Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Goldovo pekařství: prvorepublikové pečivo jedli prezidenti

Celý MS kraj |

Rodinná tradice neumírá. Důkazem toho je pekařská rodina ze Skotnice, která oprášila devadesát let starou knihu receptů, letos si otevřela malou pekárničku u Příboru a v ní dělá prvorepublikové pečivo. Tyčinky od zakladatele Goldova pekařství jedl i nejeden prezident ČR.

V Kopřivnici začal celý příběh pekařské rodiny. V roce 1921 tady Jan Gold založil pekárnu a asi každý z východu republiky tehdy znal jeho slané, s kmínem, či makové tyčinky. Prodávaly se snad na každé plovárně, pouti, nebo v hospodě. Devadesát let starou tradici se nedávno rozhodl oprášit Goldův pravnuk.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Tehdy bylo těch pekařů v Kopřivnici několik, takže měl každý svůj okruh zákazníků a tak se snažil, aby to pečivo bylo co nejlepší, aby byli v něčem výjimeční. Takže v pradědově pekárně byl určitě vynikající žitný chléb. Tak jak se to dělalo kdysi z kvásku, bez chemie, tak jak se to dneska už mnohdy nedělá. V původní kopřivnické pekárně se peklo do roku 71. ALe už v roce 1948 došlo ke znárodnění, takže k zestátnění majetku. Potom se ještě chvíli se peklo, i děda byl zaměstnanec Severomoravských pekáren a pak to vlastně všechno skončilo, pekárna se zbourala, vystavěl se tam panelák."

Radim Honč dnes peče 14 druhů tyčinek. Nejoblíbenější jsou prý česnekové a parmazánové.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Pradědovy tyčinky se dostaly do úst prvního i druhého prezidenta České republiky. Takže i my máme takovou ambici, dostat je na hrad, aby i Václav Klaus ochutnal. Snažíme se to dělat takovým způsobem, jak se to dělalo dříve. Takže nepřidáváme nikde žádnou chemii, žádná ečka, žádné zesilovače chuti. To je asi jeden z největších rozdílů. A potom jak vidíte, je to tady maličké, takže všechno děláme víceméně ručně. Donedávna jsme ručně i míchali. Dnes už teda máme pomocníka. Děláme to proto, že to chceme dělat, ne že to musíme dělat. To je taky rozdíl. Takže pečeme s láskou."

Tomáš Honč, bratr zakladatele nového Goldova pekařství: "Pokračujeme vlastně v té rodinné tradici. Děláme to stejně, jak se to dělávalo. Ruční výrobou, dodržujeme stejné postupy. Radim vlastně vystudoval pekařství, pak nějakou dobu pekl, ze zdravotních důvodů to musel opustit. A já jsem vlastně vystudoval stavebního podnikatele a manažera. Takže jsem se úplně minul."

Prvorepublikové pečivo pan Honč prodává na jarmarcích, farmářských trzích a v několika menších prodejnách.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Já vždycky říkám: kdo ochutná, koupí a většinou se vrací."

Milada Hončová, maminka zakladatele nového Goldova pekařstv: "Určitě je to dobré a myslím si, že by můj otec měl určitě radost, protože ten k tomu měl silný vztah."

Radimův praděda k pečení používal parní pec vytápěnou dřevem. Rodina dnes využívá spíše moderních technologií. Pan Honč ale prozradil, že chce jít v pradědových šlépějích a v budoucnosti si také pořídit parní pec.

Nahlásit chybu


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Dnes 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Dnes 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Dnes 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

Včera 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

Včera 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.

Vedení MS kraje poděkovalo složkám IZS za zásahy a pomoc při povodních

Poprvé a naposledy po zářijových povodních v neděli vyjel parní vlak na Osoblažské úzkokolejce. Vypraven byl čistě pro členy IZS, kteří při povodních pomáhali ze všech sil. Zachraňovali jak lidské životy, tak jejich obydlí.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

Včera 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.

CISO ocenilo medailisty a národní rekordmany

Centrum individuálních sportů Ostrava podporuje reprezentanty v individuálních sportech v MS kraji a tato podpora se vyplatila i v roce 2024. Na slavnostním setkání tak CISO mohlo ocenit ty nejúspěšnější.

Goldovo pekařství: prvorepublikové pečivo jedli prezidenti
Vydáno 22. prosince 2011 0:00, Celý MS kraj, Michal Hulva
Rodinná tradice neumírá. Důkazem toho je pekařská rodina ze Skotnice, která oprášila devadesát let starou knihu receptů, letos si otevřela malou pekárničku u Příboru a v ní dělá prvorepublikové pečivo. Tyčinky od zakladatele Goldova pekařství jedl i nejeden prezident ČR.

V Kopřivnici začal celý příběh pekařské rodiny. V roce 1921 tady Jan Gold založil pekárnu a asi každý z východu republiky tehdy znal jeho slané, s kmínem, či makové tyčinky. Prodávaly se snad na každé plovárně, pouti, nebo v hospodě. Devadesát let starou tradici se nedávno rozhodl oprášit Goldův pravnuk.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Tehdy bylo těch pekařů v Kopřivnici několik, takže měl každý svůj okruh zákazníků a tak se snažil, aby to pečivo bylo co nejlepší, aby byli v něčem výjimeční. Takže v pradědově pekárně byl určitě vynikající žitný chléb. Tak jak se to dělalo kdysi z kvásku, bez chemie, tak jak se to dneska už mnohdy nedělá. V původní kopřivnické pekárně se peklo do roku 71. ALe už v roce 1948 došlo ke znárodnění, takže k zestátnění majetku. Potom se ještě chvíli se peklo, i děda byl zaměstnanec Severomoravských pekáren a pak to vlastně všechno skončilo, pekárna se zbourala, vystavěl se tam panelák."

Radim Honč dnes peče 14 druhů tyčinek. Nejoblíbenější jsou prý česnekové a parmazánové.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Pradědovy tyčinky se dostaly do úst prvního i druhého prezidenta České republiky. Takže i my máme takovou ambici, dostat je na hrad, aby i Václav Klaus ochutnal. Snažíme se to dělat takovým způsobem, jak se to dělalo dříve. Takže nepřidáváme nikde žádnou chemii, žádná ečka, žádné zesilovače chuti. To je asi jeden z největších rozdílů. A potom jak vidíte, je to tady maličké, takže všechno děláme víceméně ručně. Donedávna jsme ručně i míchali. Dnes už teda máme pomocníka. Děláme to proto, že to chceme dělat, ne že to musíme dělat. To je taky rozdíl. Takže pečeme s láskou."

Tomáš Honč, bratr zakladatele nového Goldova pekařství: "Pokračujeme vlastně v té rodinné tradici. Děláme to stejně, jak se to dělávalo. Ruční výrobou, dodržujeme stejné postupy. Radim vlastně vystudoval pekařství, pak nějakou dobu pekl, ze zdravotních důvodů to musel opustit. A já jsem vlastně vystudoval stavebního podnikatele a manažera. Takže jsem se úplně minul."

Prvorepublikové pečivo pan Honč prodává na jarmarcích, farmářských trzích a v několika menších prodejnách.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Já vždycky říkám: kdo ochutná, koupí a většinou se vrací."

Milada Hončová, maminka zakladatele nového Goldova pekařstv: "Určitě je to dobré a myslím si, že by můj otec měl určitě radost, protože ten k tomu měl silný vztah."

Radimův praděda k pečení používal parní pec vytápěnou dřevem. Rodina dnes využívá spíše moderních technologií. Pan Honč ale prozradil, že chce jít v pradědových šlépějích a v budoucnosti si také pořídit parní pec.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/9529/goldovo-pekarstvi-prvorepublikove-pecivo-jedli-prezidenti