Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rekonstruovaná ostravská jatka se otevřou na měsíc veřejnosti

Ostrava-město |

Lidé se již brzy budou moci poprvé podívat do rekonstruované budovy bývalých městských jatek v Ostravě. Město ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury připravilo od poloviny května měsíc otevřených dveří. Budova významná v mnoha směrech nabídne program pro odbornou i laickou veřejnost.

Po slavnostním předání stavby budou následovat vernisáže hned dvou zajímavých výstav. Připravena je řada komentovaných prohlídek jedinečného objektu, jak s historiky, tak s architektem či prohlídky pro rodiny s dětmi. Měsíc otevřených dveří obsáhne i prohlídky vyhrazené školám, studentům architektury nebo poskytovatelům hotelových služeb.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Vstup na všechny konané akce je zdarma, s ohledem na kapacitní omezení je však nutná rezervace. Další informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce naleznou zájemci již brzy na webu města."

Zachráněná jatka jsou jednou z klíčových staveb Ostravy, které se v příštích letech promění ve středobod atraktivní městské čtvrti.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "S rekonstrukcí budovy jatek se blížíme do finále. V těchto dnech město objekt přebírá od zhotovitele a postupně se budou odstraňovat vady a nedodělky. Kolaudace je plánována na konec dubna 2022. V okolí jatek bude dále probíhat stavební činnost, nejprve bezprostřední veřejný prostor, následně prodloužená ulice Masná a nové bytové domy, objekt jako takový však bude plně funkční a k dispozici od května. S ohledem na jeho pohnutou historii bychom jej rádi představili široké veřejnosti ještě předtím, než se v něm natrvalo usídlí PLATO."

Budova bývalých městských jatek z 19. století prošla v posledních letech významnou rekonstrukcí, aby se následně stala sídlem městské galerie PLATO. Architektonickou soutěž vypsal magistrát v roce 2017, zúčastnilo se jí devět zájemců.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Autorem finálního návrhu komplexní přestavby objektu se stalo polské studio KWK Promes architekta Roberta Konieczného, považovaného za průkopníka „moving architecture.“ Stavební práce započaly v dubnu 2020, náklady dosáhly 190,8 milionů korun bez DPH. Komplexní přestavba unikátního objektu nabídne pět výstavních sálů, fungujících samostatně i při vzájemné propojení díky systému unikátních otočných stěn. Kromě vlastních galerijních ploch nechybí administrativní prostory, kavárna a zázemí pro vzdělávací program škol a přednášky."

Vyjma možnosti poprvé obdivovat historické prostory, zatím prázdných výstavních sálů, jsou připraveny dvě výstavy. První s názvem „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům jak historii objektu, tak vizi budoucí městské čtvrti, ve kterou se lokalita v příštích letech promění. Zájemci se však mohou těšit i na výstavu „Moving Architecture“ a poznat tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru. Výstavy, které budou mapovat příběh stavby i jejího tvůrce, budou doplněny i debatou s architektem.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V rámci prezentace představí Robert Konieczný paralely a odlišnosti ostravského projektu s návrhy, které jeho studio vytvořilo v průběhu více jak 20 let existence. Další zajímavou akcí bude večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s pragmatickým názvem „Jatka už se nevybulí.“ Pamatujeme také na nejmenší, připravovány jsou i speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Kromě plánovaného měsíce otevřených dveří nabídneme veřejnosti možnost obdivovat prostor budovy bývalých městských jatek v ještě v době konání Colours of Ostrava 2022."

Galerie Plato pak zahájí svou činnost v novém sídle během září. Nutno také doplnit, že i okolí budovy dozná změn, v dalších měsících ji pak obklopí zeleň.

Nahlásit chybu


K tématu

Galerie Plato je mezi nejvýznamnějšími stavbami Evropy. Rekonstrukci navrhl polský architekt Konieczny

30. ledna 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zdařilá rekonstrukce bývalých městských Jatek a jejich přeměna na Galerii Plato v Ostravě už získala řadu nejrůznějších ocenění. Nyní je ale ve hře i o to nejvýznamnější. Plato totiž bylo vybráno do užšího kola Cen Evropské unie, kde své stavby přihlásilo 38 zemí.

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

15. října 2023 18:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Rekonstruovaná ostravská jatka se otevřou na měsíc veřejnosti
Vydáno 26. dubna 2022 14:49, Ostrava-město, Jiří Cileček
Lidé se již brzy budou moci poprvé podívat do rekonstruované budovy bývalých městských jatek v Ostravě. Město ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury připravilo od poloviny května měsíc otevřených dveří. Budova významná v mnoha směrech nabídne program pro odbornou i laickou veřejnost.

zdroj foto; Magistrát města Ostravy/Vladimír Pryček

Po slavnostním předání stavby budou následovat vernisáže hned dvou zajímavých výstav. Připravena je řada komentovaných prohlídek jedinečného objektu, jak s historiky, tak s architektem či prohlídky pro rodiny s dětmi. Měsíc otevřených dveří obsáhne i prohlídky vyhrazené školám, studentům architektury nebo poskytovatelům hotelových služeb.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Vstup na všechny konané akce je zdarma, s ohledem na kapacitní omezení je však nutná rezervace. Další informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce naleznou zájemci již brzy na webu města."

Zachráněná jatka jsou jednou z klíčových staveb Ostravy, které se v příštích letech promění ve středobod atraktivní městské čtvrti.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "S rekonstrukcí budovy jatek se blížíme do finále. V těchto dnech město objekt přebírá od zhotovitele a postupně se budou odstraňovat vady a nedodělky. Kolaudace je plánována na konec dubna 2022. V okolí jatek bude dále probíhat stavební činnost, nejprve bezprostřední veřejný prostor, následně prodloužená ulice Masná a nové bytové domy, objekt jako takový však bude plně funkční a k dispozici od května. S ohledem na jeho pohnutou historii bychom jej rádi představili široké veřejnosti ještě předtím, než se v něm natrvalo usídlí PLATO."

Budova bývalých městských jatek z 19. století prošla v posledních letech významnou rekonstrukcí, aby se následně stala sídlem městské galerie PLATO. Architektonickou soutěž vypsal magistrát v roce 2017, zúčastnilo se jí devět zájemců.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Autorem finálního návrhu komplexní přestavby objektu se stalo polské studio KWK Promes architekta Roberta Konieczného, považovaného za průkopníka „moving architecture.“ Stavební práce započaly v dubnu 2020, náklady dosáhly 190,8 milionů korun bez DPH. Komplexní přestavba unikátního objektu nabídne pět výstavních sálů, fungujících samostatně i při vzájemné propojení díky systému unikátních otočných stěn. Kromě vlastních galerijních ploch nechybí administrativní prostory, kavárna a zázemí pro vzdělávací program škol a přednášky."

Vyjma možnosti poprvé obdivovat historické prostory, zatím prázdných výstavních sálů, jsou připraveny dvě výstavy. První s názvem „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům jak historii objektu, tak vizi budoucí městské čtvrti, ve kterou se lokalita v příštích letech promění. Zájemci se však mohou těšit i na výstavu „Moving Architecture“ a poznat tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru. Výstavy, které budou mapovat příběh stavby i jejího tvůrce, budou doplněny i debatou s architektem.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V rámci prezentace představí Robert Konieczný paralely a odlišnosti ostravského projektu s návrhy, které jeho studio vytvořilo v průběhu více jak 20 let existence. Další zajímavou akcí bude večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s pragmatickým názvem „Jatka už se nevybulí.“ Pamatujeme také na nejmenší, připravovány jsou i speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Kromě plánovaného měsíce otevřených dveří nabídneme veřejnosti možnost obdivovat prostor budovy bývalých městských jatek v ještě v době konání Colours of Ostrava 2022."

Galerie Plato pak zahájí svou činnost v novém sídle během září. Nutno také doplnit, že i okolí budovy dozná změn, v dalších měsících ji pak obklopí zeleň.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031063/rekonstruovana-ostravska-jatka-se-otevrou-na-mesic-verejnosti