Tvaroh vyráběný ve frýdeckomístecké firmě Ekomilk získal ocenění Regionální potravina v kategorii mléko a mléčné produkty. Mlékárna vsadila na tradiční výrobu a vyplatilo se.
Stanislav Kołorz, ředitel společnosti Ekomilk: „Tento tvaroh se dělá ručně v tvarohových vanách. Dělá se tradiční metodou, jako ho dělalynaše babičky."
Ocenění Regionální potravina se vyhlašoval i v dalších 5 kategoriích. Ovoce a zelenina, pekařské a cukářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky a ostatní potraviny.
Miroslav Doležal, ředitel Okresní agrární komory: „Na našem trhu přibývá zahraničních výrobků a je nutné, aby došlo k navýšení našich potravin a toto je cesta, jak tyto potraviny zpropagovat."
Oceněné výrobky mohli vyzkoušet i studenti, kteří si zároveň mohli prohlédnout mlékárnu.
Anketa, studenti: „Nějakou soutěž to vyhrálo, nějací lidé to ohodnotili, že je to dobré, takže na tom něco bude." „Aspoň se dozvíme něco o těch výrobcích."
Ocenění regionální potravina roku získalo celkem 71 výrobku v celé zemi. Výrobci mohou tuto značku využívat 6 let. Každým rokem přibude v každém kraji dalších 6 oceněných.