Koupit si brambory vypěstované kousek od místa bydliště bude asi za pár let nemožné. Bramborářů totiž rychle ubývá. Přitom české brambory jsou velmi kvalitní a chutné.
Anketa, zákazníci: 1. "Brambory jsou super, beru je pravidelně." 2. "Jsou velmi chutné."
Pan Libor Janečka pěstuje brambory už téměř 20 let. I když hospodaří na 90 hektarech půdy, brambory loni zasel jen na asi polovině. Zasít více by bylo riskantní.
Libor Janečka, zemědělec: „Brambora je velmi náročná rostlina. Za prvé na kvalitu půdy a za druhé má na ni velký vliv počasí a to počasí je nenormální, protože loni pršelo měsíc v kuse."
Právě náročnost a pracnost jsou hlavní důvody, proč ubývá pěstitelů brambor. Navíc výkupní ceny brambor jsou velmi nízké. Loni to bylo kolem 3 korun za kilogram. Také riziko neúrody je u například obilovin mnohem nižší. Výkupní ceny tlačí dolů levné dovozové brambory například z Polska.
Petr Vorlíček, mluvčí Ministerstva zemědělství: „S tím těžko něco uděláme, pohybujeme se na jednotném Evropském trhu."
To je taky důvod proč pan Janečka neprodává brambory do obchodních řetězců, které si ceny diktují samy. Dalším důvodem, proč se jeho farma uživí, je také to, že sám tvrdě pracuje a zaměstnává i své 3 syny.