Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava podpoří i letos rozvoj sociálních aktivit a služeb ve městě

Ostrava-město |

Už od roku 2012 podporuje Ostrava prostřednictvím dotačního titulu Loterie rozvoj sociálních služeb. Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili podporu 29 projektů v celkové částce 5,5 milionů korun. Finance budou užity k úhradě rekonstrukcí, oprav a udržování objektů, pořízení automobilů k zajištění sociálních služeb i kompenzačních pomůcek pro zdravotně handicapované klienty a seniory.

Byť je na území města provozování technických her (laicky výherních automatů) zakázáno obecně závaznou vyhláškou, a to již od roku 2019, i nadále náleží městu podle rozpočtového určení daní určitý podíl z celostátního hrubého výnosu daně z hazardních her. Celkový výnos z této daně pro letošní rok předpokládá město ve výši 70 milionů korun. Polovina těchto příjmů bude přerozdělena mezi 23 městských obvodů, druhou částí město financuje různé projekty.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora: "Prioritou dotačního programu je zkvalitňování životních podmínek klientů sociálních služeb a souvisejících aktivit prostřednictvím zlepšení materiálního a technického vybavení poskytovatelů z řad nestátních neziskových organizací zajišťujících sociální služby a související aktivity občanům města Ostravy. Je jedním z mála dotačních titulů pro poskytovatele sociálních služeb a souvisejících aktivit, který neslouží k financování běžných provozních výdajů, ale ze kterého je možné použít dotaci na úhradu výdajů investičního charakteru."

Záměrem je podpořit zejména investiční projekty organizací, u kterých již byla přiznána dotace z externích zdrojů (například Moravskoslezského kraje a Evropské unie) a u který je povinná spoluúčast financování.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Podpořeny jsou též projekty finančně nákladných rekonstrukcí, oprav a udržovacích prací objektů, nákup kompenzačních pomůcek či motorových vozidel potřebných pro práci s osobami se zdravotním znevýhodněním. Mezi letos podpořenými organizacemi nalezneme například Mental Café nebo Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, Klub Stonožka Ostrava. Finanční prostředky budou také poskytnuty na rekonstrukci či rozšíření pobytových služeb pro seniory v organizacích Charita Ostrava a Na Výminku, pořízena budou polohovací lůžka, toaletní křesla a další nábytek. Domov pro seniory Lada pořídí elektrická polohovatelná lůžka, antidekubitní matrace, toaletní a sprchové křeslo i další potřebné věci. Dovybavena bude cvičná kuchyň TyfloCentra Ostrava. V rámci služeb protidrogové prevence podpořilo město záměry organizací Renarkon, ARKA CZ a Slezská diakonie."
Zdeněk Živčák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu: "V minulých letech neziskové organizace díky poskytnutým dotacím z této investiční výzvy zakoupily automobily pro převoz klientů, automobil pořídila organizace Mobilní hospic Ondrášek, Slezská diakonie a Charita Ostrava pro pečovatelskou službu i celá řada dalších organizací. Podařilo se také rekonstruovat prostory denního stacionáře pro lidi s poruchou autistického spektra organizace Mikasa, vybudovat bezbariérový vstup do zařízení pro seniory Charitního domu sv. Alžběty, vybavit chráněná pracoviště pro lidi s duševním onemocněním organizace Spirála, zakoupit polohovací postele pro seniory v zařízeních organizace Na Výminku, Domově pro seniory Lada, Domov Přístav Armády spásy a mnohé další."
Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Moravskoslezský kraj dá 2 miliony korun na sociální podnikání

15. června 2023 21:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krajští zastupitelé rozdělili bezmála 2 miliony korun na sociální podnikání v regionu. Moravskoslezský kraj tak i letos přispěje k zaměstnávání osob s tělesným nebo sociálním znevýhodněním. Krajské peníze poslouží na nákup vybavení sociálních podniků nebo stavební úpravy chráněných pracovišť.

O dotace na hybridní vozy je zájem. Frýdek-Místek letos rozdělil už přes 3 miliony

15. června 2023 15:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

O dotace na pořízení hybridních aut je ve Frýdku-Místku velký zájem. Město letos vyplatilo žadatelům přes 3 miliony korun. Cílem programu je snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Ostrava podpoří i letos rozvoj sociálních aktivit a služeb ve městě
Vydáno 30. června 2023 16:23, Ostrava-město, Jiří Cileček
Už od roku 2012 podporuje Ostrava prostřednictvím dotačního titulu Loterie rozvoj sociálních služeb. Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili podporu 29 projektů v celkové částce 5,5 milionů korun. Finance budou užity k úhradě rekonstrukcí, oprav a udržování objektů, pořízení automobilů k zajištění sociálních služeb i kompenzačních pomůcek pro zdravotně handicapované klienty a seniory.

ilustrační snímek; zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Byť je na území města provozování technických her (laicky výherních automatů) zakázáno obecně závaznou vyhláškou, a to již od roku 2019, i nadále náleží městu podle rozpočtového určení daní určitý podíl z celostátního hrubého výnosu daně z hazardních her. Celkový výnos z této daně pro letošní rok předpokládá město ve výši 70 milionů korun. Polovina těchto příjmů bude přerozdělena mezi 23 městských obvodů, druhou částí město financuje různé projekty.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora: "Prioritou dotačního programu je zkvalitňování životních podmínek klientů sociálních služeb a souvisejících aktivit prostřednictvím zlepšení materiálního a technického vybavení poskytovatelů z řad nestátních neziskových organizací zajišťujících sociální služby a související aktivity občanům města Ostravy. Je jedním z mála dotačních titulů pro poskytovatele sociálních služeb a souvisejících aktivit, který neslouží k financování běžných provozních výdajů, ale ze kterého je možné použít dotaci na úhradu výdajů investičního charakteru."

Záměrem je podpořit zejména investiční projekty organizací, u kterých již byla přiznána dotace z externích zdrojů (například Moravskoslezského kraje a Evropské unie) a u který je povinná spoluúčast financování.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Podpořeny jsou též projekty finančně nákladných rekonstrukcí, oprav a udržovacích prací objektů, nákup kompenzačních pomůcek či motorových vozidel potřebných pro práci s osobami se zdravotním znevýhodněním. Mezi letos podpořenými organizacemi nalezneme například Mental Café nebo Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, Klub Stonožka Ostrava. Finanční prostředky budou také poskytnuty na rekonstrukci či rozšíření pobytových služeb pro seniory v organizacích Charita Ostrava a Na Výminku, pořízena budou polohovací lůžka, toaletní křesla a další nábytek. Domov pro seniory Lada pořídí elektrická polohovatelná lůžka, antidekubitní matrace, toaletní a sprchové křeslo i další potřebné věci. Dovybavena bude cvičná kuchyň TyfloCentra Ostrava. V rámci služeb protidrogové prevence podpořilo město záměry organizací Renarkon, ARKA CZ a Slezská diakonie."
Zdeněk Živčák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu: "V minulých letech neziskové organizace díky poskytnutým dotacím z této investiční výzvy zakoupily automobily pro převoz klientů, automobil pořídila organizace Mobilní hospic Ondrášek, Slezská diakonie a Charita Ostrava pro pečovatelskou službu i celá řada dalších organizací. Podařilo se také rekonstruovat prostory denního stacionáře pro lidi s poruchou autistického spektra organizace Mikasa, vybudovat bezbariérový vstup do zařízení pro seniory Charitního domu sv. Alžběty, vybavit chráněná pracoviště pro lidi s duševním onemocněním organizace Spirála, zakoupit polohovací postele pro seniory v zařízeních organizace Na Výminku, Domově pro seniory Lada, Domov Přístav Armády spásy a mnohé další."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000038002/ostrava-podpori-i-letos-rozvoj-socialnich-aktivit-a-sluzeb-ve-meste