Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči v Orlové trénovali zásah při úniku čpavku ze zimního stadionu

Orlová |

Únik amoniaku ze strojovny zimního stadionu v Orlové byl námětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo, v pondělí 25. září 2023.

Námětem taktického cvičení se stal únik amoniaku ve strojovně chlazení zimního stadionu, ke kterému došlo vlivem netěsnosti ventilu, následně pak došlo ke zranění zaměstnance zimního stadionu, který tuto skutečnost ověřoval. Operační středisko hasičů, po telefonickém ověření úniku a identifikaci havarijní karty zimního stadionu Orlová, vyslalo na místo události jednotky požární ochrany, zároveň informovalo o havárií operační střediska Policie ČR a Městské policie. Hasiči, již při jízdě na místo zásahu, prováděli měření koncentrace nebezpečných látek v ovzduší, následně potvrdili naměření nulových hodnot na kontaktním stanovišti. 

Kamila Langrová, mluvčí HZS MSK: "Velitel zásahu ověřil nahlášenou situaci a zjistil u kompetentní osoby zimního stadionu potřebné informace. Profesionální jednotka HZS MSK ze stanice v Orlové vytyčila nebezpečnou zónu a první průzkumná skupina v ochranných protichemických oděvech, vybavená měřícími přístroji, provedla vyhledání a záchranu zraněné, intoxikované osoby, které po dekontaminaci poskytla předlékařskou pomoc. Současně druhá průzkumná skupina, rovněž v ochranných protichemických oděvech, vytvářela, za pomocí deflektoru, vodní clonu jako prevenci proti možnému úniku toxického mraku amoniaku z prostoru strojovny." 

Po utěsnění ventilu a zamezení dalšímu úniku amoniaku z potrubí proběhla dekontaminace zasahujících hasičů. Během celého zásahu byl prováděn monitoring výskytu nebezpečných látek v okolním prostředí. Po závěrečném průzkumu předal velitel zásahu místo havárie provozovateli zimního stadionu. 

Cílem cvičení bylo prověření součinnosti složek IZS, úřadů, společensky významných objektů a stav havarijní připravenosti provozovatele zimního stadionu při úniku amoniaku ze strojovny do vnějšího prostředí v rámci ověření havarijní karty zimního stadionu Orlová. Důraz pak byl kladem především na vyrozumění složek IZS, úřadů a dalších orgánů zabezpečujících plnění úkolů vyplývajících z havarijní karty zimního stadionu Orlová, dále pak aktivace složek IZS podílejících se na záchranných a likvidačních pracích. 

Kamila Langrová, mluvčí HZS MSK: "Prověřovala se i koordinace složek IZS přes krajské operační a informační středisko s využitím havarijní karty zimního stadionu Orlová, taktika složek IZS při společném zásahu s únikem nebezpečné látky, dále pak informování úřadů pomocí systému interaktivní hlasové odezvy (IVR), varování a informování společensky významných objektů pomocí systému IVR a varování a informování obyvatelstva v přilehlé oblasti prostřednictvím mobilní sirény a prostřednictvím tlačených SMS. Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat na stanice."
Nahlásit chybu


K tématu

Na rýmařovském stadionu hasiči cvičili zásah po úniku čpavku

19. října 2023 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Únik čpavku z chladícího zařízení ve strojovně stadionu v Rýmařově byl námětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo v pondělí.

Centrum Poruby vyklidil zásah kvůli úniku chladicího média na zimním stadionu

31. ledna 2024 6:28 | Ostrava-Poruba | Libor Běčák

Poměrně široké okolí zimního stadionu v Ostravě-Porubě bylo ve středu ráno uzavřeno kvůli zásahu složek IZS při podezření na havárii na chladicím systému. Na únik upozornil automatický systém. Několik osob bylo po ohlášení havárie evakuováno.

Na Těšínské proběhlo cvičení IZS, na tři hodiny byla uzavřena doprava na Zámeckém okruhu

27. května 2023 16:38 | Opava | Adéla Pluhaříková

Únik čpavku v opavských mrazírnách. Hasiči z Ostravy, Opavy a také jednotky dobrovolných hasičů z Hradce nad Moravicí. Ti všichni se zúčastnili taktického cvičení. Mimo to se prověřovalo fungování akustického varování obyvatel z vozidel Městské policie Opava a zhruba na tři hodiny byla uzavřena doprava na Zámeckém okruhu.


Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Včera 21:56, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

3. května 2024 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Karviná oslavila Mezinárodní den tance, choreografie předvedlo na Lodičkách přes dvě stě tanečnic a tanečníků

Karvinský spolek Múza zorganizoval na Lodičkách první květnový den oslavu k Mezinárodnímu svátku tance. Vyzval všechny karvinské milovníky tance, zástupce tanečních skupin a organizací, aby veřejnosti předvedli jakým stylům se věnují a jaké choreografie umí.

Sezóna na Lodičkách byla zahájena akcí Pálení čarodějnic, zájem veřejnosti byl obrovský

Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se v areálu Loděnice uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

3. května 2024 10:22 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

2. května 2024 16:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

2. května 2024 14:19 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Hasiči v Orlové trénovali zásah při úniku čpavku ze zimního stadionu
Vydáno 1. října 2023 17:56, Orlová, Libor Běčák
Únik amoniaku ze strojovny zimního stadionu v Orlové byl námětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo, v pondělí 25. září 2023.

Cvičný zásah hasičů na zimním stadionu v Orlové. Zdroj: HZS MSK

Námětem taktického cvičení se stal únik amoniaku ve strojovně chlazení zimního stadionu, ke kterému došlo vlivem netěsnosti ventilu, následně pak došlo ke zranění zaměstnance zimního stadionu, který tuto skutečnost ověřoval. Operační středisko hasičů, po telefonickém ověření úniku a identifikaci havarijní karty zimního stadionu Orlová, vyslalo na místo události jednotky požární ochrany, zároveň informovalo o havárií operační střediska Policie ČR a Městské policie. Hasiči, již při jízdě na místo zásahu, prováděli měření koncentrace nebezpečných látek v ovzduší, následně potvrdili naměření nulových hodnot na kontaktním stanovišti. 

Kamila Langrová, mluvčí HZS MSK: "Velitel zásahu ověřil nahlášenou situaci a zjistil u kompetentní osoby zimního stadionu potřebné informace. Profesionální jednotka HZS MSK ze stanice v Orlové vytyčila nebezpečnou zónu a první průzkumná skupina v ochranných protichemických oděvech, vybavená měřícími přístroji, provedla vyhledání a záchranu zraněné, intoxikované osoby, které po dekontaminaci poskytla předlékařskou pomoc. Současně druhá průzkumná skupina, rovněž v ochranných protichemických oděvech, vytvářela, za pomocí deflektoru, vodní clonu jako prevenci proti možnému úniku toxického mraku amoniaku z prostoru strojovny." 

Po utěsnění ventilu a zamezení dalšímu úniku amoniaku z potrubí proběhla dekontaminace zasahujících hasičů. Během celého zásahu byl prováděn monitoring výskytu nebezpečných látek v okolním prostředí. Po závěrečném průzkumu předal velitel zásahu místo havárie provozovateli zimního stadionu. 

Cílem cvičení bylo prověření součinnosti složek IZS, úřadů, společensky významných objektů a stav havarijní připravenosti provozovatele zimního stadionu při úniku amoniaku ze strojovny do vnějšího prostředí v rámci ověření havarijní karty zimního stadionu Orlová. Důraz pak byl kladem především na vyrozumění složek IZS, úřadů a dalších orgánů zabezpečujících plnění úkolů vyplývajících z havarijní karty zimního stadionu Orlová, dále pak aktivace složek IZS podílejících se na záchranných a likvidačních pracích. 

Kamila Langrová, mluvčí HZS MSK: "Prověřovala se i koordinace složek IZS přes krajské operační a informační středisko s využitím havarijní karty zimního stadionu Orlová, taktika složek IZS při společném zásahu s únikem nebezpečné látky, dále pak informování úřadů pomocí systému interaktivní hlasové odezvy (IVR), varování a informování společensky významných objektů pomocí systému IVR a varování a informování obyvatelstva v přilehlé oblasti prostřednictvím mobilní sirény a prostřednictvím tlačených SMS. Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat na stanice."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000039382/hasici-v-orlove-trenovali-zasah-pri-uniku-cpavku-ze-zimniho-stadionu