Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiče stálé trápí skrytá ohniska požáru na školách v Českém Těšíně

Celý MS kraj |

Od středečního večera stále probíhá zásah u požáru dvou školních budov v Českém Těšíně. Po uhašení přímého ohně začali hasiči s rozebíráním zničených střešních konstrukcí. Pod troskami se ale stále objevují skrytá ohniska požáru. V noci na sobotu i přes den tak museli opět doutnající místa prolévat vodou.

zásahy hasičů, noc a sobota, rozebírání konstrukcí; video: Roman Kubica

Hasiči byli k požáru povoláni ve středu po 18. hodině. Oheň zachvátil střechu budovy Obchodní akademie Český Těšín. Následně se rozšířil na vedlejší střechu ZŠ a MŠ Kontešinec. Na místo se postupně sjelo 19 jednotek hasičů s 22 kusy techniky a byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Zásah byl velmi náročný, panovalo velké horko a hasiči s ohněm bojovali dlouhé dva dny. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči by zároveň chtěli poděkovat obyvatelům z přilehlého okolí za jejich podporu. I přes to, že pro hasiče byla zajištěna nejen strava, ale i pitný režim, poskytovali obyvatelé zasahujícím hasičům možnost dalšího občerstvení např. kávu, koláče, ale třeba i řízky."
Vít Slováček (KDU-ČSL/SPOLU), místostarosta Českého Těšína: "Domluvili jsme se s naším Centrem sociálních služeb na uvaření obědů a večeří. Ve středu děvčata připravila k obědu šedesát porcí guláše s chlebem a k večeři klobásy. Dnes to byl kuřecí plátek s brambory. Stejně tak jsme se starali i o hasiče bojující s větrnou smrští, která se prohnala Těšínem 22. června. Považujeme to za samozřejmost. Ti lidé pro město pracují a občerstvení, to je to nejmenší, co jim můžeme dát a tak jim alespoň trošku poděkovat."

Ve čtvrtek odpoledne se podařilo požár lokalizovat. Postupně se snižoval počet hasičů i stupeň požárního poplachu. Co nezničil požár, bohužel poškodila voda. V průběhu se také zbortily obě střechy budov a statik omezil hasičům na střechu přístup. Následně začalo odklízení střešních konstrukcí za pomoci jeřábů. V průběhu pátečního večera a noci se ale objevilo několik dalších skrytých ohnisek požáru a střecha obchodní akademie začala zase doutnat. Hasiči museli opět místo prolévat z plošin vodou. Stejně tak se situace opakovala několikrát i v průběhu soboty.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Na místě jsou stále dvě jednotky hasičů a navíc dva jeřáby, které pomáhají odstraňovat části střechy, hasiči tak i nadále hledají skrytá ohniska požáru, která následně hasí. V dopoledních hodinách byly opět pro monitoring nasazeny drony s termovizí."

Příčina požáru se oficiálně stále zjišťuje. Podle informací, které má TV Polar k dispozici, ale mělo začít hořet v serverově v podkroví. Místo se mělo připravit na rekonstrukci elektroinstalace. Servery měly být následně přepojeny na prodlužovací kabely, aby zůstal zachován jejich provoz. Mohlo tak například dojít k přetížení nebo případně ke zkratu, pokud by třeba byla na kabeláži nějaká závada. Kdo je ale za vše zodpovědný, zatím nebylo oficiálně zveřejněno.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Karvinští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. Na zjišťování příčiny požáru policisté úzce spolupracují s hasiči."
Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Vyšetřovatelé zjišťující příčinu vzniku požáru jsou na místě od prvopočátku, ve čtvrtek proběhlo ohledání místa požáru pomocí výškové techniky a ohledání míst, která byla statikem určena jako bezpečná."

Škoda zatím nebyla vyčíslena, ale je jasné, že půjde do desítek milionů korun. Studenti základní školy i Obchodní akademie se kvůli požáru budou muset po prázdninách učit v náhradních prostorách.

Marcel Žebrok, ředitel ZŠ a MŠ Kontečinec: "První a druhé třídy budou mít výuku tak, jako doposud, v budově školní družiny v Masarykových sadech. Pro zbývajících 300 dětí bude výuka zajištěna nedaleko ZŠ Kontešinec, v objektu na ulici Pražská. Požár byl pro školu opravdu devastující. Přišli jsme v podstatě o vše, co se nám podařilo v minulých letech vybudovat. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli naprosto jasné, že v následujícím školním roce nebude možné využívat pro výuku hlavní budovu v Masarykových sadech, dohodli jsme se se zřizovatelem na přemístění provozu většiny tříd do budovy na ulici Pražská 3/14. Budova v současné době vyžaduje jisté stavební úpravy a jsem nesmírně rád, že práce již započaly. Budovu je však nutné vybavit veškerým školním vybavením - počínaje žákovskými židlemi, lavicemi, tabulemi, vybavením šaten, nemluvě o didaktických pomůckách a výpočetní technice. Co nám nezničil oheň, zničila voda. Prvních a druhých ročníků se změna netýká, neboť ty budou mít výuku v samostatné budově Školní družiny v Masarykových sadech, tak jako doposud. V současné době děláme vše proto, aby výuka začala 2. září. Formu distanční výuky jsme hned na začátku zavrhli. "
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: “Je to velký komplex budov. Je tam naše základní umělecká škola, pak je krajská obchodní akademie, dále městská umělecká škola a bývalá budova hotelové školy, kterou dneska využívá Muzeum Těšínska jako ředitelství a má tam sklady. Je třeba zmínit, že budovy mají víc jak 100 let, tak ty stropy jsou v technickém stavu tak, jak se stavělo kdysi."

O náhradním umístění žáků obchodní akademie by mělo být jasno v pondělí.

Nahlásit chybu


K tématu

Obchodní akademii v Českém Těšíně zachvátil velký požár

31. července 2024 19:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obchodní akademii Český Těšín zachvátil ve středu večer velký požár. Plameny šlehaly ze střechy školy a na místo se postupně sjel větší počet profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Hasiči s požárem bojovali celou noc a zásah probíhá i v průběhu čtvrtku. Oheň totiž přeskočil i na budovu vedlejší základní školy.

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Adventní věnec může za požár chaty na Frýdecko-Místecku

17. prosince 2023 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v neděli odpoledne u požáru dvoupodlažní chaty v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku. Obyvatelka se lehce zranila. Požár vznikl od adventního věnce a škoda je 200 tisíc korun.


Učitel z Havířova se zpovídá z vybrždění autobusu, kde se zranilo několik lidí

Dnes 11:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Před senátem Okresního soudu v Havířově stanul Daniel P., který je obžalovaný z vybrždění linkového autobusu. Po jeho nečekaném manévru se zranilo několik cestujících a někteří se dodnes léčí.

Světové krasobruslařské naděje se představily v Ostravě

V Ostravě se konal krasobruslařský svátek. Na ledě Ostravar Arény se představili reprezentanti z 38 zemí, kteří soupeřili na jednom ze sedmi závodů prestižní celosvětové série Junior Grand Prix.

Policejní majáček preventivně “blikal” ve studénecké škole

Září je měsícem, kdy do škol zamířila i Policie České republiky, respektive její preventisté s programem “Majáček - policejní rádce nejmenších.” Na různé rizikové situace upozorňoval děti i ve škole na ulici Sjednocení ve Studénce.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

7. září 2024 18:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

Převrácený historický jeep, sražený cyklista i havárie motorkáře. Vážné nehody na Novojičínsku

Včera 19:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté měli v neděli během krátké doby na Novojičínsku plné ruce práce. Nejprve zasahovali u sraženého cyklisty ve Frenštátu pod Radhoštěm. Do půl hodiny nedostal v Rybí přednost historický vojenský jeep a po nárazu se převrátil. A za dalších 30 minut havaroval mezi Tískem a Bílovcem motorkář. Zraněno bylo celkem 6 lidí.

Šest zraněných po noční srážce dvou aut v Ostravě. Jeden z řidičů nedal přednost

Včera 12:20 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Další vážná nehoda zaměstnala v Ostravě všechny záchranné složky. V nedělních nočních hodinách nedal 45letý řidič přednost při sjezdu z dálnice a naboural do dalšího auta. To bylo doslova odhozeno mimo silnici. Záchranáři museli ošetřit šest zraněných.

Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

7. září 2024 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

7. září 2024 18:10 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

7. září 2024 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

7. září 2024 11:07 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

7. září 2024 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Hasiče stálé trápí skrytá ohniska požáru na školách v Českém Těšíně
Vydáno 3. srpna 2024 13:43, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Od středečního večera stále probíhá zásah u požáru dvou školních budov v Českém Těšíně. Po uhašení přímého ohně začali hasiči s rozebíráním zničených střešních konstrukcí. Pod troskami se ale stále objevují skrytá ohniska požáru. V noci na sobotu i přes den tak museli opět doutnající místa prolévat vodou.

zásahy hasičů, noc a sobota, rozebírání konstrukcí; video: Roman Kubica

Hasiči byli k požáru povoláni ve středu po 18. hodině. Oheň zachvátil střechu budovy Obchodní akademie Český Těšín. Následně se rozšířil na vedlejší střechu ZŠ a MŠ Kontešinec. Na místo se postupně sjelo 19 jednotek hasičů s 22 kusy techniky a byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Zásah byl velmi náročný, panovalo velké horko a hasiči s ohněm bojovali dlouhé dva dny. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči by zároveň chtěli poděkovat obyvatelům z přilehlého okolí za jejich podporu. I přes to, že pro hasiče byla zajištěna nejen strava, ale i pitný režim, poskytovali obyvatelé zasahujícím hasičům možnost dalšího občerstvení např. kávu, koláče, ale třeba i řízky."
Vít Slováček (KDU-ČSL/SPOLU), místostarosta Českého Těšína: "Domluvili jsme se s naším Centrem sociálních služeb na uvaření obědů a večeří. Ve středu děvčata připravila k obědu šedesát porcí guláše s chlebem a k večeři klobásy. Dnes to byl kuřecí plátek s brambory. Stejně tak jsme se starali i o hasiče bojující s větrnou smrští, která se prohnala Těšínem 22. června. Považujeme to za samozřejmost. Ti lidé pro město pracují a občerstvení, to je to nejmenší, co jim můžeme dát a tak jim alespoň trošku poděkovat."

Ve čtvrtek odpoledne se podařilo požár lokalizovat. Postupně se snižoval počet hasičů i stupeň požárního poplachu. Co nezničil požár, bohužel poškodila voda. V průběhu se také zbortily obě střechy budov a statik omezil hasičům na střechu přístup. Následně začalo odklízení střešních konstrukcí za pomoci jeřábů. V průběhu pátečního večera a noci se ale objevilo několik dalších skrytých ohnisek požáru a střecha obchodní akademie začala zase doutnat. Hasiči museli opět místo prolévat z plošin vodou. Stejně tak se situace opakovala několikrát i v průběhu soboty.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Na místě jsou stále dvě jednotky hasičů a navíc dva jeřáby, které pomáhají odstraňovat části střechy, hasiči tak i nadále hledají skrytá ohniska požáru, která následně hasí. V dopoledních hodinách byly opět pro monitoring nasazeny drony s termovizí."

Příčina požáru se oficiálně stále zjišťuje. Podle informací, které má TV Polar k dispozici, ale mělo začít hořet v serverově v podkroví. Místo se mělo připravit na rekonstrukci elektroinstalace. Servery měly být následně přepojeny na prodlužovací kabely, aby zůstal zachován jejich provoz. Mohlo tak například dojít k přetížení nebo případně ke zkratu, pokud by třeba byla na kabeláži nějaká závada. Kdo je ale za vše zodpovědný, zatím nebylo oficiálně zveřejněno.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Karvinští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. Na zjišťování příčiny požáru policisté úzce spolupracují s hasiči."
Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Vyšetřovatelé zjišťující příčinu vzniku požáru jsou na místě od prvopočátku, ve čtvrtek proběhlo ohledání místa požáru pomocí výškové techniky a ohledání míst, která byla statikem určena jako bezpečná."

Škoda zatím nebyla vyčíslena, ale je jasné, že půjde do desítek milionů korun. Studenti základní školy i Obchodní akademie se kvůli požáru budou muset po prázdninách učit v náhradních prostorách.

Marcel Žebrok, ředitel ZŠ a MŠ Kontečinec: "První a druhé třídy budou mít výuku tak, jako doposud, v budově školní družiny v Masarykových sadech. Pro zbývajících 300 dětí bude výuka zajištěna nedaleko ZŠ Kontešinec, v objektu na ulici Pražská. Požár byl pro školu opravdu devastující. Přišli jsme v podstatě o vše, co se nám podařilo v minulých letech vybudovat. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli naprosto jasné, že v následujícím školním roce nebude možné využívat pro výuku hlavní budovu v Masarykových sadech, dohodli jsme se se zřizovatelem na přemístění provozu většiny tříd do budovy na ulici Pražská 3/14. Budova v současné době vyžaduje jisté stavební úpravy a jsem nesmírně rád, že práce již započaly. Budovu je však nutné vybavit veškerým školním vybavením - počínaje žákovskými židlemi, lavicemi, tabulemi, vybavením šaten, nemluvě o didaktických pomůckách a výpočetní technice. Co nám nezničil oheň, zničila voda. Prvních a druhých ročníků se změna netýká, neboť ty budou mít výuku v samostatné budově Školní družiny v Masarykových sadech, tak jako doposud. V současné době děláme vše proto, aby výuka začala 2. září. Formu distanční výuky jsme hned na začátku zavrhli. "
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: “Je to velký komplex budov. Je tam naše základní umělecká škola, pak je krajská obchodní akademie, dále městská umělecká škola a bývalá budova hotelové školy, kterou dneska využívá Muzeum Těšínska jako ředitelství a má tam sklady. Je třeba zmínit, že budovy mají víc jak 100 let, tak ty stropy jsou v technickém stavu tak, jak se stavělo kdysi."

O náhradním umístění žáků obchodní akademie by mělo být jasno v pondělí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044277/hasice-stale-trapi-skryta-ohniska-pozaru-na-skolach-v-ceskem-tesine