Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Povodí Odry, státní podnik provozuje a udržuje v řádném stavu jednotky stovek kilometrů říčních hrází pro ochranu měst a obcí kolem vodních toků. Říční zemní sypané hráze jsou několika typů podle konstrukce a použitých materiálů do násypu. Nejčastěji se využívají zemní homogenní hráze. To jsou hráze z jednoho druhu materiálu. Dalším typem jsou heterogenní hráze. V násypech těchto hrází je použito více typu materiálů. Mezi takové hráze patří např. hráze s návodním těsněním z jílu nebo vnitřním těsněním z jílu. Normové požadavky na min. šířku koruny hráze nebo sklony svahů však vyžadují nemalé nároky na prostor. Tam, kde prostor není, se hráze nahrazují protipovodňovými nejčastěji železobetonovými zdmi. Každá hráz má svůj návrhový průtok. Tomuto návrhovému průtoku odpovídá stanovená N-letá velká voda, kterou vydává a poskytuje vodohospodářům našeho podniku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hráze v povodí Odry mají převážně návrhový průtok, který se rovná stoleté vodě Q100. Návrhovému průtoku odpovídá návrhová hladina v příslušné řece a výška hráze. Od této návrhové hladiny je koruna hráze převýšena o bezpečnostní rezervu. Důvodem bezpečnostní rezervy je to, že při projekčním návrhu se pracuje s řadou nejistot, protože pracujeme s jedním z nejsložitějších systémů – s dynamickou povodňovou vlnou a povodňová hladina má v obloucích naklonění, rozvlnění, dále po ní plavou předměty, které unáší voda, kmeny stromů a další nesený materiál. Pro stoletý návrhový průtok se doporučuje převýšení koruny hráze o 0,3 až 1 metr. Říční hráze na stoleté průtoky nejsou určeny k přelévání a nejsou na to vybaveny opevněním. Bylo by chybou vodohospodářů, pokud by například hráz navržená na stoletý průtok byla zničena již při vodě desetileté. Při letošní povodni došlo vlivem extrémních srážek k dramatickému překročení návrhových stoletých průtoků. Ve vodních tocích byly předběžně zaznamenány průtoky až do 2 násobku stoletých vod, tj. 200leté, 500leté a pravděpodobně i vyšší do Q1 000.

Vyhodnocení povodňových průtoků provádí ČHMÚ a na základě pokynu Ministerstva životního prostředí bude zpráva s vyhodnocením oficiálních povodňových průtoků zpracována do prosince 2024. Nicméně již nyní může státní podnik Povodí Odry konstatovat, že povodňové průtoky 09/2024 překonaly u některých říčních hrází i 1,5 násobek stoletých průtoků a bohužel bez možnosti regulace průtoků v toku, např. v přehradách a začalo docházet k přelévání korun říčních hrází a následně k jejich postupnému rozplavení a voda z řek natékala do zahrázových prostor měst a obcí.

Jedině úseky vodních toků Moravice, Ostravice, Morávka a Lučina byly tomuto přelévání ušetřeny, protože zde byly radikálně sníženy hodnoty průtoků tlumícími efekty vodních nádrží, jako jsou Slezská Harta s Kružberkem na Moravici, Šance na Ostravici, Morávka na Morávce nebo Žermanice na Lučině a Těrlicko na Stonávce.

Na řece Opavě a dále na Odře k obdobné regulaci prostřednictvím vodní nádrže dojít bohužel nemohlo, protože to bude možné až po výstavbě údolní nádrže Nové Heřminovy a postupně zde proto docházelo k přelévání říčních hrází a jejich rozplavování a celý jev lze uzavřít konstatováním, že se při povodni 2024 jednalo o vyšší moc, která byla neodvratná. Samozřejmě, že byly i úseky hrází, u kterých byly pouze nevýznamně překročeny stoleté vody, a hráz velkou vodu s vysokým rizikem převedla.

Můžeme si položit otázku, proč jsme hráze nepostavili vyšší. Důvody, proč nelze postavit hráze vyšší, jsou dvojího druhu: jsou to majetkoprávní nároky na tyto stavby, kdy vyšší hráz znamená i její větší půdorys či základnu, tj. je potřeba získat větší prostor pro její vybudování, a jejich v praxi složitá realizace, protože obecně sice všichni chtějí být chráněni, ale v drtivé většině nikdo z chráněných nesouhlasí s poskytnutím pozemků potřebných k jejich ochraně a také finanční náklady na takovéto stavby by byly neúměrné. A hlavně žádná ochrana není absolutní, a když provedeme hráz na Q200, tak nikde není zaručeno, že takovou hráz nepřekoná povodeň 500letá a vyšší tak, jak tomu bylo i nyní, kdy byly překonány hráze stoleté.

Pro vaše uklidnění informujeme, že přehradní hráze nejvýznamnějších vodních děl v našem povodí Slezská Harta s Kružberkem na Moravici, Šance na Ostravici, Morávka na Morávce, Žermanice na Lučině či Těrlicko na Stonávce jsou konstruovány a zabezpečeny na kontrolní povodňovou vlnu Q10 000, protože nelze připustit a představit si jejich selhání.



Hanu Tichánkovou odvolali z pozice náměstkyně primátora, nahradí ji Markéta Langrová

Vedení městské organizace hnutí ANO v Ostravě a následně městští zastupitelé rozhodli o odvolání Hany Tichánkové z pozice náměstkyně primátora. Zkušenou političku, která působila ve vedení města od roku 2018, nahradí bývmístostarostka Ostravy-Jihu Markéta Langrová.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Kraj investoval do rekonstrukce kuchyně na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku

Původní stravovací zařízení na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku bylo v havarijním stavu. MS kraj, jako zřizovatel školy, se tam proto rozhodl zrekonstruovat kuchyni, jídelnu a sklady. V následující reportáži uvidíte výsledek.

V chatové osadě Zátiší v Opavě voda odnesla několik chat a zničila vše kolem

Jako po válce to vypadá v chatové oblasti Zátiší v Opavě, kde lidé nejenže tráví volný čas, ale mnozí z nich si z chat vytvořili trvalé bydlení. Voda mnohým chaty posunula a některé odnesla až k řece.

Stonavští krojovaní horníci udržují hornické tradice už 110 let

Stonavští krojovaní horníci letos oslavili významné jubileum – 110 let od založení svého spolku. Tradice, které sahají až do roku 1914, hrají v obci Stonava důležitou roli a jejich udržování je klíčové pro budoucí generace. Oslavy se nesly v duchu připomínání bohaté historie a hrdosti na hornické dědictví.

Projekt Řemeslo má respekt pomáhá školám naplnit obory

Projekt „Řemeslo má respekt“ je strategickou iniciativou zaměřenou na podporu a propagaci řemeslných oborů v Moravskoslezském kraji. Klíčovým cílem je získat respekt a zájem žáků a jejich rodičů o řemeslné profese, a s tím související zájem o studium daných řemeslných oborů.

Zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě potrvá měsíce, splašky tečou do Odry

Včera 16:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po závažném poškození ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze povodněmi potrvá její zprovoznění několik měsíců. Většina odpadních vod z města nyní odtéká přímo do řeky Odry. O situaci informoval mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb k řešení této kritické situace.

Množství odpadu ze zatopených domů je extrémní. Při odvozu musejí být lidé trpěliví

Voda už opadla na velké většině zatopených míst a na ulicích ji nahradilo moře odpadu. Lidé vynášejí před domy zničené věci a nákladní vozy je postupně odvážejí na skládku společnosti OZO v Hrušově. Náklaďáků je ale takové množství, že se tvoří dlouhé kolony.

O komentovanou prohlídku k aktuálnímu stavu vítkovického nádraží byl velký zájem

Budova vítkovického nádraží prochází kompletní rekonstrukcí. V jakém je objekt momentálně stavu se mohli lidé dozvědět na komentované prohlídce, kterou uspořádala vítkovická radnice. Oprava za více než čtvrt miliardy korun má být dokončena za dva roky.

Slezská nemocnice v Opavě se stala vítězem celostátního projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 15:08 | Celý MS kraj | Redakce

Velký úspěch slaví Slezská nemocnice v Opavě, která se stala vítězem celostátního projektu zaměřeného na kvalitu a bezpečí v nemocnicích. Tento projekt vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví a nemocnice hodnotí komise složená z odborníků zaměřených na oblast kvality. V lednu letošního roku Slezská nemocnice v Opavě úspěšně prošla re-akreditačním šetřením a získala certifikát na další tři roky u České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Seniorku srazilo v Třinci auto, skončila v ohrožení života

Dnes 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve středu u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku. Krátce po osmé hodině ranní byli krajští operátoři prostřednictvím linky tísňového volání informováni o střetu osobního automobilu s osobou v Třinci. Pomoci vyjela zdravotnická posádka a vzlétli letečtí záchranáři.

V Zámku Studénka se ukrývá Vagonářské muzeum

Jediné muzeum svého typu v České republice. Ve věžích zámku ve Studénce se ukrývá Vagonářské muzeum, které dokumentuje železniční výrobu a dopravu na území tehdejšího Československa.

Hosté ve studiu: Karin Lednická, spisovatelka

Třetí díl románové kroniky Šikmý kostel uzavírá příběh ztraceného města

Hokejové Vítkovice řádí. Poradily si i s úřadujícím mistrem z Třince

Hokejové Vítkovice v extralize doslova řádí. Bodovaly i ve čtvrtém utkání nového ročníku nejvyšší soutěže, když porazily v moravskoslezském derby úřadujícího šampiona z Třince. V tabulce už jsou na druhém místě.

Preventivní akce Dopravka a Majáček ve spolupráci Základní školy, Policie ČR a Vodních záchranářů

Na počátku školního roku pravidelně stoupá nebezpečí pro děti na silnicích. Základní školy i preventisté Policie ČR na tuto skutečnost reagují osvětovými, výchovnými i výukovými akcemi. Děti se seznamují s různými druhy krizových situací, které kromě dopravy na ně číhají v praktickém životě.

V Bruntále otevřeli vyhlídkovou kostelní věž v centru města

Bruntál se po dlouhé době konečně dočkal zpřístupnění vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru města. Kostel je nejstarší kamennou stavbou ve městě. Původně gotická stavba byla na konci 16 století renesančně a v první polovině 18. století barokně upravena.