Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

107 studentů ze 49 středních technických škol od nás i ze zahraničí přijelo letos do Frýdku-Místku na významnou svářečskou soutěž.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "Je to jubilejní 25. ročník mezinárodní svářečské soutěže. Soutěž má již dlouholetou tradici. Začátek té soutěže se nazýval Svářeč a od třetího ročníku již běžela pod názvem Zlatý pohár Linde. Letošního ročníku se účastní soutěžící z Číny, Německa, Bulharska, Ukrajiny, Slovenska a samozřejmě naši."
Samuel Chudej, soutěžící; Odborná škola technická Čadca: "Horko těžko to probíhalo. Co mi to přineslo? Nové zkušenosti, co se týče celkově toho svařování, té metody 135 CO."
Šimon Bačovský, soutěžící; Střední škola André Citroëna Boskovice: "Já už jsem tady podruhé a byla pro mě dobrá, moc se mi ty sváry nepovedly, ale celkově tady hodnotím ubytování a přípravu té soutěže úplně vynikající. Fakt je to hezké tady." – Proč jsi přilej podruhé? – "Podruhé, protože jsem minulý rok byl první, tak jsem chtěl tento rok zase obhájit. A asi se mi to teda nepovede, uvidíme, ještě není vyhlášení." – Byla tady velká konkurence? – "Byla, v mojí kategorii bylo 26 uchazečů. I mezinárodní uchazeči tady jsou. Čína, ti svařují nádherně. To, když jsem ty sváry viděl, tak klobouk dolů klukům."

Studenti mají vždy možnost dle vlastního výběru soutěžit ve čtyřech svařovacích metodách. Dále v teoretických znalostech o svařování, a dokonce i na svařovacím trenažéru.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "V prvním dni přijíždějí účastníci a seznamují se se svařovacími zdroji. Druhý den probíhá samotná soutěž, ta probíhá v podstatě celý den, protože jsou odváženi ti soutěžící na jednotlivá pracoviště, na jednotlivé svařovny, kde pod dohledem komisařů svařují. Komisaři jsou složeni z různých škol, a dokonce i z různých zemí."
Eduard Boščík, vedoucí praktické části soutěže: "V letošním roce měli studenti za úkol zhotovit dva soutěžní svary. Jeden soutěžní svar byl koutový v délce 150 milimetrů, druhý soutěžní svar byl tupý v délce 200 milimetrů. Svařovali koutový svar v poloze vodorovné šikmo shora. A tupý v poloze svislé, což je celkem náročný způsob svařování."
Milan Janeček, předseda hodnotitelské Jurry: "Nebyly nikde prodlevy, všechno mělo svůj spád. Za to opravdu organizátorům a všem studentům, kteří se na tom podíleli, děkuji."
Šimon Bačovský, soutěžící; Střední škola André Citroëna Boskovice: Určitě to pro tebe byla i vynikající zkušenost, to porovnání s těmi ostatními? – "Byla, vím třeba z minulého roku jsem patřil mezi ty nejlepší. Zajímá mě, jak v té metodě na tom dopadnu, jestli by se dalo někam posunout. Ale třeba do budoucnosti při výběru povolání tady jsou ty firmy, zajímají se o vás, takže je to fakt zajímavé tady."

Třetí den probíhá vyhlášení soutěže, na kterém se prezentují i firmy, které mají zájem o kvalitní svářeče.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "Ta účast firem je velmi důležitá, protože žáci mají možnost vidět, že nacházejí uplatnění v praxi. Firmy zase mají možnost zpětné vazby na tom, jak ti žáci jsou zdatně připraveni na svařování a mají představu, jaké svářeče my pouštíme ze škol."
Stanislav Folwarczny (ODS/SPOLU), náměstek hejtmana MSK: "Náš kraj potřebuje kvalitně vzdělané lidi, kteří jsou schopni nastoupit do zaměstnání, na pracoviště dobře připraveni, což není jednoduché. A jsme moc rádi za to, že zaměstnavatelé a firmy se podílejí na odborném vzdělávání na středních školách. Za to vám patří poděkování."

Medailové pozice v soutěži obsadilo 13 studentů z Česka, 2 ze Slovenska a 2 z Číny.

Nahlásit chybu


K tématu

Střední škola technická v Opavě má nové supermoderní učebny

12. prosince 2023 22:33 | Opava | Jiří Cileček

Studenti Střední školy technické v Opavě, tzv. Kolofíku, mají nově zrekonstruované učebny a zázemí. Vzdělávat se nyní budou i v moderních motivačních prostorách, tzv. Collaborative Learning Spaces (CLS). Jejich vybudování vyšlo na 6,67 milionu korun.

Ve Frýdku-Místku začali studovat budoucí hasiči. SOŠ PO obnovila po 13 letech výuku

7. září 2023 12:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Po 13 letech přerušení provozu obnovila výuku střední odborná škola požární ochrany. 30 studentů škola připraví na povolání profesionálních hasičů. V budoucnu by chtěla obor rozšířit o další třídu.

Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.


Domovní schůze v Ostravě-Mariánských Horách nahradily sousedské grilovačky

Domovní schůze, které probíhají v rámci projektu Domovník preventista, se letos poprvé na léto přesunuly ven. Sousedské grilovačky se postupně uskuteční ve všech 15 lokalitách, o které se domovníci preventisté v Mariánských Horách a Hulvákách starají.

Opava spustila nový systém registrace školáků do školních jídelen. Přihlásit obědy lze online

Dnes 15:40 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila nový systém registrace školáků do školních jídelen. Rodiče tak nemusí chodit osobně a vše vyřídí online z pohodlí domova. Dosavadní papírová podoba zůstane i nadále v platnosti.

Stopy po požáru ve studénecké škole jsou téměř pryč, 2. září tu děti přivítají

Základní škola Butovická ve Studénce, kterou v červnu zasáhl požár, už je na začátek nového školního roku téměř připravena. Nicméně některé práce budou ještě pokračovat i v září. Škoda je v tuto chvíli odhadována na 15 milionů korun.

Začala demolice komínu, který bránil ve výhledu na baziliku ve Frýdku-Místku

V areálu bývalé Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku začalo 21. srpna v 11 hodin bourání komínu. Ten byl v roce 1966 postaven tak, že ze silnice od Příbora a Olomouce bránil ve výhledu na dominantu města – mariánský poutní kostel, dnešní baziliku Navštívení Panny Marie. Práce jsou unikátní tím, že se komín postupně bourá od shora dolů.

Na zimním stadionu v Ostravě-Porubě prochází rekonstrukcí druhá ledová plocha. Upraví se i prostor pro hráče

Na porubském zimním stadionu prochází kompletní rekonstrukcí druhá ledová plocha. Dočká se nových rozvodů čpavku, výměny mantinelů i nového zázemí hráčů jako jsou střídačky a trestné lavice.

Při jednom vloupání zapomněl batoh s občankou. Jinde ho majitel domu sledoval na kameře

Včera 23:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté dopadli muže, který vykrádal rodinné domy a garáže na Novojičínsku. Během vloupání běžně skákal přes ploty a lozil po střechách. A podařilo se mu i pár nečekaných kousků. Při jednom vloupání zapomněl svůj batoh s občankou. Během dalšího vloupání ho majitel sledoval na kameře a okřikl na dálku přes reproduktor. Díky tomu byl za pár hodin zadržen.

Frýdek-Místek je centrem evropského smaltu. Funguje tu umělecká dílna s velkou pecí

Umělečtí smaltéři z Evropy se sjeli do Frýdku-Místku. Proběhl tady 22. ročník Mezinárodního symposia smaltu. Beskydští smaltéři mají totiž jedinou dílnu s velkou pecí v celé střední Evropě, kde je možné vyrábět větší umělecké práce.

Festival Folklor bez hranic zavítal i do Ostravy-Poruby. Nabídl i krojovaný průvod Hlavní třídou

Do Ostravy opět po roce zavítal mezinárodní festival Folklor bez Hranic. Letos se uskutečnil už 26. ročník a předvedlo se na něm 29 folrklorních souborů a cimbálových skupin nejen z ČR, ale také Slovenska, Řecka, Polska, Ukrajiny a Slovinska. Jako každý rok se zastavil i v Porubě.

Borůvkové hody v Malé Morávce zbarvily obec do modra zněkolikanásobily počet jejích obyvatel

Již potřiadvacáté zavítaly do Malé Morávky v Jeseníkách tisíce milovníků hor, zvláště pak borůvek a zdravé stravy celkově. Borůvkové hody mají již dlouhou tradici a pro tyto zdravé plody i výrobky z nich sem jezdí zájemci ze široka daleka.

Frýdek-Místek vyčlenil na podporu sociálních programů v roce 2025 přes 22 milionů

Frýdek-Místek připravil plán na podporu sociálních programů v roce 2025. Částka bude opět navýšena a celkově mohou organizace získat přes 22 milionů korun. O peníze mohou žádat organizace, které působí ve městě a provozují různé sociální programy.

V centru Jablunkova město opravilo cesty i chodníky

20. srpna 2024 13:16 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Město Jablunkov nechalo opravit několik ulic a chodníků. Jejich stav byl velmi špatný a podepsaly se na něm i opravy inženýrských sítí.

Škola v Čeladné rozšířila družinu, její dílenskou část využijí i dospělí

20. srpna 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Prázdniny v základní škole v Čeladné jsou ve znamení stavebního ruchu. Ve starých dílnách tu vzniká nové oddělení družiny. Multifunkční prostor, jehož součástí bude nadále třeba keramická nebo šicí dílna, umožní i mimoškolní aktivity.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vyhráli celostátní soutěž jazzových souborů a tanečních orchestrů

Žáci Základní umělecké školy Frýdek-Místek zaznamenali tento rok velkou řadu úspěchů. Největším z nich je vítězství v celostátním kole soutěžní přehlídky jazzových souborů a tanečních orchestrů. Osobně je za to ocenil i primátor města.

SVČ Klíč bude moci ve Frýdku-Místku bezplatně využívat prostory základních škol

Město Frýdek-Místek vyšlo vstříc dalším aktivitám Střediska volného času Klíč. V průběhu školního roku nebude muset Klíč platit nájmy na základních školách, kde budou probíhat kroužky pro děti.

Největší gastrofestival v kraji Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí

Dobré jídlo, pití i zábava pro celou rodinu. Takový byl další ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Více než 60 stánků a další zapojené podniky v okolí udělaly z akce největší gastrofestival v kraji. Událost si tradičně nenechaly ujít davy návštěvníků.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování
Vydáno 2. května 2024 13:37, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

107 studentů ze 49 středních technických škol od nás i ze zahraničí přijelo letos do Frýdku-Místku na významnou svářečskou soutěž.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "Je to jubilejní 25. ročník mezinárodní svářečské soutěže. Soutěž má již dlouholetou tradici. Začátek té soutěže se nazýval Svářeč a od třetího ročníku již běžela pod názvem Zlatý pohár Linde. Letošního ročníku se účastní soutěžící z Číny, Německa, Bulharska, Ukrajiny, Slovenska a samozřejmě naši."
Samuel Chudej, soutěžící; Odborná škola technická Čadca: "Horko těžko to probíhalo. Co mi to přineslo? Nové zkušenosti, co se týče celkově toho svařování, té metody 135 CO."
Šimon Bačovský, soutěžící; Střední škola André Citroëna Boskovice: "Já už jsem tady podruhé a byla pro mě dobrá, moc se mi ty sváry nepovedly, ale celkově tady hodnotím ubytování a přípravu té soutěže úplně vynikající. Fakt je to hezké tady." – Proč jsi přilej podruhé? – "Podruhé, protože jsem minulý rok byl první, tak jsem chtěl tento rok zase obhájit. A asi se mi to teda nepovede, uvidíme, ještě není vyhlášení." – Byla tady velká konkurence? – "Byla, v mojí kategorii bylo 26 uchazečů. I mezinárodní uchazeči tady jsou. Čína, ti svařují nádherně. To, když jsem ty sváry viděl, tak klobouk dolů klukům."

Studenti mají vždy možnost dle vlastního výběru soutěžit ve čtyřech svařovacích metodách. Dále v teoretických znalostech o svařování, a dokonce i na svařovacím trenažéru.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "V prvním dni přijíždějí účastníci a seznamují se se svařovacími zdroji. Druhý den probíhá samotná soutěž, ta probíhá v podstatě celý den, protože jsou odváženi ti soutěžící na jednotlivá pracoviště, na jednotlivé svařovny, kde pod dohledem komisařů svařují. Komisaři jsou složeni z různých škol, a dokonce i z různých zemí."
Eduard Boščík, vedoucí praktické části soutěže: "V letošním roce měli studenti za úkol zhotovit dva soutěžní svary. Jeden soutěžní svar byl koutový v délce 150 milimetrů, druhý soutěžní svar byl tupý v délce 200 milimetrů. Svařovali koutový svar v poloze vodorovné šikmo shora. A tupý v poloze svislé, což je celkem náročný způsob svařování."
Milan Janeček, předseda hodnotitelské Jurry: "Nebyly nikde prodlevy, všechno mělo svůj spád. Za to opravdu organizátorům a všem studentům, kteří se na tom podíleli, děkuji."
Šimon Bačovský, soutěžící; Střední škola André Citroëna Boskovice: Určitě to pro tebe byla i vynikající zkušenost, to porovnání s těmi ostatními? – "Byla, vím třeba z minulého roku jsem patřil mezi ty nejlepší. Zajímá mě, jak v té metodě na tom dopadnu, jestli by se dalo někam posunout. Ale třeba do budoucnosti při výběru povolání tady jsou ty firmy, zajímají se o vás, takže je to fakt zajímavé tady."

Třetí den probíhá vyhlášení soutěže, na kterém se prezentují i firmy, které mají zájem o kvalitní svářeče.

Jan Durčák, ředitel Střední odborné školy Frýdek-Místek: "Ta účast firem je velmi důležitá, protože žáci mají možnost vidět, že nacházejí uplatnění v praxi. Firmy zase mají možnost zpětné vazby na tom, jak ti žáci jsou zdatně připraveni na svařování a mají představu, jaké svářeče my pouštíme ze škol."
Stanislav Folwarczny (ODS/SPOLU), náměstek hejtmana MSK: "Náš kraj potřebuje kvalitně vzdělané lidi, kteří jsou schopni nastoupit do zaměstnání, na pracoviště dobře připraveni, což není jednoduché. A jsme moc rádi za to, že zaměstnavatelé a firmy se podílejí na odborném vzdělávání na středních školách. Za to vám patří poděkování."

Medailové pozice v soutěži obsadilo 13 studentů z Česka, 2 ze Slovenska a 2 z Číny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042834/studenti-z-sesti-zemi-soutezili-ve-frydkumistku-o-zlaty-pohar-ve-svarovani