Náměstí Ostrava-Jih ožilo pestrým masopustním rejem, který přilákal návštěvníky všech věkových kategorií. Lidé si mohli užít nejen tradiční průvod v maskách, ale také ochutnat lahodné zabijačkové speciality a ponořit se do atmosféry lidových tradic.
Marek Tichý, principál Masopustního jarmarku: „Masopust je tady opět po roce. A na co se mohou lidé těšit – no hlavně řeznické speciality, jídlo, pití než nám odzvoní a přijde poslední masopustní den, kdy se budeme muset postit 40 dnů až do Velikonoc. Ale teď je ještě čas se bavit, zpívat a tančit.“
Kulturní program doplnila pouliční představení, kejklíři, komedianti a pohádky a hudba. Nechybělo ani vyprávění řezníka Krkovičky o tom, jak se maso dostane na stůl.
Marek Tichý, principál Masopustního jarmarku: „Tradiční zabijačka k tomu patří – to vlastně dělá Masopust a lidé se tak mohou kouknout, jak se dělají pravé moravské a moravskoslezské jitrničky, jelítka, jak se ručně plní do střívek, jak se dělá tlačenka… Zkrátka to, co naši předkové brali za masopustní veselí.“
V obvodu se masopustní jarmark konal již třetím rokem.
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Jsem rád, že opět přišlo dost lidí podpořit tradice moravské, slezské. Masopust k těmto tradicím patří a my jsme ho před nedávnem obnovili, takže jsem moc rád, že dorazila opět spousta lidí a že si užijí to optimální období mezi dvěma postními obdobími. Masopust je tady. Jsou tu samozřejmě i skvělé výrobky, já jsem si koupil škvarky.“
anketa, návštěvníci masopustu: „My jsme teprve přišli, tak to okoukáváme, ale snad bude zabijačka. Plánujeme si koupit jitrničky a tlačenku.“
anketa, návštěvníci masopustu: „Na všechno jsme se přišli z vnoučaty podívat, ať to vidí. Na zabijačku na masky.“ – „A nevadí to dětem?“ – „Ne nevadí, teda doufám.“
anketa, návštěvníci masopustu: „Se ženou jsme se přišli podívat na průvod a dostali jsme za úkol přinést klobásku a borůvkový frgál.“
Masopustní jarmark tak opět ukázal, že tradice mají v Ostravě své pevné místo a lidé si je s radostí připomínají.