17, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Jubilejní kolonie v Hrabůvce se vrátila do minulosti. V rámci Swingového léta se tady uskutečnila už tradiční prvorepubliková akce s názvem Promenáda v Jubilejní kolonii, která tentokrát nabídla hudební i taneční swingové perly.

Promenáda v Jubilejní kolonii opět nabídla úžasnou atmosféru. Spousta lidí přišla v dobových kostýmech, promítalo se v historickém kinematografu s klavírem, probíhaly taneční workshopy a po oba dny vyhrával Ondřej Havelka s kapelou Melody Makers.

Karin Raszková, Spolek Elegant: “Já jsem moc ráda, že dneska všichni přišli. Že se baví. Melody Makers je vlastně takový vrchol našeho swingového léta ale není jediný, protože letos máme swingové léto nabité perfektníma kapelama a věřím, že se lidé budou bavit.”
Vojta Novotný, taneční skupina Rhythm Pilots: “My jsme tady učili základy tance Lindy hop, což je afroamerický tanec pocházející z New Yorku z Harlemu ze 30. let. Byli šikovní, byli perfektní. Je to velmi jednoduché, stačí se naladit na tu hudbu. Je to spíš streetový tanec. Vznikal na ulici mezi lidmi. Tančí se na swingovou a jazzovou hudbu, kde vlastně improvizace je obrovskou součástí té hudby, takže to se projevuje i v tom tanci.”
Anketa: návštěvníci Promenády: “Je to úžasné, líbí se mi tu moc. Já jsem mimo. Jsem 19. století, viktoriánská éra.”
“Já jsem tančila. Bylo to jednoduché. Moc hezké. V Ostravě jsem poprvé, takže se mi tady moc líbí. Já mám takovou variaci na první polovinu 20. století.”
“Jsme tady 3. rok, protože je to tady kousíček z Družstva ,kde taky míváme sousedské dny pěkné. A konečně se to tady rozjelo kulturně, takže jsme spokojeni.”
“Je to krásné, úplně úžasné. Moc se nám tady líbí. Poprvé, ještě jsme tady nikdy nebyli a zavítali jsme jenom tady kousek z Vratimova.”
“Jsme tady chvilku, jinak si to samozřejmě užíváme a máme na sobě směs protektorátních šatů. Vlastně jsou to originály. Letos jsme sem zavítali poprvé.”

Na akci lidé mohli obdivovat i historická kola a nechyběla ani historická auta.

Karin Raszková, Spolek Elegant: “Náš slogan Historie je naší součástí přesně vypovídá to, e si lidé, kteří tady objevují například krásy Jubilejní kolonie, ale i třeba swingu nebo historii Ostravy a dalších měst, tak přijíždějí proto, že je historie zajímá a uvědomují si, jak je důležité vědět, kde žijeme, kde máme kořeny a tak nějak se líp žije potom.”
Jiří Brňák, klub Moravan: “Za náš klub Moravan zde máme vystavených několik jízdních kol, ať už skládacích kol, legendárních skládaček, které každý zná. Máme tu i krásnou Esku tuším z roku 1956 a tento model je zajímavý tím, že byl primárně určen pro export.”

V Česku se tak na tomto kole mohl tehdy svézt jen málokdo. Většinou putovala do Indie a na Kubu. O historická kola měli lidé velký zájem.

Jiří Brňák, klub Moravan: “Lidé v těch různých návalech chodí, kola si fotografují, děti si zvoní na zvonečky, takže myslím si, že kola vzbudila opravdu velký zájem v očích veřejnosti a určitě plní svůj účel. Zaujímají a my na nich jezdíme. Všechny jsou pojízdné, o všechny se staráme a všichni na kolech jezdíme.”

Letošní novinkou byl nový cyklobar Elegant, kde se čepovalo pivo Promenáda, podávaly se domácí limonády i dezerty a také speciality na grilu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000032399/swingova-hudba-dobove-kostymy-historicka-auta-jubilejni-kolonie-patrila-prvorepublikove-promenade