Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

Ostrava-město |

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.

Galerie však svými službami zlepšuje i podmínky pro každodenní život lidí ve městě. Jeho centrum tak díky ní nabízí nejen širší kulturní nabídku a zázemí, ale třeba i první brownfieldovou zahradu v ČR.

Marek Pokorný, ředitel galerie PLATO: "Otevřením nového sídla PLATO získala Ostrava možnost adekvátně zarámovat současné světové umění tak, jak je to běžné a přirozené v Berlíně, Paříži, Londýně, Glasgow, Vídni, Varšavě, Mnichově, Lodži nebo Hannoveru. Nabízíme tedy už nejen setkání s umělci a umělkyněmi dříve, než je začnou vyhledávat prestižní světové instituce, ale také podmínky, jaké jsou ve světě obvyklé."

Kromě pozornosti věnované perspektivním tvůrcům se v dramaturgii PLATO objevují i mezinárodně již etablované osobnosti jako jsou polská umělkyně Katarzyna Kozyra, malířka libanonského původu Etel Adnan, švédská sochařka Anna Udenberg, anebo Eva Koťátková, která bude Českou republiku prezentovat na prestižním benátském bienále 2024. Ta je spoluautorkou výstavy, kterou PLATO připravuje už dva roky a byla zahájena 11. října.

Město Ostrava novou výstavní budovou dobudovalo svou kulturní infrastrukturu a zařadilo se mezi malou skupinu municipalit, které investují do kultury a získávají za to po právem na prestiži.

Alicja Knast, ředitelka Národní galerie Praha: "PLATO je velkým úspěchem celé Ostravy. Pozornost, které se galerii dostává z Evropy, jen potvrzuje, že skutečné centrum progresivního myšlení může být i na neočekávatelném místě."
Tomáš Vaněk, umělec, pedagog a emeritní rektor Akademie múzických umění v Praze: "PLATO se jedinečně a profesionálně etabluje do kontextu důležitých institucí věnujících se prezentaci a vzdělávání na poli současného umění, a to se vší komplikovaností, kterou toto poslání obnáší, a obětavostí, jež si tato mise žádá."

Díky výraznému tvůrčímu vkladu polského architekta Roberta Konieczného, autora rekonstrukce, se PLATO také stalo cílem architektonických výletů. Velké množství zájemců přirozeně přijíždí z Polska. 

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "O stavbě bohatě referovala polská média, ale také celosvětově sledované časopisy jako je italský Domus nebo britský Wallpaper. Konverze historické budovy bývalých jatek rovněž postoupila do užšího výběru České ceny za architekturu 2023, jejíž výsledky budou známy v listopadu, a byla přihlášena do Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2023. Interiér nového sídla od architektky Yvette Vašourkové pak byl zařazen do prestižní Ročenky české architektury. Reputačním měřítkem je zájem kolegů, kteří se do ostravské galerie jezdí inspirovat. Naposledy to byly například týmy Slovenské národní galerie, brněnské Káznice nebo nové pardubické galerie GAMPA nebo ředitelé městských galerií současného umění v Polsku v rámci výročního zasedání jejich sdružení."

Za uplynulých 12 měsíců bylo pro veřejnost připraveno a zpřístupněno pět výstav, a to ve třech cyklech s celkovou návštěvností 23 072 lidí. Vedle výstav, za nimiž jezdí návštěvníci i z větší vzdálenosti, vzniká v galerii také velké množství aktivit výhradně pro Ostravu: workshopy, komentované prohlídky výstav a prohlídky k historii budovy jako kulturní památky, edukační programy pro školy nebo přednášky a debaty. Skoro 300 uskutečněných doprovodných programů galerie během 12 měsíců, včetně prázdnin s trojicí příměstských táborů, navštívilo více než 10,5 tisíce návštěvníků. Nové sídlo zároveň umožnilo vznik rezidenčního programu, který v roce 2023 podpořilo i Ministerstvo kultury v rámci Národního plánu obnovy a jehož se dosud zúčastnilo 23 umělců a kurátorů, z toho 12 ze zahraničí. Vzdělávacích programů pro školní skupiny se v jen v roce 2022 zúčastnilo 3682 žáků a studentů. O vysoké odbornosti vzdělávacího týmu PLATO svědčí například to, že jeden z kurzů byl akreditován Ministerstvem školství ČR.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Dynamický rozjezd PLATO v novém sídle přitáhl také nebývalou pozornost médií. Do července 2023 bylo o galerii vydáno přes 200 textů, z toho 23 v zahraničí, a v další stovce bylo PLATO zmíněno."

Nová budova galerie se od té předchozí liší bezpečnostními a klimatickými podmínkami, kterými disponují výstavní sály. Pořádání velkorysých výstav s profesionálním zázemím se tak stalo základním prvkem nabídky. Instituce si přitom stále zachovává svou specifičnost a řada vystavovaných děl vzniká přímo na místě a často ve spolupráci s místními komunitami. Vzrostla tedy i technická a časová náročnost instalace výstav.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Předchozí působiště galerie, fungující aktuálně pod názvem PLATO Bauhaus, nyní poskytuje zázemí spolupracujícím organizacím. Za posledních 12 měsíců se zde uskutečnilo např. šest velkých výstav Fakulty umění Ostravské univerzity, na kterých se představily vybrané ateliéry i diplomanti. Velký zájem o spolupráci ukazuje nejen na dobré jméno galerie, ale i na nedostatek cenově dostupných prostor v Ostravě, a naopak velké množství nápadů a iniciativ, které jsou skvělou zprávou o městě Ostravě a jejím potenciálu. Podstatné je, že se zde potkává umění institucí s uměním zezdola. PLATO Bauhaus si našlo hodně organizací i platforem ze sociální oblasti a galerii rovněž cíleně oslovují důležité české instituce, viz přehled níže."

V pozdním jaru letošního roku navíc poprvé vykvetla nová veřejná zahrada, na niž PLATO soustředí pozornost v dalších letech. Pod názvem Zahrada přítomnosti tak vznikla další komunitní a vzdělávací platforma, na jejíž rozvoj a využití se budou soustředit aktivity instituce v příštích letech, a to ve spolupráci s hosty uměleckých rezidencí a návštěvníky.

Nahlásit chybu


K tématu

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.

Fotograf Mario Sikora vystavuje ve Slezskoostravské galerii světové fotky krásných žen

11. července 2023 10:27 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravská galerie zve na výstavu fotografií světové uznávaného fotografa Maria Sikory. Ten se specializuje na umělecké focení žen. Výstava tak nese i název Women a nabídne 43 mimořádných fotografií, které vznikaly po celém světě.

Projekt Mladý divák.cz láká mládež za kulturou, nabízí zlevněné vstupné i další výhody

13. února 2024 16:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Ostravský klub Mladého diváka existuje už druhým rokem a je o něj stále větší zájem. Svým členům nabízí výhodné vstupné do divadel i galerií a pořádá množství akcí. Mladí diváci se díky němu mohou sejít s oblíbenými umělci a dostanou se na místa, která jinak nejsou veřejnosti přístupná.


Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

30. dubna 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí
Vydáno 15. října 2023 18:42, Ostrava-město, Jiří Cileček
Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.

zdroj foto: Galerie PLATO/Zuzana Šrámková

Galerie však svými službami zlepšuje i podmínky pro každodenní život lidí ve městě. Jeho centrum tak díky ní nabízí nejen širší kulturní nabídku a zázemí, ale třeba i první brownfieldovou zahradu v ČR.

Marek Pokorný, ředitel galerie PLATO: "Otevřením nového sídla PLATO získala Ostrava možnost adekvátně zarámovat současné světové umění tak, jak je to běžné a přirozené v Berlíně, Paříži, Londýně, Glasgow, Vídni, Varšavě, Mnichově, Lodži nebo Hannoveru. Nabízíme tedy už nejen setkání s umělci a umělkyněmi dříve, než je začnou vyhledávat prestižní světové instituce, ale také podmínky, jaké jsou ve světě obvyklé."

Kromě pozornosti věnované perspektivním tvůrcům se v dramaturgii PLATO objevují i mezinárodně již etablované osobnosti jako jsou polská umělkyně Katarzyna Kozyra, malířka libanonského původu Etel Adnan, švédská sochařka Anna Udenberg, anebo Eva Koťátková, která bude Českou republiku prezentovat na prestižním benátském bienále 2024. Ta je spoluautorkou výstavy, kterou PLATO připravuje už dva roky a byla zahájena 11. října.

Město Ostrava novou výstavní budovou dobudovalo svou kulturní infrastrukturu a zařadilo se mezi malou skupinu municipalit, které investují do kultury a získávají za to po právem na prestiži.

Alicja Knast, ředitelka Národní galerie Praha: "PLATO je velkým úspěchem celé Ostravy. Pozornost, které se galerii dostává z Evropy, jen potvrzuje, že skutečné centrum progresivního myšlení může být i na neočekávatelném místě."
Tomáš Vaněk, umělec, pedagog a emeritní rektor Akademie múzických umění v Praze: "PLATO se jedinečně a profesionálně etabluje do kontextu důležitých institucí věnujících se prezentaci a vzdělávání na poli současného umění, a to se vší komplikovaností, kterou toto poslání obnáší, a obětavostí, jež si tato mise žádá."

Díky výraznému tvůrčímu vkladu polského architekta Roberta Konieczného, autora rekonstrukce, se PLATO také stalo cílem architektonických výletů. Velké množství zájemců přirozeně přijíždí z Polska. 

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "O stavbě bohatě referovala polská média, ale také celosvětově sledované časopisy jako je italský Domus nebo britský Wallpaper. Konverze historické budovy bývalých jatek rovněž postoupila do užšího výběru České ceny za architekturu 2023, jejíž výsledky budou známy v listopadu, a byla přihlášena do Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2023. Interiér nového sídla od architektky Yvette Vašourkové pak byl zařazen do prestižní Ročenky české architektury. Reputačním měřítkem je zájem kolegů, kteří se do ostravské galerie jezdí inspirovat. Naposledy to byly například týmy Slovenské národní galerie, brněnské Káznice nebo nové pardubické galerie GAMPA nebo ředitelé městských galerií současného umění v Polsku v rámci výročního zasedání jejich sdružení."

Za uplynulých 12 měsíců bylo pro veřejnost připraveno a zpřístupněno pět výstav, a to ve třech cyklech s celkovou návštěvností 23 072 lidí. Vedle výstav, za nimiž jezdí návštěvníci i z větší vzdálenosti, vzniká v galerii také velké množství aktivit výhradně pro Ostravu: workshopy, komentované prohlídky výstav a prohlídky k historii budovy jako kulturní památky, edukační programy pro školy nebo přednášky a debaty. Skoro 300 uskutečněných doprovodných programů galerie během 12 měsíců, včetně prázdnin s trojicí příměstských táborů, navštívilo více než 10,5 tisíce návštěvníků. Nové sídlo zároveň umožnilo vznik rezidenčního programu, který v roce 2023 podpořilo i Ministerstvo kultury v rámci Národního plánu obnovy a jehož se dosud zúčastnilo 23 umělců a kurátorů, z toho 12 ze zahraničí. Vzdělávacích programů pro školní skupiny se v jen v roce 2022 zúčastnilo 3682 žáků a studentů. O vysoké odbornosti vzdělávacího týmu PLATO svědčí například to, že jeden z kurzů byl akreditován Ministerstvem školství ČR.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Dynamický rozjezd PLATO v novém sídle přitáhl také nebývalou pozornost médií. Do července 2023 bylo o galerii vydáno přes 200 textů, z toho 23 v zahraničí, a v další stovce bylo PLATO zmíněno."

Nová budova galerie se od té předchozí liší bezpečnostními a klimatickými podmínkami, kterými disponují výstavní sály. Pořádání velkorysých výstav s profesionálním zázemím se tak stalo základním prvkem nabídky. Instituce si přitom stále zachovává svou specifičnost a řada vystavovaných děl vzniká přímo na místě a často ve spolupráci s místními komunitami. Vzrostla tedy i technická a časová náročnost instalace výstav.

Andrea Černá, mluvčí galerie PLATO: "Předchozí působiště galerie, fungující aktuálně pod názvem PLATO Bauhaus, nyní poskytuje zázemí spolupracujícím organizacím. Za posledních 12 měsíců se zde uskutečnilo např. šest velkých výstav Fakulty umění Ostravské univerzity, na kterých se představily vybrané ateliéry i diplomanti. Velký zájem o spolupráci ukazuje nejen na dobré jméno galerie, ale i na nedostatek cenově dostupných prostor v Ostravě, a naopak velké množství nápadů a iniciativ, které jsou skvělou zprávou o městě Ostravě a jejím potenciálu. Podstatné je, že se zde potkává umění institucí s uměním zezdola. PLATO Bauhaus si našlo hodně organizací i platforem ze sociální oblasti a galerii rovněž cíleně oslovují důležité české instituce, viz přehled níže."

V pozdním jaru letošního roku navíc poprvé vykvetla nová veřejná zahrada, na niž PLATO soustředí pozornost v dalších letech. Pod názvem Zahrada přítomnosti tak vznikla další komunitní a vzdělávací platforma, na jejíž rozvoj a využití se budou soustředit aktivity instituce v příštích letech, a to ve spolupráci s hosty uměleckých rezidencí a návštěvníky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000039617/do-novych-prostor-ostravske-galerie-plato-prislo-za-rok-pres-23-tisic-lidi