39letý Ladislav Michalík ze Lhotky u Ostravy patří k hrstce zemědělců, která u nás pěstuje biopotraviny. Česnek, cibule nebo třeba dýně. Vše mu roste bez tzv. nepřirozeného nátlaku, bez použití pesticidů. Navíc se rodí v doslova domácím prostředí.
Ladislav Michalík, biozemědělec: "Na tomhle poli pracujeme s rodinou. Se dvěma syny a tchýní."
Muž má zeleninu na zhruba hektarovém poli. Pěstovat biopotraviny se rozhodl před zhruba pěti lety.
Ladislav Michalík, biozemědělec: "Iritovala mě zkušenost. Ve všem je plno pesticidů, nedalo se to jíst."
Biopotraviny ale nejsou nejlevnější. Třeba kilo brambor v obchodním řetězci vyjde na zhruba pět korun. Biobrambory na 25 korun. Kilo kuřecího masa vychází v bioobchodě na přibližně 82 korun. V "normálním" je to 40-50 korun.
Jídlo bez chemikálií si své kupce stejně nachází.
Andrea Martincová, provozní ostravského bioobchodu: "Přijde nám sem kolem třiceti lidí během dopoledne."
Anketa, nakupující: 1. "Biopotraviny kupuji synovi." 2. "Mám k nim větší důvěru."
Na českých pultech je ale více než polovina biopotravin ze zahraničí. A to chce ministerstvo změnit.
Jiří Urban, náměstek ministra zemědělství: "Připravujeme nový, akční plán, že bude šedesát procent biopotravin na našem trhu, bude domácích."
Do plánu - zvýšit produkci českých biozemědělců - se zapojila i agrární komora.
Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR: "Založili jsme fond, ze kterého budeme propagovat české biopotraviny."
Zvýšit podíl ekologického zemědělství lídři státu chtějí do pěti let.