Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

STUDUJ U NÁS: Hlavní ceny School Friendly byly uděleny firmě a škole

Celý MS kraj |

Hlavní ceny School Friendly byly uděleny v kategorii Firma a Škola. A poprvé v historii byla také udělena Cena magazínu Positiv Business and Style za Pozitivní počin v oblasti spolupráce.

Vítězem v kategorii firma se stala společnost Ferrit. V kategorii škola pak střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského v Ostravě. Byly uděleny i zvláštní ocenění za partnerství. Střední škola hotelnictí a služeb a vyšší odborná škola v Opavě a společnost Knappe. Obchodní akademie Český Těšín a firma Be Sure. Cenu magazínu Positive business and style za pozitivní počin v oblasti spolupráce získala firma Tatra truck a odborná škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště Kopřivnice.

Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „My máme spolupráci se školama nastavenou jako jeden z našich strategických cílů. Víme, že bez toho prostě firma nemůže dále fungovat. Spolupráce, kterou my máme nastavenou, je opravdu dlouhodobá se střední odbornou školou, ale my začínáme už na základních školách. V posledním období jsme se zaměřili na naši spádovou oblast, tudíž na naši ZŠ Baška. Samozřejmě spolupracujeme až po vysoké školy.“
Jak konkrétně ta spolupráce vypadá?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Podobně jako ve všech firmách to jsou exkurze, různé soutěže. My ale spolupracujeme i tak, že naši odborníci dělají workshopy pro odborné učitele u nás na pracovištích. Představují jim nové stroje. Chceme díky tomu získat možnost ovlivnit to, co se na školách učí. Touto iniciativou se snažíme docílit toho, aby noví pracovníci byli obeznámeni s tím, co se po nich ve firmě vyžaduje. Také organizujeme různé soutěže, jak pro školáky na ZŠ, tak pro studenty SŠ i VŠ. Jsou to diplomové práce, závěrečné práce, účast našich kolegů u maturit, odborné přednášky."
Dneska jste tady za tuto činnost oceněni. Jak moc si toho vážíte?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Pro nás to znamená, že jdeme správným směrem. Veřejnost vnímá, že spolupráce se školami je důležitá a my věříme, že Ferrit posiluje jméno na trhu práce.“
Popište nám, jak funguje spolupráce vaší Albrechtovy SŠ v Českém Těšíně s firmami.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Spolupracujeme především s firmou Bojko holding akciová společnost. Jsme za tuto spolupráci s panem Bojkem a paní spolumajitelkou vděční. Ve firmě se nacházejí naši studenti - řezníci a uzenáři, kteří studujííletý obor. Spolupráce je opravdu od začátku do konce skvělá.“
Vy jste dnes byli ocenění za toto fungování. Jak si toho vážíte a co to do budoucna může znamenat?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Jsme nesmírně vděční za tady to ocenění, protože dobrá spolupráce školy a budoucího zaměstnavatele je prioritou našeho učiliště. Tento nápad se zrodil ve chvíli, kdy naši žáci v době pandemie chodili na brigádu a výpomoc k panu Bojkovi, když potřeboval zaměstnance kvůli vysoké míře nemocných. My jsme tam poslali naše žáky, kteří si tam přivydělávali formou brigády.“
Vy máte také velkou spolupráci s Finidrem, nepletu-li se?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín:Přesně tak, generální ředitel Finidru je náš generální partner a ta spolupráce je na velmi dobré úrovni. Včera jsme vytiskli čtyři sta kusů výtisku naší výroční zprávy. Albrechtova SŠ vydává třicet deka informací. To je takzvaná vároční zpráva a firma Finidr nám ji vytiskla zcela zdarma, za což jsme strašně rádi.“
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „My spolupracujeme se středním odborným školstvím, nejvíce v oblasti technických oborů. Nejvíc intenzivně spolupracujeme se Střední odbornou školou a učilištěm přímo v Kopřivnici, které dlouho v minulosti spadalo přímo pod Tatru. Myslím si, že jsme se opět vrátili k mnohem intenzivnější spolupráci. Nabízíme praxe i exkurze a studenty této školy následně u nás i uplatňujeme.“
V jak velké míře?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Hlavně obory, které jsou pro nás nejzajímavější, což jsou technické obory - obráběči, mechanici, elektronici. Ti k nám nastupují v poměrně vysokých počtech. Největší procento žáků této školy nastupuje k nám.“
Získali jste zvláštní cenu, která byla nově akreditovaná pro tento ročník School Friendly. Jak moc si toho vážíte?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Vážíme si toho nesmírně, to je samozřejmé. Jsme šťastní, protože ta spolupráce není pouze o nás na personálním úseku. My jsme zapojili do poměrně velké míry přímo zaměstnance z těchto dílen, to znamená mistry, odborníky, specialisty, kteří na těch jednotlivých pracovištích pracují a ti se věnují studentům. Máme jednoho mentora na jednoho žáka, a myslím si, že to ocenění by mělo směřovat přímo k nim. Je to práce nad rámec jejich pracovního výkonu a myslím si, že tam jde vidět oboustranná spokojenost jak ze strany mistrů, kteří si potom mohou vybírat šikovné studenty, tak ze strany žáků, kteří jsou rádi, že si to mohou vyzkoušet na vlastní kůži s dohledem zkušených zaměstnanců, kteří je vedou tím správným směrem.“

Účastníci konference klubu personalistů pak probírali největší problémy v současném HR, které se dají shrnout do tří zásadních okruhů - permanentní nedostatek zaměstnanců, ne zcela dokonalý systém vždělávání a benefity, které opravdu budou táhnout zaměstnance dopředu.

Nahlásit chybu


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

STUDUJ U NÁS: Hlavní ceny School Friendly byly uděleny firmě a škole
Vydáno 16. června 2022 9:29, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Hlavní ceny School Friendly byly uděleny v kategorii Firma a Škola. A poprvé v historii byla také udělena Cena magazínu Positiv Business and Style za Pozitivní počin v oblasti spolupráce.

Vítězem v kategorii firma se stala společnost Ferrit. V kategorii škola pak střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského v Ostravě. Byly uděleny i zvláštní ocenění za partnerství. Střední škola hotelnictí a služeb a vyšší odborná škola v Opavě a společnost Knappe. Obchodní akademie Český Těšín a firma Be Sure. Cenu magazínu Positive business and style za pozitivní počin v oblasti spolupráce získala firma Tatra truck a odborná škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště Kopřivnice.

Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „My máme spolupráci se školama nastavenou jako jeden z našich strategických cílů. Víme, že bez toho prostě firma nemůže dále fungovat. Spolupráce, kterou my máme nastavenou, je opravdu dlouhodobá se střední odbornou školou, ale my začínáme už na základních školách. V posledním období jsme se zaměřili na naši spádovou oblast, tudíž na naši ZŠ Baška. Samozřejmě spolupracujeme až po vysoké školy.“
Jak konkrétně ta spolupráce vypadá?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Podobně jako ve všech firmách to jsou exkurze, různé soutěže. My ale spolupracujeme i tak, že naši odborníci dělají workshopy pro odborné učitele u nás na pracovištích. Představují jim nové stroje. Chceme díky tomu získat možnost ovlivnit to, co se na školách učí. Touto iniciativou se snažíme docílit toho, aby noví pracovníci byli obeznámeni s tím, co se po nich ve firmě vyžaduje. Také organizujeme různé soutěže, jak pro školáky na ZŠ, tak pro studenty SŠ i VŠ. Jsou to diplomové práce, závěrečné práce, účast našich kolegů u maturit, odborné přednášky."
Dneska jste tady za tuto činnost oceněni. Jak moc si toho vážíte?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Pro nás to znamená, že jdeme správným směrem. Veřejnost vnímá, že spolupráce se školami je důležitá a my věříme, že Ferrit posiluje jméno na trhu práce.“
Popište nám, jak funguje spolupráce vaší Albrechtovy SŠ v Českém Těšíně s firmami.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Spolupracujeme především s firmou Bojko holding akciová společnost. Jsme za tuto spolupráci s panem Bojkem a paní spolumajitelkou vděční. Ve firmě se nacházejí naši studenti - řezníci a uzenáři, kteří studujííletý obor. Spolupráce je opravdu od začátku do konce skvělá.“
Vy jste dnes byli ocenění za toto fungování. Jak si toho vážíte a co to do budoucna může znamenat?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Jsme nesmírně vděční za tady to ocenění, protože dobrá spolupráce školy a budoucího zaměstnavatele je prioritou našeho učiliště. Tento nápad se zrodil ve chvíli, kdy naši žáci v době pandemie chodili na brigádu a výpomoc k panu Bojkovi, když potřeboval zaměstnance kvůli vysoké míře nemocných. My jsme tam poslali naše žáky, kteří si tam přivydělávali formou brigády.“
Vy máte také velkou spolupráci s Finidrem, nepletu-li se?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín:Přesně tak, generální ředitel Finidru je náš generální partner a ta spolupráce je na velmi dobré úrovni. Včera jsme vytiskli čtyři sta kusů výtisku naší výroční zprávy. Albrechtova SŠ vydává třicet deka informací. To je takzvaná vároční zpráva a firma Finidr nám ji vytiskla zcela zdarma, za což jsme strašně rádi.“
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „My spolupracujeme se středním odborným školstvím, nejvíce v oblasti technických oborů. Nejvíc intenzivně spolupracujeme se Střední odbornou školou a učilištěm přímo v Kopřivnici, které dlouho v minulosti spadalo přímo pod Tatru. Myslím si, že jsme se opět vrátili k mnohem intenzivnější spolupráci. Nabízíme praxe i exkurze a studenty této školy následně u nás i uplatňujeme.“
V jak velké míře?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Hlavně obory, které jsou pro nás nejzajímavější, což jsou technické obory - obráběči, mechanici, elektronici. Ti k nám nastupují v poměrně vysokých počtech. Největší procento žáků této školy nastupuje k nám.“
Získali jste zvláštní cenu, která byla nově akreditovaná pro tento ročník School Friendly. Jak moc si toho vážíte?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Vážíme si toho nesmírně, to je samozřejmé. Jsme šťastní, protože ta spolupráce není pouze o nás na personálním úseku. My jsme zapojili do poměrně velké míry přímo zaměstnance z těchto dílen, to znamená mistry, odborníky, specialisty, kteří na těch jednotlivých pracovištích pracují a ti se věnují studentům. Máme jednoho mentora na jednoho žáka, a myslím si, že to ocenění by mělo směřovat přímo k nim. Je to práce nad rámec jejich pracovního výkonu a myslím si, že tam jde vidět oboustranná spokojenost jak ze strany mistrů, kteří si potom mohou vybírat šikovné studenty, tak ze strany žáků, kteří jsou rádi, že si to mohou vyzkoušet na vlastní kůži s dohledem zkušených zaměstnanců, kteří je vedou tím správným směrem.“

Účastníci konference klubu personalistů pak probírali největší problémy v současném HR, které se dají shrnout do tří zásadních okruhů - permanentní nedostatek zaměstnanců, ne zcela dokonalý systém vždělávání a benefity, které opravdu budou táhnout zaměstnance dopředu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031954/studuj-u-nas-hlavni-ceny-school-friendly-byly-udeleny-firme-a-skole