Měsíční testování potvrdilo, že porce lze zabalit nejen hygienicky, ale i esteticky. Každý pacient dostane přesně připravenou porci, která odpovídá požadovanému složení i dietnímu režimu. „Napadlo nás využít balicí stroj, který už v nemocnici máme, i pro večeře, které si sami připravujeme – sýry, šunku, pomazánky, zeleninové saláty nebo třeba samotnou krájenou zeleninu. Vyzkoušeli jsme to a ukázalo se, že to funguje skvěle,“ říká Ing. Jaroslava Jaššová, MBA, vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování FN Ostrava.
Velkou výhodou nové technologie je také výrazná úspora času a práce. Jak potvrzuje šéfkuchař Tomáš Šebera: „Dříve se všechno dělalo ručně – porce se balily do krabiček, štítkovaly a ukládaly zvlášť. Dnes to balicí stroj zvládne v jedné operaci. Čtyři lidé tak nachystají k expedici tisíc večeří za hodinu.“
Vedení nemocniční kuchyně plánuje využívat balicí technologii i po skončení generální rekonstrukce. Do ekologicky odbouratelných obalů by se mohly balit i snídaně.
Podívejte se i na zajímavé video z kuchyně: https://youtu.be/NTiGlKJLsnw.
