Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nechejte proniknout Vánoce do celého domova...

Víte, jak slaví advent a Vánoce ve Švédsku? Stejně jako u nás... A nechybí jim ani adventní kalendář, který letos pro své návštěvníky ve zcela netradiční podobě připravil také ostravský obchodní dům IKEA...

První adventní neděli každá rodina rozsvítí první ze čtyř svíček ve zvláštním, podlouhlém adventním svícnu vyplněném lišejníkem, ozdobí dveře domu či bytu adventním věncem a za oknem umístí elektrický vánoční svícen.

„Od 1. prosince se zákazníci mohou každý den těšit na jeden dáreček v podobě slevy některých kusů nábytků, vánočního textilu, svítidel či menších dekorací a obrazů," popisuje předvánoční akci, která proběhne ve všech obchodních domech IKEA v ČR, paní Pivodová, vedoucí marketingu v OD IKEA Ostrava a upozorňuje, že na své si přijdou i děti, které se poprvé seznámí se skřítkem Tomtenem, vánočním mužíčkem, který nejvíce asi připomíná po celém světě známého svatého Mikuláše. Chodí s pytlem přes rameno, klepe u dveří a ptá se: „Máte tu nějaké hodné děti?"

Na Štědrý den pak švédské děti stejně jako naše napjatě očekávají, zda se ozve klepání na dveře, po němž obvykle nacházejí dárky. V dávných dobách středověku byl švédským vánočním symbolem kozel, který také dříve přinášel dárky.

A jaké jsou tedy Vánoce v IKEA? Vzhledem k tomu, že ve Švédsku je zima dlouhá a tmavá a lidé tak tráví mnoho času doma, je zde již dlouhá léta zvykem prozářit domov světly a hřejivými dekoracemi. A právě v tomto duchu je letošní zimní nabídka švédského domu IKEA. Pokud si chcete prodloužit zimu, minimalizujte při vánoční výzdobě počet vzorů a použijte jen ty jednoduché. Takové dekorace pak můžete používat až do jara a váš domov bude působit tepleji a útulněji.

„Zimní kolekce IKEA je sladěna v červených, bílých a stříbrných odstínech a její dekorativní vzory vycházejí ze stylu malování zvaného „Kurbits", který pochází z Dalarna, provincie středního Švédska," představuje předvánoční nabídku paní Pivodová.

„Na počátku je nejdůležitější vybrat dekor, který se vám líbí, a pak již můžete vybírat dekorace, a to nejen pro obývací pokoj. Dnes už Vánoce běžně pronikají i do dětských pokojů, ložnic i koupelen a čím dál tím víc se používají stejné tóny a dekory pro všechny místnosti. Lidé si přejí mít domov v adventním období hřejivý, útulný a sladěný. Proto nabízíme zimní kolekce v několika sériích, z nichž každá má mnoho zajímavých produktů, které spojuje stejný prvek. Jde například o červené srdce, pruhy, puntíky nebo malé kosočtverce. Všechny vzory patří k Vánocům, ale i ke každodennímu životu. Sklenice se srdíčky v kuchyni, bílé povlečení s červenými pruhy v ložnici nebo dekorativní červenobílý polštář se vzorem nikoho nepohorší ani v červnu. A o Vánocích tyto doplňky o to více zahřejí," vysvětluje paní Pivodová.

Jinak je to už s vánočními dekoracemi ve stylu tradiční hvězdy, která se věší nejčastěji na okna nebo světelnými závěsnými dekorativními řetězy s nejrůznějšími tvary dekoračních závěsů, kterými nastolíte dokonalou vánoční atmosféru. Místnost rozzáří i nejrůznější svícny a svíčky, a to vše s motivy, které již máte na nových textiliích a doplňcích. Letošní kolekce nabízí hned několik sedmiramenných svícnů. Dekorativní ozdoby ve tvaru srdce, koule nebo kosočtverce můžete zakoupit i na stromeček. Novinkou, která jistě zaujme, je i svítící podložka pod vánoční stromeček v různých barvách a také vánoční balicí papír se stejnými motivy.

Takže: GOD JUL! Šťastné Vánoce!



ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:08, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili co se dá

Včera 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

Prezident Pavel chtěl vidět následky povodní na vlastní oči

Neohlášeně přijel prezident České republiky Petr Pavel do Moravskoslezského kraje, aby se osobně seznámil s následky povodně. Navštívil Bohumín a Opavu.

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Řidič doplatil na svou hloupost, autem vjel do zříceného mostu

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nerespektoval zákaz vjezdu a doplatil na to. Řidič ve Vrbně pod Pradědem vjel do prostoru, kde je vyznačený zákaz vjezdu kvůli poškozené silnici a s autem skončil v sutinách. O letošních povodních se přitom nejedná o jediný případ.

Správa železnic pracuje na obnově vlakového spojení do Ostravy

Stále mimo provoz je vlakové nádraží v Ostravě – Svinově. Hasiči tam odčerpávají vodu z podchodů a dalších prostor, místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

Největším znečišťovatelem ovzduší jsou domkaři a neekologické kotle, tvrdí Josef Bělica (ANO), lídr

Na výměnu neekologických kotlů kraj připravil podpůrné programy a s největšími znečišťovali jsou podepsané dobrovolné dohody, jako další nástroje ochrany životního prostředí.

Pozemkové úpravy by měly proběhnout ve všech obcích a městech MS kraje, navrhuje Radek Kaňa (ODS), lídr koalice SPOLU

Kvalita ovzduší v MS kraji se podle lídra koalice SPOLU automaticky zlepšuje s končícím těžkým průmyslem.

Těšínské divadlo v Českém Těšíně uzavřela rozsáhlá rekonstrukce. Představení probíhají v náhradních prostorách

Těšínské divadlo v Českém Těšíně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Na jejím konci se promění v kreativní divadelní a kulturní centrum , jehož součástí bude mimo jiné i hvězdárna, knihovna a tvořivé dílny.

Chceme zabránit výstavbě montovny v Dolní Lutyni, říká Jan Síla (SPD), lídr koalice SPD, Trikolora a PRO

Podle Jan Síly (SPD) bude v Dolní Lutyni zabráno kvůli výstavbě "montovny" poslední ekologicky čisté prostředí v MS kraji.

Je potřeba, aby na letišti v Mošnově logistický armádní hub vznikl, říkají ústy lídryně Klusové Piráti

Z. Klusová se ohrazuje proti tomu, že Piráti blokují všechny investice. Příkladem je podpora logistického hubu na letišti v Mošnově.

Bohaté kraje nám berou mladé lidi a pracovní příležitosti, tvrdí lídr SOCDEM Svatopluk Němeček

Podle lídra SOCDEM Němečka odchází mladí lidé do "bohatších" krajů, kde najdou lepší pracovní příležitosti.