Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

U bývalého dolu Gabriela se konal festival POHO den 2022

Karviná |

U bývalého dolu Gabriela se konal 2. ročník festivalu POHO den. Pro návštěvníky byla připravena gastro zóna, místní spolky a organizace připravili pestré aktivity a nechyběl ani bohatý program na pódiu.

Bývalý důl Gabriela ožil o víkendu velkým festivalem POHO den 2022. Konal se podruhé, první ročník zorganizovali pořadatelé loni v areálu bývalého dolu Barbora.

Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “POHO den je vlastně akce, která má lépe představit program POHO 2030 lidem, kteří tady žijí. My jsme měli takový záměr, že chceme postupně pomocí těch POHO dnů otevřít areály a zajímavá místa a říct, co máme v plánu s těmito místy a aby to bylo atraktivní, tak jsme nachystali program.” 
Jan Tabášek, vedoucí marketingu: "Na letošním POHO dni se můžeme seznámit s různými spolky a formami, které se tady prezentují, například HZB, která tady má záchranářské vozy, knihovna města Karviné a taky je tady útulek Bouda, který tu má i své psy, lidé mohou přispět na ten útulek. Je tady gastro zóna od Lodiček Dokořán, pizza, gofry karvinské, máme krojované horníky nebo obchůdek Neposedné ruce a další."
anketa: návštěvníci festivalu: "Je tu dobrá atmosféra a je nás tu dost." "Je to tu krásné, fajné, úžasné." "Jsem rád, že to ožilo, je to takové pěkné." "Soutěže se mi líbí."


Po celou dobu konání festivalu se konaly nejrůznější ukázky, například zásah policie proti agresivnímu podnapilému muži a program byl připraven i na pódiu. Lidé se mohli pobavit například u Talkshow Honzy Dědka a konal se i koncert Májováku.

Jan Tabášek, vedoucí marketingu: "Lidé mohou také pendlovat a dojít k šikmému kostelu, který je otevřený Je tam i zóna hasičů a projít si můžou šikmý kostel. Je i pendlující doprava mezi parkovištěm ČSA a samotným dolem Gabriela, lidé mohou zaparkovat u dolu ČSA a také autobus pendlující mezi starou Karvinou a starou Orlovou."


Na dole Gabriela by měla být proměna v rámci programu POHO 2030 nejvýraznější.


Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “Ten projekt se má jmenovat POHO park, je to zase odkaz na ten náš projekt POHO. Chceme propojit šikmý kostel, aby tady vznikla přirozená osa, bylo vidět z areálu na šikmý kostel a lidé mohli tímto způsobem putovat a seznamovat se v krajině pomocí různých prvků, ale i programu, který bude trvale v rámci toho dolu s tím, jak to tady fungovalo, ale jak si představujeme budoucnost toho území. My teď usilujeme o to, aby pozemky i ta budova byly převedeny z podniku Diamo na kraj. To je krok č.1. Pak tady chceme provozovat tu fázi 0, což je postupné oživování, že tu budeme dělat akce, aby lidé navnímali, že se to tu mění, že tu začíná nějaká nová etapa a start je kompletní rekonstrukce toho objektu, kde vznikne návštěvnické centrum, bude to vstupní brána do celé oblasti, kde lidé dostanou informace o tom, co se tady děje, kam se vypravit a co se bude dít do budoucna. Samozřejmě po té formální stránce je tam řada překážek, nebude to lehká cesta, ale nevidíme důvod, proč by se to nemohlo podařit Ten projekt je hodnocen kladně i z pozice poskytovatelů dotací, těšíme se, že se to podaří."


Projekty, které by pomohly tuto zónu oživit, budou financovány převážně z Fondu spravedlivé transformace.

Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “Tam máme ten projekt přihlášený, pokud se ta výzva na podzim otevře, tak bychom ho rádi přihlásili, už by měla být dokončena studie proveditelnosti, budeme vědět, jak to bude vypadat, kolik to bude stát, kolik bude stát provoz, jaký bude program, v té době informujeme i veřejnost o tom všem."

V rámci POHO dne 2022 program probíhal i ve staré Orlové a připraveny byly v neděli i komentované prohlídky.

Nahlásit chybu


K tématu

Karvinsko kulturně žije. Chystají se další festivaly i sportovní akce

17. června 2024 18:45 | Karviná | Jiří Cileček

Karviná se připravuje na Festival POHO Den. Ten letos oživí bohatým kulturním programem lázeňský park Darkov. Chystají se také běžecké závody POHO 50, které lákají na tratě od 10 do 50 kilometrů. Léto na Barboře pak nabízí pestrou škálu aktivit v areálu bývalého dolu Barbora po celé léto. Krásy pohornické krajiny výletníci poznají díky komentovaným projížďkám Báňským spěšným vlakem mezi doly.

Festival Pivopění ve Frýdku-Místku představí 17 minipivovarů

3. srpna 2023 10:47 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Kultura F-M připravila na první srpnovou sobotu další ročník festivalu Pivopění. Akce bývá tradičně ve znamení dobrého piva, jídla a muziky. Letos se představí 17 minipivovarů, které nabídnou desítky druhů všemožných piv.

Festivalové Kaštany opět potěšily folkaře a pohodáře

14. srpna 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské kulturní léto potěšilo i příznivce pohodové folkové muziky a písničkářů. Dvoudenní Festival pod Kaštany v zahradě Nového slunce nabídl jak známé interprety, tak i místní kapely.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Lidé opět obdivují květinovou louku v areálu havířovské nemocnice

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti na příměstském táboře městské knihovny cestovaly kolem světa

Městská knihovna uspořádala již třetí ročník příměstského táboru, tentokrát na téma Cesta kolem světa, kterou ale musely děti zvládnou za pět dní.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Mládež je nadšená z nových trampolín v areálu minigolfu, který prochází celkovou modernizací

24. července 2024 15:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově se povedl další velký projekt v rámci participativního rozpočtu. Areál minigolfu prošel celkovou modernizací. Mládež má největší radost z nové sestavy trampolín.

Stonavská pouť 2024

24. července 2024 14:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Máří Magdalénská pouť opět návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Zaproszenie na 77. Święto Góralskie w Jabłonkowie

24. července 2024 14:44 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Trzydniowe Gorolskie Święto w Jabłonowie odbywa się co roku w pierwszy sierpniowy weekend i jest częścią Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Polsce. Dlatego program jest wzbogacony o występy zespołów z różnych części świata.

U bývalého dolu Gabriela se konal festival POHO den 2022
Vydáno 30. srpna 2022 16:19, Karviná, Monika Danková
U bývalého dolu Gabriela se konal 2. ročník festivalu POHO den. Pro návštěvníky byla připravena gastro zóna, místní spolky a organizace připravili pestré aktivity a nechyběl ani bohatý program na pódiu.

Bývalý důl Gabriela ožil o víkendu velkým festivalem POHO den 2022. Konal se podruhé, první ročník zorganizovali pořadatelé loni v areálu bývalého dolu Barbora.

Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “POHO den je vlastně akce, která má lépe představit program POHO 2030 lidem, kteří tady žijí. My jsme měli takový záměr, že chceme postupně pomocí těch POHO dnů otevřít areály a zajímavá místa a říct, co máme v plánu s těmito místy a aby to bylo atraktivní, tak jsme nachystali program.” 
Jan Tabášek, vedoucí marketingu: "Na letošním POHO dni se můžeme seznámit s různými spolky a formami, které se tady prezentují, například HZB, která tady má záchranářské vozy, knihovna města Karviné a taky je tady útulek Bouda, který tu má i své psy, lidé mohou přispět na ten útulek. Je tady gastro zóna od Lodiček Dokořán, pizza, gofry karvinské, máme krojované horníky nebo obchůdek Neposedné ruce a další."
anketa: návštěvníci festivalu: "Je tu dobrá atmosféra a je nás tu dost." "Je to tu krásné, fajné, úžasné." "Jsem rád, že to ožilo, je to takové pěkné." "Soutěže se mi líbí."


Po celou dobu konání festivalu se konaly nejrůznější ukázky, například zásah policie proti agresivnímu podnapilému muži a program byl připraven i na pódiu. Lidé se mohli pobavit například u Talkshow Honzy Dědka a konal se i koncert Májováku.

Jan Tabášek, vedoucí marketingu: "Lidé mohou také pendlovat a dojít k šikmému kostelu, který je otevřený Je tam i zóna hasičů a projít si můžou šikmý kostel. Je i pendlující doprava mezi parkovištěm ČSA a samotným dolem Gabriela, lidé mohou zaparkovat u dolu ČSA a také autobus pendlující mezi starou Karvinou a starou Orlovou."


Na dole Gabriela by měla být proměna v rámci programu POHO 2030 nejvýraznější.


Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “Ten projekt se má jmenovat POHO park, je to zase odkaz na ten náš projekt POHO. Chceme propojit šikmý kostel, aby tady vznikla přirozená osa, bylo vidět z areálu na šikmý kostel a lidé mohli tímto způsobem putovat a seznamovat se v krajině pomocí různých prvků, ale i programu, který bude trvale v rámci toho dolu s tím, jak to tady fungovalo, ale jak si představujeme budoucnost toho území. My teď usilujeme o to, aby pozemky i ta budova byly převedeny z podniku Diamo na kraj. To je krok č.1. Pak tady chceme provozovat tu fázi 0, což je postupné oživování, že tu budeme dělat akce, aby lidé navnímali, že se to tu mění, že tu začíná nějaká nová etapa a start je kompletní rekonstrukce toho objektu, kde vznikne návštěvnické centrum, bude to vstupní brána do celé oblasti, kde lidé dostanou informace o tom, co se tady děje, kam se vypravit a co se bude dít do budoucna. Samozřejmě po té formální stránce je tam řada překážek, nebude to lehká cesta, ale nevidíme důvod, proč by se to nemohlo podařit Ten projekt je hodnocen kladně i z pozice poskytovatelů dotací, těšíme se, že se to podaří."


Projekty, které by pomohly tuto zónu oživit, budou financovány převážně z Fondu spravedlivé transformace.

Petr Birklen, vedoucí programu POHO 2030: “Tam máme ten projekt přihlášený, pokud se ta výzva na podzim otevře, tak bychom ho rádi přihlásili, už by měla být dokončena studie proveditelnosti, budeme vědět, jak to bude vypadat, kolik to bude stát, kolik bude stát provoz, jaký bude program, v té době informujeme i veřejnost o tom všem."

V rámci POHO dne 2022 program probíhal i ve staré Orlové a připraveny byly v neděli i komentované prohlídky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000033030/u-byvaleho-dolu-gabriela-se-konal-festival-poho-den-2022