Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

Frýdek-Místek |

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.

Do Nemocnice ve Frýdku-Místku se sjelo na 70 lékařů a sester. Specialisté na endoskopii z celé země si zde vyměňovali zkušenosti a sbírali nové poznatky na Beskydském endoskopickém workshopu.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Letos se scházíme posedmnácté a zaměřili jsme se na novinky v léčebné endoskopii. Jednak jsou to novinky v léčbě a diagnostice nádorů tlustého střeva s pomocí umělé inteligence a možnostech léčby."

Workshop obecně představuje, jak velký pokrok udělala digestivní endoskopie v posledních letech.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "My už jsme měli přednáškový program, kde zazněly čtyři přednášky. A nyní bude ošetřeno ještě 5 pacientů v samostatných výkonech, které jsou jednak přenášeny do jedné místnosti. A jednak i lékaři jsou přítomni u toho výkonu. Takže mohou některé tipy si sdělit během toho výkonu. Což si myslím, že je důležité pro tu každodenní praxi."
Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "Například je to v oblasti takzvané pankreatobiliární endoskopie, která se zabývá endoskoskopií žlučových cest a slinivky břišní. A právě tento sál, na kterém jsme a který je zde úplně nový, ukazuje, jaké endoskopisté složitými postupy dosahují maximálně efektivních diagnóz a terapií pro pacienty s onemocněním této oblasti."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Kombinuje jednotlivé techniky. Rentgen, endoskopii a endosonografii do jednoho prostoru. Kde ten vyšetřující endoskopista na základě kombinovaných informací může pak rozhodnout o léčbě během toho jednoho výkonu."

Beskydské gastrocentrum provede ročně na 5 tisíc endoskopií. Nový sál bude pomáhat až šesti stovkám pacientů. Zároveň je důležité neustále zvyšovat povědomí o prevenci.

Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "V České republice máme velice úspěšný program screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku, jehož je endoskopie základním pilířem. A který má vynikající výsledky ve srovnání na celém světě."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Každý člověk v padesáti letech by měl absolvovat kolposkopické vyšetření a v případě, že to vyšetření je negativní, předpokládáme, že je 10 až 15 let ochráněn před nádorem tlustého střeva."

Lékaři zároveň připravují nový program na vyhledávání častých nádorů slinivky břišní u pacientů s vysokým rizikem.

Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "V České republice onemocní ročně asi 2 500 nemocných s karcinomem pankreatu. Z nich asi 10 až 15 procent tvoří ti nemocní, kteří mají vysoké riziko. Například mají nějaký gen, který je ohrožuje. A pokud my tyto nemocné budeme v jednoročních intervalech speciálními metodami vyšetřovat, tak můžeme až desetinásobně prodloužit jejich život."

Rakovina slinivky má totiž až 95procentní úmrtnost, protože je velmi těžce odhalitelná.

Nahlásit chybu


K tématu

Nemocnice ve Frýdku-Místku má moderní skiaskopicko-skigrafický komplet

25. září 2023 16:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela nové pracoviště se skiaskopicko-skigrafickým komplexem. Díky tomu je možné u pacientů na jednom místě provézt řadu vyšetření během jednoho výkonu. Vybudování stálo 34 milionů korun.

Lékaři si předávali zkušenosti na Mezioborové konferenci o endometrióze

25. března 2024 22:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala druhou Mezioborovou konferenci o endometrióze. Oproti prvnímu ročníku se konference zaměřila nejen na odborníky a specialisty, ale také na laickou veřejnost, kterou tvořily v převážné většině pacientky, které se s tímto onemocněním setkaly.

Den urologické prevence přilákal do Nemocnice ve Frýdku-Místku desítky pacientů

9. listopadu 2023 13:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prevence je důležitá v každém věku. Zvláště v případě pacientů s určitou mírou rizika. Nemocnice ve Frýdku-Místku se opět po roce zaměřila na mužské zdraví. O Den urologické prevence byl opět velký zájem. Muži se mohli zdarma a bez objednání vyšetřit.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země
Vydáno 2. října 2023 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.

Do Nemocnice ve Frýdku-Místku se sjelo na 70 lékařů a sester. Specialisté na endoskopii z celé země si zde vyměňovali zkušenosti a sbírali nové poznatky na Beskydském endoskopickém workshopu.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Letos se scházíme posedmnácté a zaměřili jsme se na novinky v léčebné endoskopii. Jednak jsou to novinky v léčbě a diagnostice nádorů tlustého střeva s pomocí umělé inteligence a možnostech léčby."

Workshop obecně představuje, jak velký pokrok udělala digestivní endoskopie v posledních letech.

Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "My už jsme měli přednáškový program, kde zazněly čtyři přednášky. A nyní bude ošetřeno ještě 5 pacientů v samostatných výkonech, které jsou jednak přenášeny do jedné místnosti. A jednak i lékaři jsou přítomni u toho výkonu. Takže mohou některé tipy si sdělit během toho výkonu. Což si myslím, že je důležité pro tu každodenní praxi."
Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "Například je to v oblasti takzvané pankreatobiliární endoskopie, která se zabývá endoskoskopií žlučových cest a slinivky břišní. A právě tento sál, na kterém jsme a který je zde úplně nový, ukazuje, jaké endoskopisté složitými postupy dosahují maximálně efektivních diagnóz a terapií pro pacienty s onemocněním této oblasti."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Kombinuje jednotlivé techniky. Rentgen, endoskopii a endosonografii do jednoho prostoru. Kde ten vyšetřující endoskopista na základě kombinovaných informací může pak rozhodnout o léčbě během toho jednoho výkonu."

Beskydské gastrocentrum provede ročně na 5 tisíc endoskopií. Nový sál bude pomáhat až šesti stovkám pacientů. Zároveň je důležité neustále zvyšovat povědomí o prevenci.

Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "V České republice máme velice úspěšný program screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku, jehož je endoskopie základním pilířem. A který má vynikající výsledky ve srovnání na celém světě."
Petr Vítek, primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Každý člověk v padesáti letech by měl absolvovat kolposkopické vyšetření a v případě, že to vyšetření je negativní, předpokládáme, že je 10 až 15 let ochráněn před nádorem tlustého střeva."

Lékaři zároveň připravují nový program na vyhledávání častých nádorů slinivky břišní u pacientů s vysokým rizikem.

Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti: "V České republice onemocní ročně asi 2 500 nemocných s karcinomem pankreatu. Z nich asi 10 až 15 procent tvoří ti nemocní, kteří mají vysoké riziko. Například mají nějaký gen, který je ohrožuje. A pokud my tyto nemocné budeme v jednoročních intervalech speciálními metodami vyšetřovat, tak můžeme až desetinásobně prodloužit jejich život."

Rakovina slinivky má totiž až 95procentní úmrtnost, protože je velmi těžce odhalitelná.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039400/beskydsky-endoskopicky-workshop-vzdelaval-ve-frydkumistku-lekare-z-cele-zeme