Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Výstavba kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová, teď se musí ještě opravit cesty

Frýdek-Místek |

Výstavba kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová. Nyní se musí vše zkolaudovat a zahájit zkušební provoz. Pozornost se teď ale soustředí ještě na opravy cest nad novou kanalizací. To přinese mírné komplikace části Skotňa ve Skalici. Opravy tam potrvají měsíc.

Kanalizace na Skotni ve Skalici u Frýdku-Místku už je v zemi. Úzká cesta lemovaná domy byla jediným oficiálním vjezdem do této části obce. Pro místní, tak byla výstavba poměrně komplikovaná.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byl to jeden z úseků, kde jsme měli opravdu obavy. Je to úsek, kde je hustá zástavba. Musela tady být určitá disciplína v době výstavby. Lidé byli omezeni. Nakonec vše dobře dopadlo. Celý ten režim, i přes diskomfort, který občané měli, tak se to podařilo dokončit. Je víceméně teď dokončeno skoro 98 procent kanalizace ve všech částech. Skalice byla poslední. Celkově můžeme říct, že kanalizace je hotová. Zbývá už jenom dodělat komunikace. A navíc kanalizace je zhotovena před termínem. Což nám dává zase větší prostor, abychom teď udělali kolaudaci a všechny práce k tomu a připravili se na spuštění kanalizace."

Po zakreslení změn tras a zkolaudování projde kanalizace před samotným oficiálním spuštěním ještě zkušebním provozem. Město teď ale čeká dostavba komunikací, které byly výstavbou kanalizace poškozeny.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Začínáme 30. 5., bude to trvat měsíc. A začne se od čísla popisného 223 směrem na Kamenec a druhá etapa bude opačným směrem tady směrem ke kulturnímu domu. Režim bude obdobný, tak jako u kanalizace. To znamená, že se zase bude dělat od neděle do čtvrtku a pátek, sobota bude bez provozu. Lidé budou moci jezdit bez omezení."

Město na opravy vyčlenilo 3 miliony korun.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "My jsme to chtěli udělat tak, ať je ta komunikace v lepším stavu. To znamená, ať je v celé šíři a samozřejmě v některých částech se ta cesta rozpadla, po těch pracích na kanalizaci. To znamená, musí tam být nějaké zpevnění a konstrukční vrstvy dány tak, aby ta cesta vydržela nějakou dobu. Předpokládáme, že i ten stav po té opravě, po té rekonstrukci není konečný a že během tří až pěti let budeme muset udělat kompletní rekonstrukci, protože musíme celou cestu odvodnit."

Z dalších prací zbývá ve Skalici dokončit ještě propustek číslo 11.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to ten nešťastný propustek, který jsme teďka museli vyřešit provizorně. Teď už dokončuje firma jeho výrobu, to znamená, že bude osazen v měsíci červnu."

Projekt výstavby kanalizace v okrajových částech Chlebovice, Skalice, Zelinkovice a Lysůvky byl původně naceněn na 283 milionů korun. Finální náklady budou ale vyšší. Především kvůli pracím navíc a výraznému zdražení materiálu v posledním roce.

Nahlásit chybu


K tématu

Za nelegální napojení na kanalizaci hrozí lidem z okrajových částí Frýdku-Místku pokuta

15. května 2023 14:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V okrajových částech Frýdku-Místku se objevily případy nelegálního napojení na novou kanalizaci. Někteří lidé se zřejmě napojili ještě před kolaudací a už do kanalizace vypouštějí odpadní vody. Což je špatně a hrozí za to pokuta. Město vyzývá nezodpovědné občany, aby se odpojili.

V Ostravě-Heřmanicích se opravují cesty po výstavbě kanalizace

9. května 2023 16:13 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Několik hlavních ulic v Ostravě-Heřmanicích postupně dostává nový asfaltový povrch. Práce probíhají v návaznosti na náročnou opravu kanalizace, která proběhla v uplynulých třech letech. Zároveň byly postupně opraveny také chodníky.

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová. Teď je důležité, aby se lidé napojili

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová a zkolaudovaná. Stála téměř 300 milionů korun bez DPH. Podařilo se na ni ale získat významnou dotaci. Proto je nyní důležité, aby se na kanalizaci postupně napojilo co nejvíce lidí. Jinak by hrozilo, že by město muselo dotační peníze vracet.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Výstavba kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová, teď se musí ještě opravit cesty
Vydáno 19. května 2022 13:35, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Výstavba kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová. Nyní se musí vše zkolaudovat a zahájit zkušební provoz. Pozornost se teď ale soustředí ještě na opravy cest nad novou kanalizací. To přinese mírné komplikace části Skotňa ve Skalici. Opravy tam potrvají měsíc.

Kanalizace na Skotni ve Skalici u Frýdku-Místku už je v zemi. Úzká cesta lemovaná domy byla jediným oficiálním vjezdem do této části obce. Pro místní, tak byla výstavba poměrně komplikovaná.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byl to jeden z úseků, kde jsme měli opravdu obavy. Je to úsek, kde je hustá zástavba. Musela tady být určitá disciplína v době výstavby. Lidé byli omezeni. Nakonec vše dobře dopadlo. Celý ten režim, i přes diskomfort, který občané měli, tak se to podařilo dokončit. Je víceméně teď dokončeno skoro 98 procent kanalizace ve všech částech. Skalice byla poslední. Celkově můžeme říct, že kanalizace je hotová. Zbývá už jenom dodělat komunikace. A navíc kanalizace je zhotovena před termínem. Což nám dává zase větší prostor, abychom teď udělali kolaudaci a všechny práce k tomu a připravili se na spuštění kanalizace."

Po zakreslení změn tras a zkolaudování projde kanalizace před samotným oficiálním spuštěním ještě zkušebním provozem. Město teď ale čeká dostavba komunikací, které byly výstavbou kanalizace poškozeny.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Začínáme 30. 5., bude to trvat měsíc. A začne se od čísla popisného 223 směrem na Kamenec a druhá etapa bude opačným směrem tady směrem ke kulturnímu domu. Režim bude obdobný, tak jako u kanalizace. To znamená, že se zase bude dělat od neděle do čtvrtku a pátek, sobota bude bez provozu. Lidé budou moci jezdit bez omezení."

Město na opravy vyčlenilo 3 miliony korun.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "My jsme to chtěli udělat tak, ať je ta komunikace v lepším stavu. To znamená, ať je v celé šíři a samozřejmě v některých částech se ta cesta rozpadla, po těch pracích na kanalizaci. To znamená, musí tam být nějaké zpevnění a konstrukční vrstvy dány tak, aby ta cesta vydržela nějakou dobu. Předpokládáme, že i ten stav po té opravě, po té rekonstrukci není konečný a že během tří až pěti let budeme muset udělat kompletní rekonstrukci, protože musíme celou cestu odvodnit."

Z dalších prací zbývá ve Skalici dokončit ještě propustek číslo 11.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to ten nešťastný propustek, který jsme teďka museli vyřešit provizorně. Teď už dokončuje firma jeho výrobu, to znamená, že bude osazen v měsíci červnu."

Projekt výstavby kanalizace v okrajových částech Chlebovice, Skalice, Zelinkovice a Lysůvky byl původně naceněn na 283 milionů korun. Finální náklady budou ale vyšší. Především kvůli pracím navíc a výraznému zdražení materiálu v posledním roce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031477/vystavba-kanalizace-v-okrajovych-castech-frydku-mistku-je-hotova-ted-se-musi-jeste-opravit-cesty