Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě byla nalezena nevybuchlá stokilová letadlová puma z 2. světové války, po rozsáhlé evakuaci ji zneškodnili policejní pyrotechnici

Ostrava-Poruba |

V Ostravě-Porubě byla na ulici V Zahradách nalezena nevybuchlá munice. Jde o stokilogramovou leteckou pumu z 2. světové války. Na místo zamířila pyrotechnická služba policie. Kvůli nálezu začala evakuace okolních ulic a budov.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Deset minut před desátou hodinou dopoledne 9. září 2021 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že před chvíli byl při výkopových pracích na ulici V Zahradách v Ostravě, v městské části Poruba nalezen kovový předmět, který připomíná munici pocházející z období druhé světové války. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní autohlídka z místně příslušného Obvodního oddělení Poruba 1, která ověřila dané oznámení a zjistila, že ve výkopu pod plynovou přípojkou u jednoho ze zdejších rodinných domů se nachází předmětu válcovitého tvaru, zhruba o délce 90 cm a šířce 30 cm, přičemž zadní kovová část je ulomená a nachází se již vedle daného výkopu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté požádali o příjezd policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku a tento po ohledání místa stanovil, že se jedná o nevybuchlou leteckou pumu sovětské výrovy o pravděpodobné hmotnosti 100 kilogramů."

Pyrotechnik poté doporučil přivolání dalších kolegů z Olomouce. Po konzultaci s pyrotechnickou službou bylo rozhodnuto o evakuaci osob z bezprostředního okolí. Původní perimetr od místa nálezu byl stanoven na 300 metrů a ten byl následně zvětšen až na 600 metrů.

informace na facebooku MOb Ostrava-Poruba: "Pokud v lokalitě bydlíte, pomůžete jim, že sami na nezbytně dlouhou dobu odejdete a počkáte na zneškodnění bomby. Je to záležitost maximálně několika hodin. Prosíme vás, abyste se řídili pokyny policistů. O ukončení evakuace vás budeme informovat."
René Černohorský, mluvčí PČR: "S ohledem na vzniklou situaci byly bezprostředně aktivovány všechny složky Integrovaného záchranného systému, v bezpečné zóně byl zřízen řídící štáb a dále byli přizváni zástupci institucí potřebných k evakuaci osob a k hladkému průběhu celého preventivního a bezpečnostního opatření. Jednalo se o přítomnost představitelů místní municipality, ostravského dopravního podniku, plynárenských a elektrárenských společností, dále byla navázána spolupráce s nedalekou Fakultní nemocnicí s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a do daného prostoru se postupně dostavili nejen policisté z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava (policisté jednotlivých nejbližších obvodních oddělení, policisté z místních dopravních inspektorátů, z Oddělení hlídkové služby, ze Speciální pořádkové jednotky, ze Služby kriminální policie a vyšetřování), ale také 3 strážníci Městské policie Ostrava a příslušníci Hasičského záchranného sboru z Ostravy a jejich specialisté z Hlučína. V daném prostoru se tak pohybovalo přes sto třicet policistů, téměř padesát strážníků, dvacítka hasičů, tři osádky sanitních vozidel a desítka policejních pyrotechniků. Ve spolupráci těchto složek byly fyzicky pocházeny jednotlivé činžovní a bytové domy, veřejné instituce, zdejší školská zařízení, část Fakultní nemocnice s Poliklinikou, firmy a společnosti, přičemž zde přítomní lidé byli vybízeni a nabádáni k odchodu do bezpečných lokalit. Bylo pomáháno imobilním lidem a seniorům v počtu téměř čtyř desítek a tyto osoby byly přenášeny, převáženy do předem určených míst, a to do různých zdravotnických zařízení, komunitních center a objektů sociálních služeb. Současně byla omezena a na některých místech i úplně zastavena doprava, výzva k evakuaci byla prováděna i prostřednictvím médií, sociálních sítí, hlasových zařízení složek IZS a ostravské městské části Poruba. V průběhu celé akce bylo z této nebezpečné oblasti evakuováno přibližně čtyři tisíce osob."

Policie zlikvidovala pumu před 19. hodinou, opatření poté skončilo a lidé se mohli vrátit do svých domovů.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Vytyčený prostor o perimetru 600 metrů byl evakuován do 18:55 hodin uvedeného dne a ihned poté začali veškeré speciální práce a činnosti ze strany přítomných policejních pyrotechniků, které směřovaly k bezpečné likvidaci nevybuchlé munice pocházející z válečné doby. V 19:00 hodin byla letecká puma pyrotechnikem bezpečně zneškodněna, zabezpečena a zajištěna k odvozu z místa nálezu k následné totální speciální likvidaci. Evakuace osob a obyvatel byla zrušena, vyklizený perimetr byl vyhlášen za bezpečný a tato skutečnost byla opět dána ve známost prostřednictvím médií, sociálních sítí a za použití zvukového zařízení policistů, strážníků a hasičů. V 19:30 hodin bylo vše ukončeno, přičemž během celého bezpečnostního opatření nedošlo k žádnému zranění evakuovaných a zúčastněných osob, nedošlo ke škodě na majetku občanů či zúčastněných složek a taktéž nedošlo k narušení veřejného pořádku."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: "Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů."

Podívejte se na dokument z produkce TV Polar o bojích na Ostravsku za 2. světové války:

Nahlásit chybu


K tématu

Covidový dotační podvod na Karvinsku, muž neoprávněně dostal 19 milionů

12. května 2023 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zhruba 19 milionů korun - to je suma, kvůli které krajští kriminalisté trestně stíhají 49letého muže z Karvinska. Podle informací policie jde o dotační podvod související s dotacemi a kompenzacemi v období covidových opatření.

Psovodi moravskoslezských policistů uspěli v kynologických přeborech

7. května 2023 16:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve dnech 23. až 28. dubna se ve Výcvikovém středisku psovodů a služebních psů Dobrotice uskutečnil devátý ročník Mistrovství Moravy psovodů se služebními psy pro rok 2022. V rámci mistrovství probíhaly současně ještě další soutěže, a to Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Organizátorem přeborů pro tento rok bylo naše krajské ředitelství.

31letý muž v Orlové vykrádal osobní auta a dodávky, nepohrdl ani nabíječkou

12. května 2023 14:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Orlovští policisté objasnili sérii vloupání do vozidel z letošního dubna a května. Šlo o celkem šest případů, převážně dodávek, na které se zaměřil jedenatřicetiletý zloděj. Ten teď čelí podezření ze spáchání přečinů krádeže vloupáním.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Včera 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Včera 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

4. května 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

3. května 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

3. května 2024 8:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

2. května 2024 20:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

V Ostravě-Porubě byla nalezena nevybuchlá stokilová letadlová puma z 2. světové války, po rozsáhlé evakuaci ji zneškodnili policejní pyrotechnici
Vydáno 9. září 2021 14:20, Ostrava-Poruba, Lukáš Zavadil
V Ostravě-Porubě byla na ulici V Zahradách nalezena nevybuchlá munice. Jde o stokilogramovou leteckou pumu z 2. světové války. Na místo zamířila pyrotechnická služba policie. Kvůli nálezu začala evakuace okolních ulic a budov.

foto: PČR

René Černohorský, mluvčí PČR: "Deset minut před desátou hodinou dopoledne 9. září 2021 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že před chvíli byl při výkopových pracích na ulici V Zahradách v Ostravě, v městské části Poruba nalezen kovový předmět, který připomíná munici pocházející z období druhé světové války. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní autohlídka z místně příslušného Obvodního oddělení Poruba 1, která ověřila dané oznámení a zjistila, že ve výkopu pod plynovou přípojkou u jednoho ze zdejších rodinných domů se nachází předmětu válcovitého tvaru, zhruba o délce 90 cm a šířce 30 cm, přičemž zadní kovová část je ulomená a nachází se již vedle daného výkopu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté požádali o příjezd policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku a tento po ohledání místa stanovil, že se jedná o nevybuchlou leteckou pumu sovětské výrovy o pravděpodobné hmotnosti 100 kilogramů."

Pyrotechnik poté doporučil přivolání dalších kolegů z Olomouce. Po konzultaci s pyrotechnickou službou bylo rozhodnuto o evakuaci osob z bezprostředního okolí. Původní perimetr od místa nálezu byl stanoven na 300 metrů a ten byl následně zvětšen až na 600 metrů.

informace na facebooku MOb Ostrava-Poruba: "Pokud v lokalitě bydlíte, pomůžete jim, že sami na nezbytně dlouhou dobu odejdete a počkáte na zneškodnění bomby. Je to záležitost maximálně několika hodin. Prosíme vás, abyste se řídili pokyny policistů. O ukončení evakuace vás budeme informovat."
René Černohorský, mluvčí PČR: "S ohledem na vzniklou situaci byly bezprostředně aktivovány všechny složky Integrovaného záchranného systému, v bezpečné zóně byl zřízen řídící štáb a dále byli přizváni zástupci institucí potřebných k evakuaci osob a k hladkému průběhu celého preventivního a bezpečnostního opatření. Jednalo se o přítomnost představitelů místní municipality, ostravského dopravního podniku, plynárenských a elektrárenských společností, dále byla navázána spolupráce s nedalekou Fakultní nemocnicí s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a do daného prostoru se postupně dostavili nejen policisté z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava (policisté jednotlivých nejbližších obvodních oddělení, policisté z místních dopravních inspektorátů, z Oddělení hlídkové služby, ze Speciální pořádkové jednotky, ze Služby kriminální policie a vyšetřování), ale také 3 strážníci Městské policie Ostrava a příslušníci Hasičského záchranného sboru z Ostravy a jejich specialisté z Hlučína. V daném prostoru se tak pohybovalo přes sto třicet policistů, téměř padesát strážníků, dvacítka hasičů, tři osádky sanitních vozidel a desítka policejních pyrotechniků. Ve spolupráci těchto složek byly fyzicky pocházeny jednotlivé činžovní a bytové domy, veřejné instituce, zdejší školská zařízení, část Fakultní nemocnice s Poliklinikou, firmy a společnosti, přičemž zde přítomní lidé byli vybízeni a nabádáni k odchodu do bezpečných lokalit. Bylo pomáháno imobilním lidem a seniorům v počtu téměř čtyř desítek a tyto osoby byly přenášeny, převáženy do předem určených míst, a to do různých zdravotnických zařízení, komunitních center a objektů sociálních služeb. Současně byla omezena a na některých místech i úplně zastavena doprava, výzva k evakuaci byla prováděna i prostřednictvím médií, sociálních sítí, hlasových zařízení složek IZS a ostravské městské části Poruba. V průběhu celé akce bylo z této nebezpečné oblasti evakuováno přibližně čtyři tisíce osob."

Policie zlikvidovala pumu před 19. hodinou, opatření poté skončilo a lidé se mohli vrátit do svých domovů.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Vytyčený prostor o perimetru 600 metrů byl evakuován do 18:55 hodin uvedeného dne a ihned poté začali veškeré speciální práce a činnosti ze strany přítomných policejních pyrotechniků, které směřovaly k bezpečné likvidaci nevybuchlé munice pocházející z válečné doby. V 19:00 hodin byla letecká puma pyrotechnikem bezpečně zneškodněna, zabezpečena a zajištěna k odvozu z místa nálezu k následné totální speciální likvidaci. Evakuace osob a obyvatel byla zrušena, vyklizený perimetr byl vyhlášen za bezpečný a tato skutečnost byla opět dána ve známost prostřednictvím médií, sociálních sítí a za použití zvukového zařízení policistů, strážníků a hasičů. V 19:30 hodin bylo vše ukončeno, přičemž během celého bezpečnostního opatření nedošlo k žádnému zranění evakuovaných a zúčastněných osob, nedošlo ke škodě na majetku občanů či zúčastněných složek a taktéž nedošlo k narušení veřejného pořádku."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: "Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů."

Podívejte se na dokument z produkce TV Polar o bojích na Ostravsku za 2. světové války:

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000027388/v-ostraveporube-byla-nalezena-nevybuchla-stokilova-letadlova-puma-z-2-svetove-valky-po-rozsahle-evakuaci-ji-zneskodnili-policejni-pyrotechnici