Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchařský workshop SOŠ Rýmařov se zaměřil na českou kuchyni v moderním pojetí

Celý MS kraj |

Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

Kromě kuchařů vyučuje spojené Gymnázium a Střední odborná škola v Rýmařově také další čtyři obory.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově máme vlastně maturitní obory, což je gymnázium osmileté a čtyřleté a potom máme masér sportovní a rekondiční. To je taky obor maturitní. Nematuritní obory máme obor kuchař a číšník a opravář zemědělských strojů. Tady těchhle pět oborů vyučujeme, na dvou budovách teorii a zvlášť máme potom budovy pro odborný výcvik. Dneska tady máme kuchaře – číšníky, druhý a třetí ročník.“

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Dneska vaříme tradiční české menu v moderním pojetí. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci. Novinky tady jsou právě v té technologii a v úpravě některých potravin.“

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů. Dvě hodiny ve vakuu. To znamená, teďka jsem si je hezky nasolili, napepřili a teďka je vlastně dáme do sáčku, vyvakuujeme a dáme vařit do vodní lázně na 62 stupňů. Ty kachní prsa musí být dokonale zbavené veškerých šlach a těchhle věcí, aby tam nebyly stopky žádné krve, protože jedeme na nízkou teplotu. Je to obrácený postup. Když si děláte doma kachnu, tak vy si jí opčete, zatáhnete a dáte do trouby dopéct. Tady je to obráceně, že ji vložíte do sáčku, vaříte, a následně vyndáte ze sáčku a opečete kůží naspod, aby byla do křupava."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár, tu práci třeba s tou kachnou, to jsem vůbec neznala, jak vyčistit kachní prsa takhle dokonale. “

Nataša Skoupilová, učitelka odborného výcviku: „Smažím teďka tady ty kroketky takové, to jsou z lososa, takže uvidíme, jako poprvé, jak to dopadne, doufám, že dobře. Hlavně musí být hodně rozehřátý ten tuk. Ne neznala, právě tady pan kuchař nám to všechno předvádí, jsou to takové moderní recepty, které určitě uplatníme mezi žáky, vyzkoušíme, i doma samozřejmě.“

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Určitě ano. Jak v soukromí, tak v práci určitě.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Řepný kaviár vzniká tak, že máme ořez, odpad nějaké řepy, to znamená nějaké šlupky a to co nám zbyde, když si vykrajujeme řepu do nějakých tvarů. To si orestujeme lehce, dám si na pánvičku olej, přidám tuhletu řepu, lehce osolím, přidám bylinky, potom přidám trošku cukru, nechám lehce zkaramelizovat a podliju červeným vínem. To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Nemůže být želatina, protože želatina v teple povoluje, agar je na tohle lepší. Mezitím mám vychlazený olej a dám si to do flašky, zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje. ta Díky tomu, jak to kape do oleje ta tekutina, tak vlastně se tvoří takové malé kuličky a vzniká tzv. kaviár.“

Přípravu všech chodů pokrmu si účastníci kursu mohli také vyzkoušet sami a vlastní výrobky si ochutnat. Žáci nezůstali pozadu.

Učitelka: „Jo, holky jsou moc šikovné.“

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Žerotínském zámku učí tradiční lidová řemesla

27. ledna 2025 14:24 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Žerotínský zámek v Novém Jičíně opět uspořádal muzejní pořad Pobaby. Jde o sérii workshopů, na kterých se zájemci učí tradiční lidová řemesla. Letos si zvolili výšivku ze Suchdola nad Odrou.

Workshopy malování se těší i po letech fungování z velkých úspěchů

11. března 2025 16:40 | Karviná | Gabriela Stašová

Workshopy malování, které probíhají už několik let pod záštitou Městského domu kultury a karvinského malíře a pedagoga Tomáše Oslizloka, se těší velkému úspěchu. Přežily i těžší covidové období a lidé se na různé druhy těchto kurzů znovu a rádi vracejí.

Na workshopech malování se lidé učí malovat různé styly, od krajin až po portrét

12. března 2025 15:40 | Karviná | Gabriela Stašová

Workshopy malování v Karviné, které probíhají už několik let pod záštitou Městského domu kultury a karvinského malíře a pedagoga Tomáše Oslizloka, se těší velkému úspěchu. Přežily i těžší covidové období a lidé se na různé druhy těchto kurzů znovu a rádi vracejí.


Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

Dnes 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

V sídle CKV v centru Ostravy vyrostla Betlémská Jurta bratří Formanů

Včera 11:30 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Prostory Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě se proměnily ve výjimečné místo plné vánoční atmosféry, poezie a klidu. Divadlo bratří Formanů a jejich přátel představilo v Centru kultury a vzdělávání interaktivní expozici Betlémská jurta.

Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

Včera 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.


Radnice potěšila osamělé seniory vánočním obědem

Včera 11:26 | Havířov | Bára Kelnerová

Ve městě žije řada osamělých seniorů, kteří ale mají rádi společnost. Právě pro ně radnice každoročně pořádá společný vánoční oběd. Příjemné setkání potěšilo všechny zúčastněné.

Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

Včera 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Typická mluva horalů z Jablunkovska by se mohla dostat pod UNESCO

Včera 12:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Mezi typická nářečí, kterými stále hovoří značná část lidí, patří i ta, která se používají na Těšínsku a Jablunkovsku. Právě v Jablunkově byli vyhlášeni vítězové 21. ročníku soutěže dětí hovořících nářečím.

Maniak Aerobik opět uspořádal sbírku vánočních dárků pro děti

Včera 11:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Každé dítě si přeje rozbalit pod stromečkem vánoční dárek. Ne všechny rodiny si to ale mohou dovolit. Právě na ně myslí Maniak Aerobik ve spolupráci s havířovským odborem sociálních věcí.

Opilý posprejoval policejní stanici a několik budov. Způsobil škodu za 27 tisíc

Včera 10:29 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Nepěknými nápisy poškodil objekty i budovy. Vyřádil se i na stěně policejní stanice. Strážníci z Kopřivnice dopadli opilého sprejera díky kamerám. Svým čmáráním způsobil škodu za 27 tisíc korun. Může jít do vězení na jeden rok.

Rekonstrukce budovy SŠE, po několika měsících už škola sčítá energetické úspory

18. prosince 2025 11:28 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má za sebou rozsáhlou stavební rekonstrukci. Cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy i zlepšení podmínek pro výuku. Celkové náklady se vyšplhaly na více jak 12 mil. korun a většinu zaplatil MS kraj ze svého rozpočtu. Střední školu elektrotechnickou navštěvuje aktuálně okolo 640 studentů.

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů, techniku dostali dobrovolní i profesionální hasiči

18. prosince 2025 11:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů. Hejtman Josef Bělica předal dobrovolným jednotkám novou moderní techniku za 10 milionů korun. Kraj tím chce zvýšit bezpečnost zásahů i připravenost na mimořádné události.

Únik na dani za šest milionů. Žena prodávala nekolkované cigarety ve své prodejně

18. prosince 2025 10:03 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Jedna žena dovážela a druhá prodávala nekolkované tabákové výrobky. Starší je nabízela v obchodě v Bílovci. Mladší schovávala 1,3 milionů cigaret a 22 kilo tabáku ve své garáži. Celkem způsobily únik na dani v hodnotě šest milionů korun. Oběma hrozí několik let ve vězení.

Začaly platit změny v hromadné dopravě v Moravskoslezském kraji, dejte pozor na drobné úpravy v jízdních řádech

18. prosince 2025 8:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od neděle 14. prosince vstoupily v platnost změny jízdních řádů v integrovaném dopravním systému ODIS. Úpravy se týkají železniční i autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji a přinášejí nové spoje, lepší návaznosti i změny v odbavení cestujících.

Kuchařský workshop SOŠ Rýmařov se zaměřil na českou kuchyni v moderním pojetí
Vydáno 22. října 2021 11:01, Celý MS kraj, Karel Soukop
Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

Kromě kuchařů vyučuje spojené Gymnázium a Střední odborná škola v Rýmařově také další čtyři obory.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově máme vlastně maturitní obory, což je gymnázium osmileté a čtyřleté a potom máme masér sportovní a rekondiční. To je taky obor maturitní. Nematuritní obory máme obor kuchař a číšník a opravář zemědělských strojů. Tady těchhle pět oborů vyučujeme, na dvou budovách teorii a zvlášť máme potom budovy pro odborný výcvik. Dneska tady máme kuchaře – číšníky, druhý a třetí ročník.“

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Dneska vaříme tradiční české menu v moderním pojetí. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci. Novinky tady jsou právě v té technologii a v úpravě některých potravin.“

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů. Dvě hodiny ve vakuu. To znamená, teďka jsem si je hezky nasolili, napepřili a teďka je vlastně dáme do sáčku, vyvakuujeme a dáme vařit do vodní lázně na 62 stupňů. Ty kachní prsa musí být dokonale zbavené veškerých šlach a těchhle věcí, aby tam nebyly stopky žádné krve, protože jedeme na nízkou teplotu. Je to obrácený postup. Když si děláte doma kachnu, tak vy si jí opčete, zatáhnete a dáte do trouby dopéct. Tady je to obráceně, že ji vložíte do sáčku, vaříte, a následně vyndáte ze sáčku a opečete kůží naspod, aby byla do křupava."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár, tu práci třeba s tou kachnou, to jsem vůbec neznala, jak vyčistit kachní prsa takhle dokonale. “

Nataša Skoupilová, učitelka odborného výcviku: „Smažím teďka tady ty kroketky takové, to jsou z lososa, takže uvidíme, jako poprvé, jak to dopadne, doufám, že dobře. Hlavně musí být hodně rozehřátý ten tuk. Ne neznala, právě tady pan kuchař nám to všechno předvádí, jsou to takové moderní recepty, které určitě uplatníme mezi žáky, vyzkoušíme, i doma samozřejmě.“

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Určitě ano. Jak v soukromí, tak v práci určitě.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Řepný kaviár vzniká tak, že máme ořez, odpad nějaké řepy, to znamená nějaké šlupky a to co nám zbyde, když si vykrajujeme řepu do nějakých tvarů. To si orestujeme lehce, dám si na pánvičku olej, přidám tuhletu řepu, lehce osolím, přidám bylinky, potom přidám trošku cukru, nechám lehce zkaramelizovat a podliju červeným vínem. To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Nemůže být želatina, protože želatina v teple povoluje, agar je na tohle lepší. Mezitím mám vychlazený olej a dám si to do flašky, zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje. ta Díky tomu, jak to kape do oleje ta tekutina, tak vlastně se tvoří takové malé kuličky a vzniká tzv. kaviár.“

Přípravu všech chodů pokrmu si účastníci kursu mohli také vyzkoušet sami a vlastní výrobky si ochutnat. Žáci nezůstali pozadu.

Učitelka: „Jo, holky jsou moc šikovné.“

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028085/kucharsky-workshop-sos-rymarov-se-zameril-na-ceskou-kuchyni-v-modernim-pojeti