Náměstí Ostrava-Jih už zdobí asi 13 metrová májka. Dobrovolní hasiči ji sem přivezli z lesů ve Staré Bělé a poté, co ji děti ozdobily pentlemi, ji zdárně postavili, což nebylo vůbec jednoduché.
David Polášek, velitel SDH Ostrava-Zábřeh: “Bezpečnost je prioritou. My se budeme snažit opáskovat celý prostor. Budeme používat základní prostředky, žebříky. Na samotné ukotvení májky budeme používat hranoly, klíny tak, aby byla májka dostatečně zavětrovaná a nehrozilo by tím poryvem, že se třeba zlomí. Je zase o něco delší než loni, o to je to pro nás těžší.”
Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-JIh: “Je to již každoroční akce stavění májky, kterou pro nás stavějí hasiči a jako poděkování za to dostanou 30 litrovou bečku piva. Rekonstrukce náměstí Ostrava-Jih se povedla a jsem rád, že se tady pořádá tolik akcí, na které přichází více a více lidí.”
Michaela Mahrová, ředitelka Kultury-Jih: “Program na náměstí Ostrava-Jih probíhá od 10 hodin, viděli jsme folklorní zpěváky, je zde široká nabídka řemesel a široká nabídka jídla a pití. Pro děti jsou připraveny pohádky , je tady zvěřinec se zvířátky.”
anketa: návštěvníci akce: “Já jsem kreslila nejdřív na dřívka, potom jsem si zajezdila na oslíkovi a potom jsem šla krmit ovečky. A byla jsem tu na pódiu.”
“Já jsem krmila ovečky, zdobila jsem májku, ještě jsem viděla pohádku a ještě jsem tančila čarodějnický tanec.”
“Pěkně se nám tu líbilo. Pohádku, písničky, cimbálovka tu hrála.”
anketa: stánkaři: “Vyrábíme sirupy z našeho ovoce, z našich bylinek. Vyrábíme to společně s maminkou podle receptů našich babiček. Celkem se to prodává. Hlavně z toho děláme i limonádu, levandulové prosecco, jahodový vinný střik a to hodně lidi zajímá.”
“Nabízíme maďarské speciality, několik druhů paprik, česnekové krémy, cibulové krémy, několik druhů těstovin, koření bez glutamátů, vína ze 4 oblastí vinařství.”
“Nabízíme tady chleba s pomazánkama, česneková, sýrová, tvarůžková, sádlo, škvarky, prostě veškeré pomazánky, na které si vzpomenete. Máme párek v rohlíku výborný a klobásky 80% masa. Pečivo máme z naší pekárny.”
Z náměstí se odpoledne vydal průvod do Bělského lesa, kde akce pokračovala pálením čarodějnic. Poté, co na hranici upálili morenu, opékaly se párky a zahrála i folklorní muzika.