Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vítězné ceny 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů předal Mikuláš

7. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byl zakončen. V rámci slavnostního zakončení, které proběhlo v sobotu, 5. prosince, byly vyhlášeny a předány vítězné ceny. Pozvaní hosté se v rámci programu bavili a Mikuláš rozdával ceny i dárky.

Pražské kino Atlas bylo včerejší večer zaplněno hosty slavnostního zakončení 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Po krátkém uvítacím drinku se hosté usadili v sále kina Atlas, kde proběhlo samotné vyhlášení cen v jednotlivých kategoriích. Postupně byly uděleny ceny ve všech čtyřech filmových kategoriích (A dobrodružný sportovní film, B horský film, C dobrodružné vodní sporty, D cestopisný film).

První cenu v kategorii A převzal Petr Horký s filmem Severní pól očima ufona (film z jeho loňské expedice ze Severního pólu). Petr Horký zde zároveň pokřtil své nové DVD Kraťasy. Vítěz kategorie B Polák Dariusz Zaluski s filmem Annarupna na lekko (výstup na osmitisícovku alpským stylem) se omluvil a cenu za něj přebral zástupce Polského velvyslanectví. První cena v kategorii C patřila filmu Interactions (freediver Dan Exner zde ovlivňuje tygří žraloky, zda zaútočí) a jeho autoru Miroslavu Hrdému. Cenu mu předal filmař podmořského světa a jeho kamarád Steve Lichtag, který v krátkosti zavzpomínal na nedávno zesnulého hudebního tvůrce Pavla Kotziana, který vytvořil mnoho hudebních děl pro filmy tohoto charakteru. Kategorie D a její první cena náležela německému filmu, který přihlásila německá televize ZDF, s názvem World´s Wildest Encounters 1 (nejdivočejší setkání světa s nebezpečnými a divokými zvířaty, režie: Andreas Kieling).

Své ceny si také přijeli převzít hosté ze zahraničí. Švýcarská režisérka Christinne Kopp, převzala cenu za druhé místo v kategorii B za film Lightning Strike - Arwa Tower, který režírovala spolu se Švýcary Christophem Frutigerem a horolezcem Stephanem Siegristem i slovenský režisér studia K2 Pavol Barabáš, který si převzal za svůj film Bhútán - hľadanie šťastia, druhé místo v kategorii D. Dalším zahraničním hostem byl Rakušan Gerald Salmina, který si přišel pro hlavní cenu GRAND PRIX. Gerald již za film Mount St. Elias obdržel na světových festivalech již několik hlavních cen, nebyl proto ani příliš překvapený tímto oceněním, každopádně porota festivalu, která cenu stanovila, potvrdila neobvyklý divácký zájem o tento celovečerní skialpinistický film. Dále byly předány zvláštní ceny za kameru, za historický dokument, cena hlavního města Prahy, která byla udělena přímo hlavou magistrátu primátorem Pavlem Bémem a cena Horydoly a generálního partnera Škoda Yeti.

Ceny vítězným filmařům byly předávány českými elitními sportovci outdoorové scény, olympijským medailistou Lukášem Pollertem, horolezcem a prvním Čechem na Mount Everestu Leopoldem Sulovským, legendou československého horolezectví a vůbec první ženou na osmitisícovce (Cho Oyu) Dinou Štěrbovou, mistryní světa v horských kolech Terezou Huříkovou, cestovatelem Rudolfem Švaříčkem nebo extrémním lyžařem, který jako první sjel Dhalughiri (8167 m n.m.) na lyžích Davidem Fojtíkem.

A jelikož 5. prosince večer chodí Sv. Mikuláš, přišel také rozdat několik dárků na tomto slavnostním zakončení festivalu. Ředitel festivalu Jiří Kráčalík uvedl: „Zrovna jsem předával hlavní cenu a řekl jsem, že tento film by si klidně mohl zasloužit také cenu od Boha a on přišel, tedy poslal svého zástupce Sv. Mikuláše, který předal nejen hlavní cenu, ale také dárky přítomným dětem." Celkem bylo filmařům předáno 17 vítězných cen.

Televizní diváci mohou sestřih ze zakončení sledovat v pořadu České televize - ČT 4 Sport MINUTY DOBRODRUŽSTVÍ v pondělí 7.12. od 22:20 hodin. Hosty budou ředitel festivalu Jiří Kráčalík a fotograf filmu, který obdržel hlavní cenu GRAND PRIX, Vítek Ludvík. Režisér Gerald Salmina se nemohl již tohoto živého natáčení zúčastnit, protože spěchal na Aljašku pro nové filmové záběry. České televizi, která celý zakončovací večer natáčela, se však podařilo získat alespoň rozhovor s Geraldem na slavnostním zakončení. Zároveň bude v pořadu uveden sestřih ze slavnostního zakončení 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

7.ročník MFOF - soutěžní filmové přehlídky sportovních dobrodružných, adrenalinových, extrémních a cestopisných filmů v letošním roce proběhl ve 22 městech České republiky v termínu 16.10. - 5.12.2009. Letošního ročníku se zúčastnili profesionální i amatérští tvůrci ze 13 států světa s 69 soutěžními filmy. Během celého festivalu proběhlo 109 filmových dnů, 209 dvouhodinových filmových bloků a urazil 4540 km. Návštěvnost je odhadována na 20 000 diváků. Bylo uděleno 17 vítězných cen.

Generální partnerem 7. ročníku byla nová ŠKODA YETI spolu s hlavními partnery, česko-bavorskou developerskou společností InterCora, spol. s.r.o. a značkou sportovního outdoorového oblečení LOAP.

Festival probíhal za významné podpory hlavního města Prahy, statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje a Jihomoravského kraje. Dále pod záštitou Ministerstva kultury České republiky, primátora hlavního města Prahy, primátora statutárního města Ostravy a hejtmana Moravskoslezského kraje.

Fotografie ze slavnostního zakončení a další informace na www.mfof.cz

VÍTĚZNÉ FILMY 7. MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU OUTDOOROVÝCH FILMŮ

GRAND PRIX
Mount St. Elias, režie: Gerald Salmina (A)

Kategorie A
1. cena: Severní pól očima ufona, režie: Petr Horký (CZ)
2. cena: Planina, režie: Roman Grošek (CZ)
3. cena: Dolomitenmann 2008, režie: Marian Schiebl (CZ)

Kategorie B
1. cena: Annapurna na lekko, režie: Dariusz Zaluski (PL)
2. cena: Lightning Strike - Arwa Tower, režie: Stephan Siegrist, Christoph Frutiger, Christine Kopp (CH)
3. cena: Matrix reloaded, režie: Petr Pavlíček (CZ)

Kategorie C
1. cena: Interactions, režie: Miroslav Hrdý (CZ)
2. cena: V divokých peřejích Colorada, režie: Marek Hýža (CZ)
3. cena: neudělena

Kategorie D
1. cena: World´s Wildest Encounters 1, režie: Andreas Kieling (DE)
2. cena: Bhútán - hľadanie šťastia, režie: Pavol Barabáš (SK)
3. cena: Ganga, režie: Otakar Štěrba (CZ)

Cena za kameru: World´s Wildest Encounters 1, režie: Andreas Kieling (DE)

Cena za historický dokument: Zapomenuté výpravy - S Matyldou po Indu, režie: Jan Bělohlavý - ČT (CZ)

Cena hlavního města Prahy: White Noise, režie: Dominigue Perret (CH)

Cena časopisu Hory Doly: Free Tibet Expedition, režie: Marek Klonowski (PL)

Cena Škoda Yeti: Calibrate, režie: Andy Gordon - Red Bull (AUS)



V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.