Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti - rozhovor s primátorem města

Havířov |

Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá s roční úsporou ve výši téměř 15 milionů korun. Více o projektu objasnil v rozhovoru primátor Josef Bělica.

Domovy seniorů, základní školy, nebo kulturní domy. To jsou budovy, které jsou energeticky náročné a kde chce Havířov do roku 2025 provést rozsáhlá energetická opatření. Projekt počítá s fotovoltaikou, s výměnou 19 tisíc osvětlení za led svítidla, nebo osazením více než 4000 radiátorů chytrými termostatickými hlavicemi

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "EPC znamená, že jsou to energetické projekty s garantovanou úsporou. My jsme nad tímto přístupem přemýšleli dlouho a první myšlenky vzniky už v roce 2016. Po roce 2018 jsme se touto problematikou začali zabývat poměrně intenzivně, až jsme se dostali do fáze vytvoření pozice energetika na magistrátu a do fáze řešení EPC projektu komplexně pro celé město Havířov.”

Proč jste se do toho pustili a jaká je ta hlavní myšlenka? Je to úspora energie, ekologie? 

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ono je to kombinace toho všeho, co jste říkala, protože to je jednak komplexní přístup k energetice. My jsme založili se společností ČEZ ESCO společnou firmu ENVEZ, která má přijít do budoucna s řešením, jak vytápět Havířov, ale řekněme, že EPC problematika je v přímé souvislosti s touhle problematikou, protože samozřejmě se jedná o energetické úspory, ze kterých budou ty investice financovány a v rámci těch energetických úspor jsou navržena různá opatření pro různé objekty. Ten projekt je rozsáhlý a jde napříč městem a je to pro nás takový pilot, který budeme realizovat a pak budeme pokračovat dál.”

Říkáte, že jsou vytipovány určité objekty, kde se chystáte udělat opatření. Takže o jaké objekty se jedná a jaká opatření to budou?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jedná se o nějaká opatření. Například na budově magistrátu, jedná se o opatření na budově Slavie, opatření na některých MŠ a ZŠ. Celkem v té první fázi se bude jednat o 22 objektů a ono se nedá říct komplexně, že všude proběhne tohle, protože v každém tom objektu proběhnou jiná opatření. Někde, kde už je zatepleno a jsou plastová okna, tak se vymění jen hlavice termoregulační na topných tělesech, aby se vzdáleně dala regulovat teplota v těch místnostech. Někde dojde k zateplení, někde dojde k výměně oken. V rámci kombinace těch všech opatření by mělo dojít k významným úsporám a důležitou součástí tohoto projektu je monitoring a management toho toku těch energií v rámci města, což je důležité. A tento projekt i počítá s umístěním s poměrně značné kapacity obnovitelných zdrojů a fotovoltaiky na střechách jak ZŠ, tak budově magistrátu.”

Určitě jste si dělali kalkulaci, o jaké úspory energií se bude jednat?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Celkově ten projekt je projektován v objemu kolem 150 milionů korun bez DPH a ty úspory jsou přes 14,5 milionu ročně bez DPH.”

Kdy se chystáte s tou realizací začít a na čem to bude záviset?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My už jsme začali, protože proběhl výběr realizátora. Takže ty úvodní práce již probíhají. Ono se jedná hlavně o to, že pro spoustu těch objektů my nemáme dostatečně kvalitní dokumentaci a teď se v té první fázi verifikace zjišťuje, že u některých objektů jsou zdi tam, kde nemají být, naopak tam, kde mají být, tak nejsou. Takže probíhá verifikace celého projektu a je to úvodní fáze, která je nesmírně důležitá a já doufám, že se přes ni dostaneme co nejrychleji a celý ten projekt předpokládám, že bude v příštím roce finišovat.”

Jaké ocenění Havířov za tento projekt získal a co na to říkáte?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “To byla soutěž, která hodnotila EPC projekty napříč celou republikou. Ten panel byl veskrze odborný. O to cennější ta cena je a my jsme získali hlavní cenu v kategorii nejlepší EPC projekt. Parametry toho projektu jsou natolik zajímavé, že my ho vlastně realizujeme i bez dotačního titulu. A já věřím, že se nám podaří celou energetiku posunout na další level a občané z toho budou moci těžit.”
Nahlásit chybu


K tématu

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.

Karvinská mládež se zhostila úkolu s fotovoltaikou na výbornou

20. června 2023 16:45 | Karviná | Monika Danková

Velké překvapení čekalo na lektory z Českého vysokého učení technického v Praze a také na projektové manažery projektu ARV pro energetiku a udržitelnost. Se zadáním, které v lednu dostali žáci a studenti, se všichni popasovali na výbornou. Více už v naší další reportáži.

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti v městských budovách

29. ledna 2024 14:10 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá, že roční úspora bude ve výši téměř 15 milionů korun. S realizací začne už v letošním roce.


Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Dnes 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V areálu minigolfu se otevřel parkour a workout, děti se brzy mohou těšit i na trampolíny

Zda jde opravdu vidět smysl participativního rozpočtu, pak je to v areálu minigolfu. Návštěvníci se mohou letos těšit na další nová sportoviště a opravovat se bude i správní budova s občerstvením.

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí, dotace získali i z Polska

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Na sportovišti v Karviné se konal 2. ročník akce Farej do lesa na kolo se závodem na pumptracku

11. května 2024 14:22 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Už podruhé patřilo sportoviště za Obchodní akademií bikerům z Karviné i dalších měst Moravskoslezského kraje. Místní oddíl Black Forest Bikers uspořádal závody na pumptracku pro děti i dospělé a oproti loňskému ročníku rozšířil akci o další sportovní aktivity.

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti - rozhovor s primátorem města
Vydáno 30. ledna 2024 12:20, Havířov, Bára Kelnerová
Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá s roční úsporou ve výši téměř 15 milionů korun. Více o projektu objasnil v rozhovoru primátor Josef Bělica.

Domovy seniorů, základní školy, nebo kulturní domy. To jsou budovy, které jsou energeticky náročné a kde chce Havířov do roku 2025 provést rozsáhlá energetická opatření. Projekt počítá s fotovoltaikou, s výměnou 19 tisíc osvětlení za led svítidla, nebo osazením více než 4000 radiátorů chytrými termostatickými hlavicemi

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "EPC znamená, že jsou to energetické projekty s garantovanou úsporou. My jsme nad tímto přístupem přemýšleli dlouho a první myšlenky vzniky už v roce 2016. Po roce 2018 jsme se touto problematikou začali zabývat poměrně intenzivně, až jsme se dostali do fáze vytvoření pozice energetika na magistrátu a do fáze řešení EPC projektu komplexně pro celé město Havířov.”

Proč jste se do toho pustili a jaká je ta hlavní myšlenka? Je to úspora energie, ekologie? 

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ono je to kombinace toho všeho, co jste říkala, protože to je jednak komplexní přístup k energetice. My jsme založili se společností ČEZ ESCO společnou firmu ENVEZ, která má přijít do budoucna s řešením, jak vytápět Havířov, ale řekněme, že EPC problematika je v přímé souvislosti s touhle problematikou, protože samozřejmě se jedná o energetické úspory, ze kterých budou ty investice financovány a v rámci těch energetických úspor jsou navržena různá opatření pro různé objekty. Ten projekt je rozsáhlý a jde napříč městem a je to pro nás takový pilot, který budeme realizovat a pak budeme pokračovat dál.”

Říkáte, že jsou vytipovány určité objekty, kde se chystáte udělat opatření. Takže o jaké objekty se jedná a jaká opatření to budou?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jedná se o nějaká opatření. Například na budově magistrátu, jedná se o opatření na budově Slavie, opatření na některých MŠ a ZŠ. Celkem v té první fázi se bude jednat o 22 objektů a ono se nedá říct komplexně, že všude proběhne tohle, protože v každém tom objektu proběhnou jiná opatření. Někde, kde už je zatepleno a jsou plastová okna, tak se vymění jen hlavice termoregulační na topných tělesech, aby se vzdáleně dala regulovat teplota v těch místnostech. Někde dojde k zateplení, někde dojde k výměně oken. V rámci kombinace těch všech opatření by mělo dojít k významným úsporám a důležitou součástí tohoto projektu je monitoring a management toho toku těch energií v rámci města, což je důležité. A tento projekt i počítá s umístěním s poměrně značné kapacity obnovitelných zdrojů a fotovoltaiky na střechách jak ZŠ, tak budově magistrátu.”

Určitě jste si dělali kalkulaci, o jaké úspory energií se bude jednat?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Celkově ten projekt je projektován v objemu kolem 150 milionů korun bez DPH a ty úspory jsou přes 14,5 milionu ročně bez DPH.”

Kdy se chystáte s tou realizací začít a na čem to bude záviset?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My už jsme začali, protože proběhl výběr realizátora. Takže ty úvodní práce již probíhají. Ono se jedná hlavně o to, že pro spoustu těch objektů my nemáme dostatečně kvalitní dokumentaci a teď se v té první fázi verifikace zjišťuje, že u některých objektů jsou zdi tam, kde nemají být, naopak tam, kde mají být, tak nejsou. Takže probíhá verifikace celého projektu a je to úvodní fáze, která je nesmírně důležitá a já doufám, že se přes ni dostaneme co nejrychleji a celý ten projekt předpokládám, že bude v příštím roce finišovat.”

Jaké ocenění Havířov za tento projekt získal a co na to říkáte?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “To byla soutěž, která hodnotila EPC projekty napříč celou republikou. Ten panel byl veskrze odborný. O to cennější ta cena je a my jsme získali hlavní cenu v kategorii nejlepší EPC projekt. Parametry toho projektu jsou natolik zajímavé, že my ho vlastně realizujeme i bez dotačního titulu. A já věřím, že se nám podaří celou energetiku posunout na další level a občané z toho budou moci těžit.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000041280/havirov-zahajil-projekt-snizovani-energeticke-narocnosti--rozhovor-s-primatorem-mesta