Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci si vyzkoušeli na simulovaném jednání roli zastupitelů Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Vytvořili politické strany a připravili návrhy změn ve Frýdku-Místku. Pak si je také museli prosadit jako opravdoví zastupitelé. Pět desítek žáků ze tří škol ve městě si vyzkoušelo, jaké to je být politiky. Cílem akce bylo učit děti postupně se zapojovat do veřejného prostoru a rozhodování.

Sál zastupitelstva Frýdku-Místku zaplnili školáci, kteří byli pasováni do rolí zastupitelů města. To pro ně společně s neziskovou organizací AGORA připravilo simulované jednání zastupitelstva. V rámci dvoudenního projektu se seznámili s městem a následně pro něj připravili řadu změn.

Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Studenty v rámci toho druhého dne rozdělíme do fiktivních stran v závislosti na tom, které téma je trápí nejvíce nebo které je jim nejbližší a ke kterému chtějí připravit konkrétní návrh. To znamená, že my se studentů zeptáme. A dneska tady máme skupinu, která se věnuje dopravě ve městě, skupinu, která se věnuje problematice zdravotnictví nebo veřejného prostoru."
Josef Kroček, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Hlavně chybějící přechody, modernizace zastávek a retardéry."  – Víte už kolik na to bude potřeba peněz? – "Nepočítali jsme ještě ty zastávky, ale bez těch zastávek to vycházelo asi 700 tisíc." – Jak těžké to bude podle vás prosadit? - "Tak ty přechody nebude podle mě těžké nějak prosadit. Tam už je snížený chodník. Nejtěžší asi budou ty retardéry, to se musí jednat i s policií, takže to bude největší problém."
Darina Petríková, 6. ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek: "My pracujeme na zdravotnictví ve Frýdku-Místku, jmenujeme se Zdraví pro Frýdek-Místek a pracujeme na tom, aby to tu bylo trochu lepší, protože je tady trošku s tím větší problém." – A čím konkrétně se teďka zabýváte? – "Především se zabýváme dětským oddělením ve Frýdku-Místku. To je asi to hlavní."
Richard Kaňok, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Úklid Frýdku-Místku, větší pořádek. Snažíme si udělat akci, kde by se jednou za dva měsíce 6x za rok uklidil."
Ota Dinkov, 5. třída, ScioŠkola Frýdek-Místek: "Pracujeme na zlepšení intervalů semaforů u Albertu."

Školáci své návrhy konzultovali s reálnými zastupiteli, kteří jim radili, jak je správně připravit a hlavně prosadit.

Markéta Ubíková (Piráti), zastupitelka Frýdku-Místku: "Já myslím, že to je jedna z důležitých věcí, ukázat dětem, že ony mohou v budoucnu spolurozhodovat o tom, jak bude město vypadat. Protože politika je fakt úplně každodenní věc. My někdy máme pocit, že politika je daleko, někde v Praze, v Bruselu, ale ona je tady. To, kde je lavička, kde je zastávka, jestli se uklízí kolem řeky, to je všechno politika. A ony se to tady učí."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já musím říct, že jsem velmi příjemně překvapen tím, jak studenti jsou všímaví. Opravdu když jsem si je obešel ty skupinky a prošel jsem si ty problémy, které se rozhodli řešit, tak opravdu to jsou problémy, které my řešíme na magistrátu dnes a denně. Od parkování, přes zeleň, úklid odpadků a podobně. Opravdu jsou velmi všímaví a myslím si, že nám tady možná roste další nová generace zastupitelů."
Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Stejně jako z praxe z jiných měst můžu říct, že i ty děti, jim to není jedno, že pro všechno zvednou ruku. Ale když se jim to prostě nelíbí, nějaký návrh jejich kamaráda, takže hlasují proti, takže něco se schválí, něco neschválí, jako v realitě."

Program vyvrcholil samotným zastupitelstvem, které vedl náměstek primátora a trvalo dvě hodiny.

Nahlásit chybu


K tématu

Finance, majetek i rozvoj. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

14. září 2023 11:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Změny v rozpočtu v podobě schválení různých dotací, hospodaření s majetkem i územní rozvoj. Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou 5. jednání, které přineslo několik důležitých bodů i témata k dlouhé diskuzi.

Dům na Kostikově náměstí chce Frýdek-Místek kvůli nevýnosnosti prodat

14. září 2023 13:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek rozhodl o prodeji domu na Kostikově náměstí. Nemovitost s osmi byty a komerčními prostory by se měla prodat ve veřejné dražbě. Důvodem má být špatný stav a nerentabilita výnosů z nájmů. Obavy z prodeje mají nyní současní nájemníci městských bytů.

Zastupitelstvo Frýdku-Místku schválilo rozpočet, dotace i různé rozvoje spolupráce

14. prosince 2023 11:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán finančního hospodaření na rok 2024. Dotace do školství, kultury a sportu. Ale také například rozvoj spolupráce s nemocnicí nebo podpora zdravotnické záchranné služby a hasičů. To je jen malý výčet důležitých věcí, které se probíraly na posledním letošním zastupitelstvu ve Frýdku-Místku.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Školáci si vyzkoušeli na simulovaném jednání roli zastupitelů Frýdku-Místku
Vydáno 16. května 2022 13:17, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Vytvořili politické strany a připravili návrhy změn ve Frýdku-Místku. Pak si je také museli prosadit jako opravdoví zastupitelé. Pět desítek žáků ze tří škol ve městě si vyzkoušelo, jaké to je být politiky. Cílem akce bylo učit děti postupně se zapojovat do veřejného prostoru a rozhodování.

Sál zastupitelstva Frýdku-Místku zaplnili školáci, kteří byli pasováni do rolí zastupitelů města. To pro ně společně s neziskovou organizací AGORA připravilo simulované jednání zastupitelstva. V rámci dvoudenního projektu se seznámili s městem a následně pro něj připravili řadu změn.

Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Studenty v rámci toho druhého dne rozdělíme do fiktivních stran v závislosti na tom, které téma je trápí nejvíce nebo které je jim nejbližší a ke kterému chtějí připravit konkrétní návrh. To znamená, že my se studentů zeptáme. A dneska tady máme skupinu, která se věnuje dopravě ve městě, skupinu, která se věnuje problematice zdravotnictví nebo veřejného prostoru."
Josef Kroček, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Hlavně chybějící přechody, modernizace zastávek a retardéry."  – Víte už kolik na to bude potřeba peněz? – "Nepočítali jsme ještě ty zastávky, ale bez těch zastávek to vycházelo asi 700 tisíc." – Jak těžké to bude podle vás prosadit? - "Tak ty přechody nebude podle mě těžké nějak prosadit. Tam už je snížený chodník. Nejtěžší asi budou ty retardéry, to se musí jednat i s policií, takže to bude největší problém."
Darina Petríková, 6. ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek: "My pracujeme na zdravotnictví ve Frýdku-Místku, jmenujeme se Zdraví pro Frýdek-Místek a pracujeme na tom, aby to tu bylo trochu lepší, protože je tady trošku s tím větší problém." – A čím konkrétně se teďka zabýváte? – "Především se zabýváme dětským oddělením ve Frýdku-Místku. To je asi to hlavní."
Richard Kaňok, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Úklid Frýdku-Místku, větší pořádek. Snažíme si udělat akci, kde by se jednou za dva měsíce 6x za rok uklidil."
Ota Dinkov, 5. třída, ScioŠkola Frýdek-Místek: "Pracujeme na zlepšení intervalů semaforů u Albertu."

Školáci své návrhy konzultovali s reálnými zastupiteli, kteří jim radili, jak je správně připravit a hlavně prosadit.

Markéta Ubíková (Piráti), zastupitelka Frýdku-Místku: "Já myslím, že to je jedna z důležitých věcí, ukázat dětem, že ony mohou v budoucnu spolurozhodovat o tom, jak bude město vypadat. Protože politika je fakt úplně každodenní věc. My někdy máme pocit, že politika je daleko, někde v Praze, v Bruselu, ale ona je tady. To, kde je lavička, kde je zastávka, jestli se uklízí kolem řeky, to je všechno politika. A ony se to tady učí."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já musím říct, že jsem velmi příjemně překvapen tím, jak studenti jsou všímaví. Opravdu když jsem si je obešel ty skupinky a prošel jsem si ty problémy, které se rozhodli řešit, tak opravdu to jsou problémy, které my řešíme na magistrátu dnes a denně. Od parkování, přes zeleň, úklid odpadků a podobně. Opravdu jsou velmi všímaví a myslím si, že nám tady možná roste další nová generace zastupitelů."
Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Stejně jako z praxe z jiných měst můžu říct, že i ty děti, jim to není jedno, že pro všechno zvednou ruku. Ale když se jim to prostě nelíbí, nějaký návrh jejich kamaráda, takže hlasují proti, takže něco se schválí, něco neschválí, jako v realitě."

Program vyvrcholil samotným zastupitelstvem, které vedl náměstek primátora a trvalo dvě hodiny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031414/skolaci-si-vyzkouseli-na-simulovanem-jednani-roli-zastupitelu-frydku-mistku