Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

Celý MS kraj |

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Silná bouřka postupovala jihovýchodním směrem. Po 22. hodině hasiči oznámili, že v Moravskoslezském kraji řeší na 600 událostí. Ve 23:20 hasiči také potvrdili, že je hlášeno i úmrtí.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Počty událostí se pohybují stále okolo 600, souvisí především s odstraňováním spadlých stromů a čerpáním vody ze sklepů domů. V Českém Těšíně došlo v souvislosti s pádem stromu k úmrtí jedné osoby."

Ve čtvrtek ráno hasiči upřesnili počet událost v celém kraji na číslo 597. A bohužel i podrobnější informace o úmrtí v Českém Těšíně. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "K událostem vyjelo 153 jednotek požární ochrany. Největší počet výjezdu evidujeme v okrese Ostrava a to 283, v Opavě to bylo 124, ve Frýdku-Místku 100, v Karviné 68, v Bruntále 18 a Novém Jičíně 4. Zapojeny byly nejen profesionální jednotky hasičů, ale i ty dobrovolné, stejně tak jednotky HZS podniků, k likvidaci následků vyrazily i dvě skupiny hasičů ze Záchranného útvaru HZS ČR. Bohužel po pádu stromu v Českém Těšíně zemřela žena, kdy strom zasáhl stan páru na volné ploše. Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv."

Ve čtvrtek po poledni už počet zásahů stoupl na 844.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Od včerejších 19:30 hod. do dnešního poledne zasahovali hasiči u celkem 844 událostí. Dle okresů, Ostrava 393, Opava 157, Frýdek-Místek 157, Karviná 107, Bruntál 23, Nový Jičín 7."

Hasiči stále pracují na odklízení následků vytrvalých bouřek a silného větru. Ve čtvrtek po 18. hodině se počet zásahů vyšplhal na 939.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Ostrava 443, Opava 170, Frýdek-Místek 169, Karviná 124, Bruntál 24, Nový Jičín 9."

U ostravské zoo zasáhl padající strom elektrické vedení, které silně poškodil, část tamních obyvatel je bez proudu. Zoo hlásí, že ve čtvrtek možná neotevře.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Smršť, která se prohnala naším krajem, zanechala i v naší Zoo Ostrava - oficiální stránky značné škody - popadané stromy, vytopené budovy, poničené chodníky, oplocení a další. Ráno budeme vědět více. Je ale možné, že z bezpečnostních důvodů nebudeme moci areál otevřít. Prosíme Vás, pokud jste se ve čtvrtek do zoo chystali, raději nejezděte a vyberte si pro návštěvu jiný den. Sledujte naše webové stránky a FB profil, kde Vás budeme informovat o aktuální situaci."

Výpadky proudu hlásí i další lokality napříč krajem. Silně poškozená je také střecha ostravského Trojhalí.

Problémy hlásila i železnice. Na tratě popadaly stromy, někde byly problémy s dodávkami elektrického proudu. Doprava se zastavila i na státních hranicích v úseku Mikulovice - Glucholazy - Jindřichov ve Slezsku, důvodem je zaplavená trať v Polsku.

Martin Kavka, mluvčí hasičů Správy železnic: "Jednotka hasičů Správy železnic z Ostravy zasahuje u událostí vzniklých vlivem vydatného deště: větve a stromy zasahující do trati a zaplavená světla nádraží Ostrava Střed. Situaci zhoršuje výpadek napájení trakčního vedení ze strany ČEZ a nesjízdnost silničních komunikací."

Situace na železnici se do čtvrtečního rána stabilizovala. Provoz vlaků mezi Ostravou a Opavou by se ale podle webu Českých drah měl obnovit až kolem poledne. Dráhy zavedly omezenou autobusovou dopravu.

Meteorologové varují

Ve čtvrtek vydali meteorologové upozornění, že v pátek se může situace opakovat a může být ještě horší.

Nahlásit chybu


K tématu

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

23. června 2024 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

V Beskydech nabouralo auto do spadlého stromu. Bouřky opět zaměstnávaly hasiče

13. července 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky posledních dní jsou stále velmi intenzivní. Přívalové deště přináší obrovské množství vody a silný vítr láme stromy. Hasiči v Moravskoslezském kraji mají od pátečního večera opět plno práce.


Pozemek pro stavbu nového divadla ve Vítkovicích už patří Divadlu Mír

Přímo na jevišti Divadla Mír byla podepsána smlouva o prodeji pozemku, kde v budoucnu bude stát nová divadelní scéna. Hotova by měla být v roce 2031.

Obvod Ostrava-Jih je čím dál zelenější díky projektu REPLACE i dotacím na předzahrádky

Jižané si mohou stále zažádat o dotaci 1 500 korun na zkrášlení porostu před svými bytovými domy, a to až do konce října. Mimoto je obvod zelenější také díky projektu REPLACE, jehož cílem je nahrazení betonových ploch zelení.

Policisté se při dopravní akci zaměřili na motorkáře a stav jejich strojů

Včera 12:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na dvou stanovištích, na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku a u Pohořílek na Novojičínsku, prováděli policisté v úterý odpoledne a večer silniční kontroly, přičemž zvýšenou pozornost věnovali motocyklistům.

Zraněná seniorka si dokázala pomoc strážníků přivolat nouzovým tlačítkem

Včera 11:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští strážníci poskytli první pomoc 90leté ženě, která se doma poranila při pádu. Po ošetření ji předali zdravotníkům záchranné služby.

Přátelská regata se tentokrát na Těrlické přehradě jela jako mistrovství ČR

Hladina Těrlické přehrady hostila mistrovství České republiky mladých jachtařů od 9 do 17 let.

Dárci krve FN Ostrava se už pošesté setkali na chatě Prašivá v Beskydech

Chata na Prašivé se už pošesté stala místem setkání dárců krve s těmi, dárcovství zatím zvažují. Pro účastníky bylo připraveno občerstvení, dárkové předměty, ale hlavně informace, které s darováním krve úzce souvisí. Měli také možnost se zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Žilinský den si návštěvníci užili i se sněhovou koulovačkou

Místní část Nového Jičína, Žilina, oslavila svůj den. Program nabídl kapely různých hudebních žánrů a atrakce pro děti, třeba pravou sněhovou koulovačku.

Ostrava zorganizovala více než stovku táborů. Děti mohly hrát šachy i třeba divadlo

27. srpna 2024 12:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava letos zorganizovala více než stovku příměstských i pobytových táborů pro děti z celého města. Bohatou nabídku připravila Střediska volného času a Dům dětí a mládeže. Táborníci mohli jezdit na koních, tančit a nebo třeba hrát šachy na Slezskoostravském hradě.

Lodičky v Karviné patřily rockovým fanouškům

27. srpna 2024 15:15 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Lodičky opět po roce ožily velkým rockovým festivalem Karviná rocks.

Prasklá hadička na toaletách způsobila zatopení celého pavilonu na ZŠ M. Kudeříkové

27. srpna 2024 17:24 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Kvůli prasklé hadičce na toaletách došlo v Základní škole Marie Kudeříkové v Havířově k zatopení celého jednoho pavilonu. Škola teď musí rychle vymyslet, kam umístit zhruba 170 žáků.

Hosté ve studiu: Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu

Aktuální témata z dopravy v Moravskoslezském kraji přímo s náměstkem hejtmana pro dopravu

Hosté ve studiu: Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast

Co se aktuálně děje v sociální oblasti Moravskoslezského kraje? Ptáme se náměstka hejtmana.

Na průjezd Malými Hošticemi dohlíží radar

Neukázněné řidiče projíždějícími Malými Hošticemi na Opavsku nově zaznamenává radar. Zastupitelé schválili jeho nákup a instalaci v této městské části kvůli bezpečnosti chodců.

Strážníci zachránili mladou ženu před skokem ze Svinovských mostů

27. srpna 2024 12:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vysokou míru profesionality a empatie prokázala hlídka ostravských strážníků, která minulý týden rozmluvila mladé ženě záměr skočit ze Svinovských mostů do kolejiště. K záchraně mladé ženy výraznou měrou přispěl i strážník obsluhující kamery.

Řidič se zákazem řízení po marném zběsilém ujíždění odmítl testy na alkohol i drogy

27. srpna 2024 10:15 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hodně důvodů k ujíždění před policejní hlídkou měl 39letý muž, který sedl za volant i přes úředně uložený zákaz a navíc se na něj bude při následném řízení pohlížet, jako by řídil pod vlivem alkoholu či drog, protože se po zadržení odmítl podrobit testům.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel
Vydáno 19. června 2024 21:34, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Opava; zdroj foto: Marek Metz

Silná bouřka postupovala jihovýchodním směrem. Po 22. hodině hasiči oznámili, že v Moravskoslezském kraji řeší na 600 událostí. Ve 23:20 hasiči také potvrdili, že je hlášeno i úmrtí.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Počty událostí se pohybují stále okolo 600, souvisí především s odstraňováním spadlých stromů a čerpáním vody ze sklepů domů. V Českém Těšíně došlo v souvislosti s pádem stromu k úmrtí jedné osoby."

Ve čtvrtek ráno hasiči upřesnili počet událost v celém kraji na číslo 597. A bohužel i podrobnější informace o úmrtí v Českém Těšíně. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "K událostem vyjelo 153 jednotek požární ochrany. Největší počet výjezdu evidujeme v okrese Ostrava a to 283, v Opavě to bylo 124, ve Frýdku-Místku 100, v Karviné 68, v Bruntále 18 a Novém Jičíně 4. Zapojeny byly nejen profesionální jednotky hasičů, ale i ty dobrovolné, stejně tak jednotky HZS podniků, k likvidaci následků vyrazily i dvě skupiny hasičů ze Záchranného útvaru HZS ČR. Bohužel po pádu stromu v Českém Těšíně zemřela žena, kdy strom zasáhl stan páru na volné ploše. Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv."

Ve čtvrtek po poledni už počet zásahů stoupl na 844.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Od včerejších 19:30 hod. do dnešního poledne zasahovali hasiči u celkem 844 událostí. Dle okresů, Ostrava 393, Opava 157, Frýdek-Místek 157, Karviná 107, Bruntál 23, Nový Jičín 7."

Hasiči stále pracují na odklízení následků vytrvalých bouřek a silného větru. Ve čtvrtek po 18. hodině se počet zásahů vyšplhal na 939.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Ostrava 443, Opava 170, Frýdek-Místek 169, Karviná 124, Bruntál 24, Nový Jičín 9."

U ostravské zoo zasáhl padající strom elektrické vedení, které silně poškodil, část tamních obyvatel je bez proudu. Zoo hlásí, že ve čtvrtek možná neotevře.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Smršť, která se prohnala naším krajem, zanechala i v naší Zoo Ostrava - oficiální stránky značné škody - popadané stromy, vytopené budovy, poničené chodníky, oplocení a další. Ráno budeme vědět více. Je ale možné, že z bezpečnostních důvodů nebudeme moci areál otevřít. Prosíme Vás, pokud jste se ve čtvrtek do zoo chystali, raději nejezděte a vyberte si pro návštěvu jiný den. Sledujte naše webové stránky a FB profil, kde Vás budeme informovat o aktuální situaci."

Výpadky proudu hlásí i další lokality napříč krajem. Silně poškozená je také střecha ostravského Trojhalí.

Problémy hlásila i železnice. Na tratě popadaly stromy, někde byly problémy s dodávkami elektrického proudu. Doprava se zastavila i na státních hranicích v úseku Mikulovice - Glucholazy - Jindřichov ve Slezsku, důvodem je zaplavená trať v Polsku.

Martin Kavka, mluvčí hasičů Správy železnic: "Jednotka hasičů Správy železnic z Ostravy zasahuje u událostí vzniklých vlivem vydatného deště: větve a stromy zasahující do trati a zaplavená světla nádraží Ostrava Střed. Situaci zhoršuje výpadek napájení trakčního vedení ze strany ČEZ a nesjízdnost silničních komunikací."

Situace na železnici se do čtvrtečního rána stabilizovala. Provoz vlaků mezi Ostravou a Opavou by se ale podle webu Českých drah měl obnovit až kolem poledne. Dráhy zavedly omezenou autobusovou dopravu.

Meteorologové varují

Ve čtvrtek vydali meteorologové upozornění, že v pátek se může situace opakovat a může být ještě horší.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043630/vyvracene-stromy-strzene-strechy-lokalni-zaplavy-moravu-i-slezsko-zasahly-silne-bourky