Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo opět jezdí safari expres přímo mezi zvířaty

Ostrava-město |

V Zoo Ostrava byla po zimní přestávce zahájena letos již 9. sezóna provozu safari. Zájemci se tak opět mohou projet safari expresem přímo mezi stády afrických a asijských kopytníků.

Safari v ostravské zoologické zahradě bylo otevřeno v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy o celkové rozloze cca 6 hektarů, v nichž žije téměř stovka zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo."

Safari expres zahajuje svou jízdu ve výběhu Afrika, kde se nachází stádo vzácných vodušek abok, které je letos nejpočetnější, jaké kdy v zoo bylo.

Ivo Firla, inspektor chovu: "Má celkem 18 jedinců, z nichž je osm letošních mláďat. Dále je zde skupina antilop losích, která se také rozrostla aktuálně o dvě mláďata, ale brzy by k nim mělo přibýt ještě jedno. Za pěkného počasí jsou ve výběhu také tři žirafy Rothschildovy a dvě samice pštrosa dvouprstého."

Následuje výběh Persie, ve kterém je nepřehlédnutelné stádo divokých oslů onagerů, které momentálně čítá 11 jedinců. Většina samic je ale březích, takže by se měla skupina brzy ještě rozrůst.

Ivo Firla, inspektor chovu: "V Zoo Ostrava tak i nadále zůstává nejpočetnější stádo těchto kriticky ohrožených oslů v rámci evropských zoologických zahrad. Kromě onagerů jsou zde čtyři samci daňků mezopotámských, kteří jsou v tomto období velmi atraktivní – roste jim právě nové paroží, které je pokryté lýčím a způsobuje, že parohy vypadají mohutnější."

Nejmenším druhem v Persii je gazela perská neboli džejran. Třetí výběh – Indie – je největší a obývá jej i nejvíce zvířat.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Oproti předchozím létům zde již nenajdete makhury, resp. kozy šrouborohé, které byly přesunuty do jiných chovatelských zařízení. Nejvzácnějším druhem v tomto výběhu je barasinga, jehož stádo se rozrostlo na devět jedinců. Dva noví samci tohoto jelena k nám byli dovezeni ze Španělska. Je zde také nejpočetnější stádo na safari, a to stádo axisů indických, které tvoří celkem 22 samců. K dalším obyvatelům patří nilgau, buvoli domácí a pozornému návštěvníkovi jistě neunikne ani jelínek vepří."

Po výjezdu ze safari míjí soupravy expresu Rododendron park, kde stále ještě vykvétají další pěnišníky a azalky, také výběh siků vietnamských, kde jsou tři letošní mláďata, a v neposlední řadě výběh zeber Grévyho.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Zoo Ostrava pomáhá s obnovou populace orlosupů bradatých v evropské přírodě

5. května 2023 14:13 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Projekt návratu orlosupa bradatého do Alp a dalších lokalit v jižní Evropě je jedním z nejúspěšnějších mezinárodních repatriačních projektů. Jeho cílem je obnova divoké populace tohoto majestátního dravce, který byl v minulosti na řadě míst člověkem zcela vyhuben, vypouštěním mladých orlosupů odchovaných v zoologických zahradách a specializovaných chovných stanicích. Zoo Ostrava je do projektu zapojena téměř 15 let a pro vypuštění do volné přírody poskytla již 17 orlosupů. V pořadí 18. orlosup bude vysazen ve Francii v oblasti Baronnies.

Supi bělohlaví odchovávají v Zoo Ostrava své první mládě

18. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoo odchovává jeden z párů své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, a přestože nově sestavený pár spolu od začátku dobře harmonizoval, trvalo čtyři hnízdní sezóny, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat. Nakonec se ptákům nyní daří úspěšně odchovávat mládě. Byla k tomu zapotřebí i asistence chovatelů, ale je velmi pravděpodobné, že i do budoucna budou fungovat jako rodiče spolehlivě. Přirozeně odchovaná mláďata pak mohou být poskytnuta pro vypuštění do volné přírody.


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

V ostravské zoo opět jezdí safari expres přímo mezi zvířaty
Vydáno 27. května 2022 19:30, Ostrava-město, Jiří Cileček
V Zoo Ostrava byla po zimní přestávce zahájena letos již 9. sezóna provozu safari. Zájemci se tak opět mohou projet safari expresem přímo mezi stády afrických a asijských kopytníků.

výběh Indie; zdroj foto: Zoo Ostrava/Ivo Firla

Safari v ostravské zoologické zahradě bylo otevřeno v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy o celkové rozloze cca 6 hektarů, v nichž žije téměř stovka zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo."

Safari expres zahajuje svou jízdu ve výběhu Afrika, kde se nachází stádo vzácných vodušek abok, které je letos nejpočetnější, jaké kdy v zoo bylo.

Ivo Firla, inspektor chovu: "Má celkem 18 jedinců, z nichž je osm letošních mláďat. Dále je zde skupina antilop losích, která se také rozrostla aktuálně o dvě mláďata, ale brzy by k nim mělo přibýt ještě jedno. Za pěkného počasí jsou ve výběhu také tři žirafy Rothschildovy a dvě samice pštrosa dvouprstého."

Následuje výběh Persie, ve kterém je nepřehlédnutelné stádo divokých oslů onagerů, které momentálně čítá 11 jedinců. Většina samic je ale březích, takže by se měla skupina brzy ještě rozrůst.

Ivo Firla, inspektor chovu: "V Zoo Ostrava tak i nadále zůstává nejpočetnější stádo těchto kriticky ohrožených oslů v rámci evropských zoologických zahrad. Kromě onagerů jsou zde čtyři samci daňků mezopotámských, kteří jsou v tomto období velmi atraktivní – roste jim právě nové paroží, které je pokryté lýčím a způsobuje, že parohy vypadají mohutnější."

Nejmenším druhem v Persii je gazela perská neboli džejran. Třetí výběh – Indie – je největší a obývá jej i nejvíce zvířat.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Oproti předchozím létům zde již nenajdete makhury, resp. kozy šrouborohé, které byly přesunuty do jiných chovatelských zařízení. Nejvzácnějším druhem v tomto výběhu je barasinga, jehož stádo se rozrostlo na devět jedinců. Dva noví samci tohoto jelena k nám byli dovezeni ze Španělska. Je zde také nejpočetnější stádo na safari, a to stádo axisů indických, které tvoří celkem 22 samců. K dalším obyvatelům patří nilgau, buvoli domácí a pozornému návštěvníkovi jistě neunikne ani jelínek vepří."

Po výjezdu ze safari míjí soupravy expresu Rododendron park, kde stále ještě vykvétají další pěnišníky a azalky, také výběh siků vietnamských, kde jsou tři letošní mláďata, a v neposlední řadě výběh zeber Grévyho.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031646/v-ostravske-zoo-opet-jezdi-safari-expres-primo-mezi-zviraty