Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava si připomíná Světový den sociální práce

Ostrava-město |

Pomyslnou pomocnou ruku poskytují lidem v tíživých životních situacích také sociální pracovníci. Ať už budou obyvatelé Ostravy čelit bytové nouzi, finanční nedostatečnosti v důsledku všudypřítomného zdražování potravin či energií, či se stanou senioři oběťmi domácího násilí, onemocní nebo jsou osamělí, mohou se obrátit o pomoc na sociální pracovníky. Nezastupitelnost sociální práce si připomínáme v rámci Světového dne sociální práce, jehož 40. ročník letos připadá na úterý 21. března.

Světový den sociální práce je vyhlašován Mezinárodní organizací sociálních pracovníků od roku 1983.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora: "Jednou z nosných priorit, významně podporovanou ze strany města Ostravy, je zajištění podpůrné sociální sítě pro pomoc našim občanům, kteří se ocitnou v nouzi, nebo v jakýchkoliv krizových a náročných životních situacích. Každoročně jsou proto v rozpočtu města jednak vyčleněny potřebné částky na provoz sociálních a dalších podpůrných služeb a aktivit, ale velký význam má i vytvoření místa prvního kontaktu přímo na ostravské radnici pod názvem SOCIOPOINT, kde každému, kdo se ocitne v tíživé situaci, je nabídnuta pomoc pro její řešení."

Město každoročně vynakládá prostředky ve výši zhruba 160 milionů korun na zajištění podpůrné sítě občanům čítající přes 180 registrovaných sociálních služeb a s nimi souvisejících aktivit. Jsou využívány seniory, dětmi a mládeží, rodinami, osobami s tělesnými, smyslovými a duševními handicapy, lidmi v sociální nouzi a dalších obtížných životních situacích.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Lidé v Ostravě naleznou kýženou pomoc též přímo v budově Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí v Sociopointu. Sociální pracovníci poskytnou radu, jak postupovat při řešení existenčních potíží (v návaznosti na rostoucí náklady na úhradu bydlení, energií, potravin, splátek, dalších výdajů), zprostředkují případně pomoc sociálních služeb, úřadů i zdravotnických organizací. Poradí, zda potřební mají nárok na příspěvky na bydlení, na děti, výchovné aj. Zájemci mohou sociální pracovníky Sociopointu kontaktovat na bezplatné lince 800 700 650, místo je v provozu každý den."

Mezi stovkami případů, které v Sociopointu řešili, byla také situace matky dvou dětí, která čelí nedostatku finančních prostředků. I když je zaměstnaná, majitel bytu, kde bydlí, opakovaně zvedá nájemné a otec na děti neplatí. Žena přes ostych, který původně cítila, zkusila vyhledat pomoc v Sociopointu. Sociální pracovníci ženu informovali, jak žádat o náhradní výživné a doporučili požádat o příspěvek na bydlení. Ženě pomohli vyplnit žádosti i další povinné podklady. Matka sama by situaci takto řešit neuměla, odcházela s nadějí, že pokud finance díky absolvovanému procesu získá, bude moci po dlouhé době dětem koupit jen tak něco pro radost.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V rámci Sociopointu bylo zřízeno v půli listopadu 2022 také kontaktní místo pro bydlení a do současnosti se jeho pracovníci zabývali více jak třemi sty případů. Obyvatelé města zde získají informace, kterak řešit potíže v oblasti bydlení, včetně nedostatku financí na jeho úhradu a současně mohou podat žádost o sociální byt. Mezi lidmi, jež se zde obrátili o radu, jsou klienti, bydlící v nevyhovujících podmínkách, či přebývající na ubytovnách."

Další zde žádají o sociální byty v rámci projektu Rozvoj sociálního bydlení ve městě Ostravě, který je realizován od listopadu 2022 do října 2025. Hlavním cílem aktuálního projektu je zajistit domácnostem v bytové nouzi standardní bydlení a poskytovat jim podporu ze strany sociálních pracovníků.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Jde již o třetí projekt, který realizujeme. Vyčleněno a zabydleno bylo 168 sociálních bytů, bydlení si udrželo 84 % domácností. Dalších minimálně 40 bytů plánujeme zabydlovat. Na kontaktní místo se obrátila také matka dvou dětí, která zde hledala řešení ze své aktuální situace, kdy s přítelem a dětmi bydlí v jednom pokoji na ubytovně, bez vlastní kuchyně. Původní byt, který rodina obývala, musela opustit, neboť se jej majitel rozhodl prodat. Ač má rodina stálý příjem, ocitla se v nouzové bytové situaci."

Pokud budou lidé hledat pomoc pro blízkého, o kterého se potřebují postarat, osobní asistenci pro dítě se zdravotním postižením či budou řešit další nepříznivé sociální situace, pomoc mohou nalézt také na webovém portálu sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě. Souhrnný pohled na sociální problematiku (sociální práci, služby, bydlení, zdraví, zaměstnanost, finanční gramotnost, ale i prevenci kriminality či kontakty na sociální pracovníky) lze nalézt na webu sociálních věcí. Na stejném místě naleznou zájemci také informace k činnosti dobrovolníků, pěstounů a mnohé další.

Zdeněk Živčák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu: "U příležitosti Světového dne sociální práce děkuji pracovníkům v neziskových a příspěvkových organizacích, sociálním pracovníkům na úřadech městských obvodů a magistrátu města i v dalších institucích za poctivost, empatii a vysokou odbornou kvalitu, s jakými pomáhají lidem z nesnází. Z posledních tří náročných let vycházíme zkušenější, než jsme si kdy dokázali představit. Naše práce však pokračuje dál, a proto vám všem přeji dostatek zdrojů energie, chuť v našem poslání pokračovat a radost i z těch nejdrobnějších úspěchů."
Nahlásit chybu


K tématu

Slezská diakonie pořádá tematické tábory pro děti svých klientů

10. srpna 2023 16:08 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Slezská diakonie pořádá už čtvrtým rokem tematické tábory pro děti. Týden plný her, zábavy a výletů absolvuje s dětmi pravidelně i současná náměstkyně primátora Frýdku-Místku. Nejen jako táborový dozor, ale také jako kuchařka, která dětem připravuje snídaně, obědy i večeře.

Seniortaxi má ve Frýdku-Místku nového dopravce, podmínky pro klienty se nemění

Seniortaxi je ve Frýdku-Místku stále oblíbenější služba. Měsíčně ji využije na 400 zájemců. Od letošního roku jezdí po městě nový poskytovatel. Pro občany se nic nemění, jen si budou zvykat na nové řidiče. Zároveň je ale potřeba, aby měli vždy u sebe průkazky, které je opravňují k přepravě.

Samoživitelky budou mít ve Frýdku-Místku větší šanci získat městský byt

Frýdek-Místek nově upravil systém přidělování městských bytů. Ten má pomoci s hledáním bydlení hlavně matkám samoživitelkám. Město už pro ně zároveň vyčlenilo několik bytů. Smlouvy budou uzavírány za běžných podmínek a nájmů. Maximálně však na dobu tří let.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Ostrava chce novým projektem pomoci udržet školáky u vzdělávání

Dnes 11:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence předčasných odchodů ze vzdělávání ve městě Ostrava. To je název nového projektu, který ve městě odstartoval loni v září. Běží 22 měsíců v pěti vybraných základních školách. Cílem aktivit je zvýšit školní úspěšnost žáků základních škol, ohrožených školním neúspěchem a snížení rizika jejich předčasného odchodu ze vzdělávání. Jedná se především o žáky pocházející ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Ostrava si připomíná Světový den sociální práce
Vydáno 21. března 2023 8:08, Ostrava-město, Jiří Cileček
Pomyslnou pomocnou ruku poskytují lidem v tíživých životních situacích také sociální pracovníci. Ať už budou obyvatelé Ostravy čelit bytové nouzi, finanční nedostatečnosti v důsledku všudypřítomného zdražování potravin či energií, či se stanou senioři oběťmi domácího násilí, onemocní nebo jsou osamělí, mohou se obrátit o pomoc na sociální pracovníky. Nezastupitelnost sociální práce si připomínáme v rámci Světového dne sociální práce, jehož 40. ročník letos připadá na úterý 21. března.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Světový den sociální práce je vyhlašován Mezinárodní organizací sociálních pracovníků od roku 1983.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora: "Jednou z nosných priorit, významně podporovanou ze strany města Ostravy, je zajištění podpůrné sociální sítě pro pomoc našim občanům, kteří se ocitnou v nouzi, nebo v jakýchkoliv krizových a náročných životních situacích. Každoročně jsou proto v rozpočtu města jednak vyčleněny potřebné částky na provoz sociálních a dalších podpůrných služeb a aktivit, ale velký význam má i vytvoření místa prvního kontaktu přímo na ostravské radnici pod názvem SOCIOPOINT, kde každému, kdo se ocitne v tíživé situaci, je nabídnuta pomoc pro její řešení."

Město každoročně vynakládá prostředky ve výši zhruba 160 milionů korun na zajištění podpůrné sítě občanům čítající přes 180 registrovaných sociálních služeb a s nimi souvisejících aktivit. Jsou využívány seniory, dětmi a mládeží, rodinami, osobami s tělesnými, smyslovými a duševními handicapy, lidmi v sociální nouzi a dalších obtížných životních situacích.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Lidé v Ostravě naleznou kýženou pomoc též přímo v budově Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí v Sociopointu. Sociální pracovníci poskytnou radu, jak postupovat při řešení existenčních potíží (v návaznosti na rostoucí náklady na úhradu bydlení, energií, potravin, splátek, dalších výdajů), zprostředkují případně pomoc sociálních služeb, úřadů i zdravotnických organizací. Poradí, zda potřební mají nárok na příspěvky na bydlení, na děti, výchovné aj. Zájemci mohou sociální pracovníky Sociopointu kontaktovat na bezplatné lince 800 700 650, místo je v provozu každý den."

Mezi stovkami případů, které v Sociopointu řešili, byla také situace matky dvou dětí, která čelí nedostatku finančních prostředků. I když je zaměstnaná, majitel bytu, kde bydlí, opakovaně zvedá nájemné a otec na děti neplatí. Žena přes ostych, který původně cítila, zkusila vyhledat pomoc v Sociopointu. Sociální pracovníci ženu informovali, jak žádat o náhradní výživné a doporučili požádat o příspěvek na bydlení. Ženě pomohli vyplnit žádosti i další povinné podklady. Matka sama by situaci takto řešit neuměla, odcházela s nadějí, že pokud finance díky absolvovanému procesu získá, bude moci po dlouhé době dětem koupit jen tak něco pro radost.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V rámci Sociopointu bylo zřízeno v půli listopadu 2022 také kontaktní místo pro bydlení a do současnosti se jeho pracovníci zabývali více jak třemi sty případů. Obyvatelé města zde získají informace, kterak řešit potíže v oblasti bydlení, včetně nedostatku financí na jeho úhradu a současně mohou podat žádost o sociální byt. Mezi lidmi, jež se zde obrátili o radu, jsou klienti, bydlící v nevyhovujících podmínkách, či přebývající na ubytovnách."

Další zde žádají o sociální byty v rámci projektu Rozvoj sociálního bydlení ve městě Ostravě, který je realizován od listopadu 2022 do října 2025. Hlavním cílem aktuálního projektu je zajistit domácnostem v bytové nouzi standardní bydlení a poskytovat jim podporu ze strany sociálních pracovníků.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Jde již o třetí projekt, který realizujeme. Vyčleněno a zabydleno bylo 168 sociálních bytů, bydlení si udrželo 84 % domácností. Dalších minimálně 40 bytů plánujeme zabydlovat. Na kontaktní místo se obrátila také matka dvou dětí, která zde hledala řešení ze své aktuální situace, kdy s přítelem a dětmi bydlí v jednom pokoji na ubytovně, bez vlastní kuchyně. Původní byt, který rodina obývala, musela opustit, neboť se jej majitel rozhodl prodat. Ač má rodina stálý příjem, ocitla se v nouzové bytové situaci."

Pokud budou lidé hledat pomoc pro blízkého, o kterého se potřebují postarat, osobní asistenci pro dítě se zdravotním postižením či budou řešit další nepříznivé sociální situace, pomoc mohou nalézt také na webovém portálu sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě. Souhrnný pohled na sociální problematiku (sociální práci, služby, bydlení, zdraví, zaměstnanost, finanční gramotnost, ale i prevenci kriminality či kontakty na sociální pracovníky) lze nalézt na webu sociálních věcí. Na stejném místě naleznou zájemci také informace k činnosti dobrovolníků, pěstounů a mnohé další.

Zdeněk Živčák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu: "U příležitosti Světového dne sociální práce děkuji pracovníkům v neziskových a příspěvkových organizacích, sociálním pracovníkům na úřadech městských obvodů a magistrátu města i v dalších institucích za poctivost, empatii a vysokou odbornou kvalitu, s jakými pomáhají lidem z nesnází. Z posledních tří náročných let vycházíme zkušenější, než jsme si kdy dokázali představit. Naše práce však pokračuje dál, a proto vám všem přeji dostatek zdrojů energie, chuť v našem poslání pokračovat a radost i z těch nejdrobnějších úspěchů."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036278/ostrava-si-pripomina-svetovy-den-socialni-prace