Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni

Ostrava-město |

Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

Hlavním úkolem moderních zoologických zahrad je přispívat k zachování biodiverzity a záchraně nejohroženějších druhů živočichů. Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti, nebo dokonce k úplnému vymizení druhu. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Pokud se jedná o druh, který je extrémně vzácný či plachý, chovatelsky velmi náročný, příp. se pro něj teprve staví expoziční zařízení, probíhá jeho chov v zázemí, kam nemají návštěvníci zoo přístup. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je mimo zraky veřejnosti chována celá řada druhů a i díky tomu se zde daří velmi vzácné až raritní odchovy nejen v rámci České republiky, ale také na evropské úrovni."

Jedním z druhů chovaných v zázemí ostravské zoo je i outloň malý (Nycticebus pygmaeus). Pár této vzácné asijské poloopice s noční aktivitou získala zoo v loňském roce – samici (*2021) ze Zoo Lipsko a samce (*2020) ze Zoo Jihlava.

Pavla Slavíčková, zooložka: "Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření. Dne 26. února 2023 samice porodila."

Chovatelé se snažili zvířata co nejméně rušit, takže zprvu ani nevěděli, kolik mláďat se narodilo. Po pár dnech už ale pozorovali, že samice nosí dvě mláďata a příkladně se o ně stará. Zhruba po měsíci začala jedno po druhém odkládat a po určitou dobu nechávat samotné. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, ale od samice s mláďaty není díky prostorným ubikacím oddělen. Po porodu se sám přesunul do druhé místnosti, kde setrvává.

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně (provincii Junnan), Laosu a Vietnamu. O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají. Do roku 2020 byl v mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) řazen v kategorii zranitelný (Vulnerable), poté byla jeho situace v přírodě přehodnocena jako zhoršující se a druh byl přeřazen do kategorie ohrožený (Endangered). Příčinou ohrožení je zejména obchod s domácími mazlíčky, pro medicínské a rituální účely, dále ztráta habitatu. Navíc jsou divocí outloni chytáni a nabízeni turistům jako atrakce k vyfotografování za peníze.

František Příbrský, spolukoordinátor evropského chovu pro poloopice: "Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu (EEP) v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s cílem podpořit jejich chov v lidské péči. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí. Zoo se také připojila k ambiciózní myšlence tzv. outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba."

Zoo Ostrava také velmi aktivně podporuje ochranu outloňů v přírodě. V Indonésii je to The Kukang Rescue program (outloň váhavý a outloň sumaterský) a ve Vietnamu aktivity organizace Endanger Primate Rescue Center (outloň malý). Oba tyto programy podporují i všichni návštěvníci zoo prostřednictvím Tří korun ze vstupu.

Nahlásit chybu


K tématu

V Zoo Ostrava bude Den pro slony, přineste vysloužilé oblečení a elektro

10. srpna 2023 16:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na sobotu 12. srpna připadá Mezinárodní den slonů, jehož cílem je upozornit na nepříznivou situaci těchto největších suchozemských savců ve volné přírodě. Den pro slony organizují u této příležitosti každoročně i mnohé zoologické zahrady. V ostravské zoo se akce uskuteční následující sobotu. Pokud se do zoo v Ostravě chystáte přijít, vezměte s sebou nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Přibrat můžete i pěknou věc z šatníku, i tak jednoduše můžete slonům pomoci.

V ostravské zoo se vylíhla mláďata vzácné želvy Hamiltonovy

7. srpna 2023 17:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoo se těší z dalšího úspěchu v chovu mláďat. Tentokrát se tady vylíhly vzácné želvy Hamiltonovy. V zoo se rozmnožily už podruhé a vylíhlo se na 40 mláďat. Navíc mohou přibýt ještě další.

V Zoo Ostrava byl zahájen druhý turnus Letní školy

9. srpna 2023 14:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V pondělí začal v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava druhý turnus tradiční Letní školy – příměstského tábora pro děti od 10 do 15 let. Zoo ji pořádá od roku 1973. Akce se dlouhodobě těší obrovskému zájmu dětí i rodičů. Každoročně se konají tři turnusy.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni
Vydáno 23. dubna 2023 15:05, Ostrava-město, Jiří Cileček
Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

Samice outloně malého s mláďaty; foto: E.Gombala

Hlavním úkolem moderních zoologických zahrad je přispívat k zachování biodiverzity a záchraně nejohroženějších druhů živočichů. Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti, nebo dokonce k úplnému vymizení druhu. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Pokud se jedná o druh, který je extrémně vzácný či plachý, chovatelsky velmi náročný, příp. se pro něj teprve staví expoziční zařízení, probíhá jeho chov v zázemí, kam nemají návštěvníci zoo přístup. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je mimo zraky veřejnosti chována celá řada druhů a i díky tomu se zde daří velmi vzácné až raritní odchovy nejen v rámci České republiky, ale také na evropské úrovni."

Jedním z druhů chovaných v zázemí ostravské zoo je i outloň malý (Nycticebus pygmaeus). Pár této vzácné asijské poloopice s noční aktivitou získala zoo v loňském roce – samici (*2021) ze Zoo Lipsko a samce (*2020) ze Zoo Jihlava.

Pavla Slavíčková, zooložka: "Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření. Dne 26. února 2023 samice porodila."

Chovatelé se snažili zvířata co nejméně rušit, takže zprvu ani nevěděli, kolik mláďat se narodilo. Po pár dnech už ale pozorovali, že samice nosí dvě mláďata a příkladně se o ně stará. Zhruba po měsíci začala jedno po druhém odkládat a po určitou dobu nechávat samotné. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, ale od samice s mláďaty není díky prostorným ubikacím oddělen. Po porodu se sám přesunul do druhé místnosti, kde setrvává.

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně (provincii Junnan), Laosu a Vietnamu. O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají. Do roku 2020 byl v mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) řazen v kategorii zranitelný (Vulnerable), poté byla jeho situace v přírodě přehodnocena jako zhoršující se a druh byl přeřazen do kategorie ohrožený (Endangered). Příčinou ohrožení je zejména obchod s domácími mazlíčky, pro medicínské a rituální účely, dále ztráta habitatu. Navíc jsou divocí outloni chytáni a nabízeni turistům jako atrakce k vyfotografování za peníze.

František Příbrský, spolukoordinátor evropského chovu pro poloopice: "Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu (EEP) v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s cílem podpořit jejich chov v lidské péči. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí. Zoo se také připojila k ambiciózní myšlence tzv. outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba."

Zoo Ostrava také velmi aktivně podporuje ochranu outloňů v přírodě. V Indonésii je to The Kukang Rescue program (outloň váhavý a outloň sumaterský) a ve Vietnamu aktivity organizace Endanger Primate Rescue Center (outloň malý). Oba tyto programy podporují i všichni návštěvníci zoo prostřednictvím Tří korun ze vstupu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036851/ostravska-zoo-chova-vzacne-druhy-jednim-z-nich-jsou-outloni