Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova

Havířov |

Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

Havířov má schválený rozpočet. Město počítá s příjmy ve výši 1,9 miliardy korun a s výdaji 2,5 miliardy. Rozdíl pokryje zapojení účelových fondů a také čerpání schváleného úvěru. Na investice bylo vyčleněno 670 milionů korun. Opozice z hnutí Havířov sobě například kritizovala, že město investuje do středu města a ne v okrajových částech a také nevěří, že se podaří proinvestovat plánovaná suma peněz.

Martin Cyž (Havířov Sobě), zastupitel: “Nesoulad vidím hlavně v tom, že my jako Havířov sobě vidíme, že rozpočet stále není proinvestiční. Město si bere 200milionový úvěr na to, aby dokrylo některé financování v rámci kapitálového rozpočtu, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že letos se jim ani nepodařilo naplnit rozpočet roku 2023, o tom jsem také hovořil, kdy bylo naplněno asi 280 milionů korun ze 400 milionů připravených peněz. My víme, že na jedné straně se tady deklarují velká čísla a rozpočet vypadá relativně slušně i po příjmové stránce a na druhé straně nejsme schopni ani vystavět rozpočet a nemáme důvěru, že se to podaří i letos.”

Vedení radnice s názory opozice nesouhlasí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Rozpočet je finanční plán. Stejně jako v každém plánu některé investice jdou, některé nejdou, ať už z jakýchkoliv důvodů. Nicméně, my se snažíme plnit, aby tento rozpočet byl splněný a vyčerpaný. To, že to není proinvestiční rozpočet, jak slyšíme hlasy opozice, já vyvracím touto jednoduchou tabulkou, kde je vidět, že oproti roku 2016, kde jsme investovali 213 milionů korun, kdežto letos 673 milionů korun. Takže tyto fámy vyvracíme. My investujeme třikrát více do infrastruktury tohoto města, než bylo zvykem a jsme rádi, že toto můžeme dělat, protože to je to, co jsme si předsevzali. 250 milionů korun půjde do oprav bytů, 150 milionů na sanace domů, které potřebují opravit, protože v minulosti jsme dostali velký balík domů, ve kterých nebyly investice provedeny a my se postupně snažíme toto napravit.”

Kritika opozice zazněla také na to, proč chce město navýšit rozpočet na Havířovské slavnosti o osm milionů korun.

Jana Feberová (SOCDEM), náměstkyně primátora: “Ta částka na Havířovské slavnosti je pořád stejná 12 milionů a teď k tomu přibylo 8 a všechny tyto prostředky jsou vázané. Vázané platby znamenají, že pokud se nevyčerpají, tak jdou zpět do rozpočtu města. A těch 8 milionů je tam z důvodu, že kdyby se náhodou podařilo sehnat kapelu, která by měla tak zvučné jméno, že bychom ji byli ochotni zaplatit. Ale zatím je to vše ve hvězdách a zatím platí a my počítáme s tou částkou 12 milionů korun. A pokud vyjde počasí tak, jak byly letošní Havířovské slavnosti, tak v rámci vstupného se ta částka celkem vrátí. Neříkám, že úplně, ale vrátí se hodně peněz do rozpočtu města a myslím, že to nebude taková horentní suma, kterou město za Havířovské slavnosti vynaloží. Lidé se pobaví a o to nám jde.”

Dalším důležitým bodem byla problematika kolem pozemků bývalé ZŠ Mánesova. V roce 2021 město uzavřelo smlouvu s hokejovým klubem z Českého Těšína, který se zavázal objekt zdemolovat a na pozemcích postavit víceúčelovou halu s ledovou plochou. Společnost ale nezískala na realizaci dotaci a požádala město o odstoupení od kupní smlouvy a dohodu o narovnání.

Libor Gavlas (Havířov Sobě), zastupitel: "My vůbec nezpochybňujeme záměr pana Malíře a společnosti Wolves, protože s tím záměrem bychom i souhlasili. Nicméně nesouhlasíme s celým průběhem, jak se to celé odehrálo a jak už jsem tady na zastupitelstvu zmiňoval, vše zase vypadá netransparentně, protože město si nechalo vypracovat posudek na demolici, ten posudek zní na 68 milionů, dohodli se na částce 40 milionů. Pan Malíř tady vystoupil a řekl, že ty náklady byly mnohem vyšší. Tak v podstatě my transparentně nevíme, kolik skutečně ty náklady na demolici byly.”
Petr Malíř, jednatel HC Wolves Český Těšín: “Ze začátku jsem byl zklamaný, že ten záměr nemůžeme realizovat, to pominulo. Pak následovala radost, že město přistoupilo férově na jednání s námi, že nás v tom nenechalo a teď jsem zase trochu zklamaný z toho, co jsem tady slyšel za argumenty, protože ten záměr je dobrý. Ledová plocha je potřeba, o tom snad ví všichni ve městě, hokej je tady velmi populární. Takže jsem překvapený, že by někdo chtěl nechat partnera v tom tak vykoupat, když tady do budoucna budeme chtít budovat cokoliv jiného, když bude jakákoliv příležitost. Teď jsou rozporuplné nahoru dolů ty pocity.”

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Pozemky po tomto usnesení budou zpět města, to je si myslím dobrá zpráva. To ukazuje, že na začátku byla odvedena dobrá práce a ty smlouvy byly nastaveny dobře. Já si osobně myslím, že je důležité se soukromými investory jednat, chovat se k nim korektně, protože investor, který přijde a chce investovat ze svých nějakých 80 milionů do projektu, který má celkově stát 150 milionů, tak je to pro to město přínos. A ten soukromý investor až do posledního okamžiku, kdy požádal o odstoupení od té smlouvy, splnil všechny podmínky, které pro něho z té smlouvy vyplývaly. To je důležitý faktor, takže se choval po celou dobu korektně a já jsem přesvědčen o tom, že zastupitelstvo mu to vrátilo tím, že se chovalo také korektně. A navíc jsme přesvědčen, že ta dohoda je pro město výhodná.”

Co město plánuje s těmi pozemky?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně jsou ty pozemky bez té zátěže, proběhla tam demolice. Ty pozemky jsou zhruba trojnásobně zhodnocené a je třeba také uvést, že zrušením toho původního usnesení, město nabylo ty pozemky do vlastnictví za původních podmínek. Takže pro město je to i v tomto směru výhodné. My momentálně tam nemáme v plánu stavět nějakou konkrétní stavbu, ale jsou to pozemky v centru města, jsou to velmi lukrativní pozemky a jsme přesvědčení o tom, že do budoucna pro ty pozemky využití najdeme. Momentálně se bavíme o tom, že bychom tam rozšířili v té části u ulice Mánesova parkovací kapacity.”

Nicméně, co se nemění, je to, že Havířov potřebuje druhou ledovou plochu. Co s tím?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt na řekněme modernizaci stávajícího zimního stadionu, protože se chystáme opravit, rekonstruovat střechu a řešíme potencionálně, že by se nová ledová plocha mohla objevit v této lokalitě, ale jednání jsou zatím na začátku a je třeba si uvědomit, že pokud nebudou ze strany státu vypsány patřičně dotační tituly, tak bychom to nebyli schopni realizovat bez vícezdrojového financování.”

Zastupitelé také schválili, že Havířov se stane novým vlastníkem životických sadů.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My jsme především koupili pozemky životických sadů. My jsme koupili především pozemky v této rozvojové lokalitě. Jak všichni ví, Havířov rozvojové lokality nemá a nevlastní a z tohoto titulu je to pro nás strategická záležitost a my budeme v následujících letech velmi pozorně sledovat, jakým způsobem se budou vyvíjet projekty na to navazující, jako je přeložka I/11. Ale tam jsou ještě další pozemky, které má právě ta firma v pronájmu od pozemkového fondu a když se budeme o ty pozemky starat, tak je velká šance, že bychom se k těm pozemkům mohli do budoucna dostat. Takže pro město do budoucna velmi strategická záležitost. Není to tak, že zítra tam nebude ani stromek. Ta lokalita si vyžaduje nějaký řekněme přístup s respektem k tomu, co tam je, na co jsou lidé zvyklí. Takže my to budeme do budoucna řešit, ale dá se předpokládat, že v následujících pár měsících a na jaře se ta situace zásadně změní. My jsme teď schopní se o ty majetky starat a město je velmi dobrý hospodář, takže v tomto směru bych neměl žádné obavy.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířov má schválený rozpočet a bude novým vlastníkem životických sadů

29. prosince 2023 8:11 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov vyčlenil z rozpočtu na příští rok přes 670 milionů korun na investice. Zastupitelé rovněž schválili, že se město stane novým vlastníkem životických sadů.

AZ Havířov bojuje ve finále o postup do 1. ligy, fanoušci jsou nadšení

19. dubna 2024 12:01 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Klubu i fanouškům se splnil sen. AZ bojuje ve finále o postup do první ligy. Stav po druhém zápase je 1:1. Tým nyní čekají dva zápasy v Chomutově.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.


Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Čarodějnice se slétly i v Novém Jičíně, obsadily náměstí, zámek a Žerotínovou ulici

Tradiční Čarodějnice si poslední dubnový den podmanily centrum města. Magický večer se nesl v duchu her pro děti, lidových zvyků - a dobré zábavy a koncertů na Žerotínově ulici.

Hasiči prošli cvičením při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu

Cvičení zásahů při náhlých a nebezpečných situacích je pro hasiče nesmírně důležité. Tentokrát si vyzkoušeli postupy při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

6. května 2024 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Vandalové v Havířově se baví neustálým ničením veřejných toalet

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Aktuálně z Karviné: Pozvánka na Otevírání pramenů a fotbalový zápas

Fotbaloví fanoušci jsou zváni na důležitý zápas v nadstavbové části za snížené vstupné. Lázně Darkov zvou širokou veřejnost na tradiční akci Otevírání pramenů.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Karvinská ZŠ Borovského připravila pro školáky ze dvanácti škol soutěž v angličtině

Základní a mateřská škola Borovského uspořádala pro školáky soutěž v angličtině nazvanou Eco games. Děti si zábavnou formou procvičily své znalosti cizího jazyka hned na několika stanovištích. Zároveň na škole proběhl projektový den nazvaný Sport na hranici.

Děti s odkladem školní docházky mohou navštěvovat přípravné třídy, v Karviné jich otevřou několik

Děti, kterým byla z jakéhokoliv důvodu odložena povinná školní docházka, mohou navštěvovat přípravné třídy. Pomáhají dětem odbourat těžkosti, které by jim bránily v hladkém zvládnutí první třídy. A to vzdělávací hravou formou i formou projektového vyučování. Natáčeli jsme v Karviné.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Děti s odkladem mohou využít přípravné třídy, zápisy do nich se blíží

Děti, kterým byla z jakéhokoliv důvodu odložena povinná školní docházka, mohou docházet do přípravných tříd.

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova
Vydáno 19. prosince 2023 13:40, Havířov, Bára Kelnerová
Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

Havířov má schválený rozpočet. Město počítá s příjmy ve výši 1,9 miliardy korun a s výdaji 2,5 miliardy. Rozdíl pokryje zapojení účelových fondů a také čerpání schváleného úvěru. Na investice bylo vyčleněno 670 milionů korun. Opozice z hnutí Havířov sobě například kritizovala, že město investuje do středu města a ne v okrajových částech a také nevěří, že se podaří proinvestovat plánovaná suma peněz.

Martin Cyž (Havířov Sobě), zastupitel: “Nesoulad vidím hlavně v tom, že my jako Havířov sobě vidíme, že rozpočet stále není proinvestiční. Město si bere 200milionový úvěr na to, aby dokrylo některé financování v rámci kapitálového rozpočtu, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že letos se jim ani nepodařilo naplnit rozpočet roku 2023, o tom jsem také hovořil, kdy bylo naplněno asi 280 milionů korun ze 400 milionů připravených peněz. My víme, že na jedné straně se tady deklarují velká čísla a rozpočet vypadá relativně slušně i po příjmové stránce a na druhé straně nejsme schopni ani vystavět rozpočet a nemáme důvěru, že se to podaří i letos.”

Vedení radnice s názory opozice nesouhlasí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Rozpočet je finanční plán. Stejně jako v každém plánu některé investice jdou, některé nejdou, ať už z jakýchkoliv důvodů. Nicméně, my se snažíme plnit, aby tento rozpočet byl splněný a vyčerpaný. To, že to není proinvestiční rozpočet, jak slyšíme hlasy opozice, já vyvracím touto jednoduchou tabulkou, kde je vidět, že oproti roku 2016, kde jsme investovali 213 milionů korun, kdežto letos 673 milionů korun. Takže tyto fámy vyvracíme. My investujeme třikrát více do infrastruktury tohoto města, než bylo zvykem a jsme rádi, že toto můžeme dělat, protože to je to, co jsme si předsevzali. 250 milionů korun půjde do oprav bytů, 150 milionů na sanace domů, které potřebují opravit, protože v minulosti jsme dostali velký balík domů, ve kterých nebyly investice provedeny a my se postupně snažíme toto napravit.”

Kritika opozice zazněla také na to, proč chce město navýšit rozpočet na Havířovské slavnosti o osm milionů korun.

Jana Feberová (SOCDEM), náměstkyně primátora: “Ta částka na Havířovské slavnosti je pořád stejná 12 milionů a teď k tomu přibylo 8 a všechny tyto prostředky jsou vázané. Vázané platby znamenají, že pokud se nevyčerpají, tak jdou zpět do rozpočtu města. A těch 8 milionů je tam z důvodu, že kdyby se náhodou podařilo sehnat kapelu, která by měla tak zvučné jméno, že bychom ji byli ochotni zaplatit. Ale zatím je to vše ve hvězdách a zatím platí a my počítáme s tou částkou 12 milionů korun. A pokud vyjde počasí tak, jak byly letošní Havířovské slavnosti, tak v rámci vstupného se ta částka celkem vrátí. Neříkám, že úplně, ale vrátí se hodně peněz do rozpočtu města a myslím, že to nebude taková horentní suma, kterou město za Havířovské slavnosti vynaloží. Lidé se pobaví a o to nám jde.”

Dalším důležitým bodem byla problematika kolem pozemků bývalé ZŠ Mánesova. V roce 2021 město uzavřelo smlouvu s hokejovým klubem z Českého Těšína, který se zavázal objekt zdemolovat a na pozemcích postavit víceúčelovou halu s ledovou plochou. Společnost ale nezískala na realizaci dotaci a požádala město o odstoupení od kupní smlouvy a dohodu o narovnání.

Libor Gavlas (Havířov Sobě), zastupitel: "My vůbec nezpochybňujeme záměr pana Malíře a společnosti Wolves, protože s tím záměrem bychom i souhlasili. Nicméně nesouhlasíme s celým průběhem, jak se to celé odehrálo a jak už jsem tady na zastupitelstvu zmiňoval, vše zase vypadá netransparentně, protože město si nechalo vypracovat posudek na demolici, ten posudek zní na 68 milionů, dohodli se na částce 40 milionů. Pan Malíř tady vystoupil a řekl, že ty náklady byly mnohem vyšší. Tak v podstatě my transparentně nevíme, kolik skutečně ty náklady na demolici byly.”
Petr Malíř, jednatel HC Wolves Český Těšín: “Ze začátku jsem byl zklamaný, že ten záměr nemůžeme realizovat, to pominulo. Pak následovala radost, že město přistoupilo férově na jednání s námi, že nás v tom nenechalo a teď jsem zase trochu zklamaný z toho, co jsem tady slyšel za argumenty, protože ten záměr je dobrý. Ledová plocha je potřeba, o tom snad ví všichni ve městě, hokej je tady velmi populární. Takže jsem překvapený, že by někdo chtěl nechat partnera v tom tak vykoupat, když tady do budoucna budeme chtít budovat cokoliv jiného, když bude jakákoliv příležitost. Teď jsou rozporuplné nahoru dolů ty pocity.”

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Pozemky po tomto usnesení budou zpět města, to je si myslím dobrá zpráva. To ukazuje, že na začátku byla odvedena dobrá práce a ty smlouvy byly nastaveny dobře. Já si osobně myslím, že je důležité se soukromými investory jednat, chovat se k nim korektně, protože investor, který přijde a chce investovat ze svých nějakých 80 milionů do projektu, který má celkově stát 150 milionů, tak je to pro to město přínos. A ten soukromý investor až do posledního okamžiku, kdy požádal o odstoupení od té smlouvy, splnil všechny podmínky, které pro něho z té smlouvy vyplývaly. To je důležitý faktor, takže se choval po celou dobu korektně a já jsem přesvědčen o tom, že zastupitelstvo mu to vrátilo tím, že se chovalo také korektně. A navíc jsme přesvědčen, že ta dohoda je pro město výhodná.”

Co město plánuje s těmi pozemky?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně jsou ty pozemky bez té zátěže, proběhla tam demolice. Ty pozemky jsou zhruba trojnásobně zhodnocené a je třeba také uvést, že zrušením toho původního usnesení, město nabylo ty pozemky do vlastnictví za původních podmínek. Takže pro město je to i v tomto směru výhodné. My momentálně tam nemáme v plánu stavět nějakou konkrétní stavbu, ale jsou to pozemky v centru města, jsou to velmi lukrativní pozemky a jsme přesvědčení o tom, že do budoucna pro ty pozemky využití najdeme. Momentálně se bavíme o tom, že bychom tam rozšířili v té části u ulice Mánesova parkovací kapacity.”

Nicméně, co se nemění, je to, že Havířov potřebuje druhou ledovou plochu. Co s tím?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt na řekněme modernizaci stávajícího zimního stadionu, protože se chystáme opravit, rekonstruovat střechu a řešíme potencionálně, že by se nová ledová plocha mohla objevit v této lokalitě, ale jednání jsou zatím na začátku a je třeba si uvědomit, že pokud nebudou ze strany státu vypsány patřičně dotační tituly, tak bychom to nebyli schopni realizovat bez vícezdrojového financování.”

Zastupitelé také schválili, že Havířov se stane novým vlastníkem životických sadů.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My jsme především koupili pozemky životických sadů. My jsme koupili především pozemky v této rozvojové lokalitě. Jak všichni ví, Havířov rozvojové lokality nemá a nevlastní a z tohoto titulu je to pro nás strategická záležitost a my budeme v následujících letech velmi pozorně sledovat, jakým způsobem se budou vyvíjet projekty na to navazující, jako je přeložka I/11. Ale tam jsou ještě další pozemky, které má právě ta firma v pronájmu od pozemkového fondu a když se budeme o ty pozemky starat, tak je velká šance, že bychom se k těm pozemkům mohli do budoucna dostat. Takže pro město do budoucna velmi strategická záležitost. Není to tak, že zítra tam nebude ani stromek. Ta lokalita si vyžaduje nějaký řekněme přístup s respektem k tomu, co tam je, na co jsou lidé zvyklí. Takže my to budeme do budoucna řešit, ale dá se předpokládat, že v následujících pár měsících a na jaře se ta situace zásadně změní. My jsme teď schopní se o ty majetky starat a město je velmi dobrý hospodář, takže v tomto směru bych neměl žádné obavy.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000040677/zastupitele-v-havirove-udelali-strategicka-rozhodnuti-mesto-bude-vlastnit-zivoticke-sady-a-opet-pozemky-zs-manesova