Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Goldovo pekařství: prvorepublikové pečivo jedli prezidenti

Celý MS kraj |

Rodinná tradice neumírá. Důkazem toho je pekařská rodina ze Skotnice, která oprášila devadesát let starou knihu receptů, letos si otevřela malou pekárničku u Příboru a v ní dělá prvorepublikové pečivo. Tyčinky od zakladatele Goldova pekařství jedl i nejeden prezident ČR.

V Kopřivnici začal celý příběh pekařské rodiny. V roce 1921 tady Jan Gold založil pekárnu a asi každý z východu republiky tehdy znal jeho slané, s kmínem, či makové tyčinky. Prodávaly se snad na každé plovárně, pouti, nebo v hospodě. Devadesát let starou tradici se nedávno rozhodl oprášit Goldův pravnuk.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Tehdy bylo těch pekařů v Kopřivnici několik, takže měl každý svůj okruh zákazníků a tak se snažil, aby to pečivo bylo co nejlepší, aby byli v něčem výjimeční. Takže v pradědově pekárně byl určitě vynikající žitný chléb. Tak jak se to dělalo kdysi z kvásku, bez chemie, tak jak se to dneska už mnohdy nedělá. V původní kopřivnické pekárně se peklo do roku 71. ALe už v roce 1948 došlo ke znárodnění, takže k zestátnění majetku. Potom se ještě chvíli se peklo, i děda byl zaměstnanec Severomoravských pekáren a pak to vlastně všechno skončilo, pekárna se zbourala, vystavěl se tam panelák."

Radim Honč dnes peče 14 druhů tyčinek. Nejoblíbenější jsou prý česnekové a parmazánové.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Pradědovy tyčinky se dostaly do úst prvního i druhého prezidenta České republiky. Takže i my máme takovou ambici, dostat je na hrad, aby i Václav Klaus ochutnal. Snažíme se to dělat takovým způsobem, jak se to dělalo dříve. Takže nepřidáváme nikde žádnou chemii, žádná ečka, žádné zesilovače chuti. To je asi jeden z největších rozdílů. A potom jak vidíte, je to tady maličké, takže všechno děláme víceméně ručně. Donedávna jsme ručně i míchali. Dnes už teda máme pomocníka. Děláme to proto, že to chceme dělat, ne že to musíme dělat. To je taky rozdíl. Takže pečeme s láskou."

Tomáš Honč, bratr zakladatele nového Goldova pekařství: "Pokračujeme vlastně v té rodinné tradici. Děláme to stejně, jak se to dělávalo. Ruční výrobou, dodržujeme stejné postupy. Radim vlastně vystudoval pekařství, pak nějakou dobu pekl, ze zdravotních důvodů to musel opustit. A já jsem vlastně vystudoval stavebního podnikatele a manažera. Takže jsem se úplně minul."

Prvorepublikové pečivo pan Honč prodává na jarmarcích, farmářských trzích a v několika menších prodejnách.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Já vždycky říkám: kdo ochutná, koupí a většinou se vrací."

Milada Hončová, maminka zakladatele nového Goldova pekařstv: "Určitě je to dobré a myslím si, že by můj otec měl určitě radost, protože ten k tomu měl silný vztah."

Radimův praděda k pečení používal parní pec vytápěnou dřevem. Rodina dnes využívá spíše moderních technologií. Pan Honč ale prozradil, že chce jít v pradědových šlépějích a v budoucnosti si také pořídit parní pec.

Nahlásit chybu


Frýdlantské mosty v Ostravě se otevřou pro tramvaje. Auta si ještě počkají

Dnes 15:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Několik letadel kvůli mlze opět místo v Krakově přistálo na letišti v Ostravě

Dnes 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nedostatečné technické vybavení pro přistávání za zhoršené viditelnosti stálo v pondělí večer za odkloněním několika letadel z krakovského letiště na ostravské v Mošnově.

Falešné investice ji stály 1,9 milionu. Seniorka z Karvinska se zadlužila kvůli internetové reklamě

Dnes 13:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Seniorka naletěla na podvodnou internetovou reklamu. Ta využila tvář známého politika a slibovala výhodné investice. Falešnému finančnímu poradci zaslala téměř 1,9 milionu korun. Zhruba polovinu částky si půjčila. Karvinští kriminalisté varují veřejnost před falešnými investičními nabídkami na internetu.

V Osoblaze slavnostně zahájila provoz Úzkorozchodná dráha s novým provozovatelem

Dnes 9:54 | Bruntál | Karel Soukop

Slavnostní chvíle se dočkala známá úzkokolejná trať na Osoblažsku. 4 místní obce se sjednotily a založily novou společnost, která bude novým provozovatelem vlaku. Jedná se dokonce o evropský unikát, kdy se k provozování drážní dopravy spojily samostatné obce.

České florbalistky braly na MS v Ostravě stříbro, padl i divácký rekord

Dnes 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

České florbalistky dosáhly na domácím mistrovství světa obrovského úspěchu. Ve finále v Ostravě sice podlehly Švýcarsku, ale zisk stříbrných medailí je nejlepším výsledkem v historii. Padl i návštěvnický rekord, kdy do Brna a Ostravy dorazilo téměř 68 tisíc fanoušků.


Varhany žilinského kostela se znovu rozezněly, provází je i osobní příběh

Dnes 14:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V žilinském kostele sv. Mikuláše se konala slavnostní mše. Během bohoslužby byly požehnány opravené varhany staré více než 200 let.

V parku Boženy Němcové vznikl nový sad, který aktivně pomůže v boji proti jmelí vědeckou cestou

Dnes 14:27 | Karviná | Gabriela Stašová

V parku Boženy Němcové v Karviné vznikl nový, veřejně přístupný ovocný sad o rozloze zhruba 6 300 metrů čtverečních. Vysazené stromy a keře mají obohatit městskou zeleň, nabídnout potravu i úkryt ptactvu a zároveň podpořit přirozenou biodiverzitu parku.

Děti z Palkovic připomněly tradici svaté Lucie a vymetly od zla nejen školu, ale i radnici

Dnes 13:20 | Palkovice | Libor Běčák

Na dřívější tradici vymetání zla ze stavení, která souvisela se svátkem svaté Lucie, navázaly děti ze ZŠ v Palkovicích.

Dvě stě let staré varhany u sv. Mikuláše znovu zní

V kostele sv. Mikuláše v novojičínské části Žilina se konala slavnostní mše. Během bohoslužby byly požehnány opravené varhany staré více než 200 let.

Zastupitelstvo F-M: rozpočet, změna ve vedení i nový ředitel Městské policie

Dnes 8:42 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Poslední letošní zasedání zastupitelstva mělo pořadové číslo 16 a mělo na programu mimo jiné rozpočet města na rok 2026, jmenování nového náměstka primátora či nového ředitele Městské policie.

Vůně dřeva a duch Vánoc zaplnily Centrum tradičních technologií v Příboře

Dnes 18:55 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Centrum tradičních technologií v Příboře zaplnila vůně dřeva, zvuk dlát a atmosféra blížících se Vánoc. Už podvanácté se zde konal sraz betlémářů ze severovýchodní a východní Moravy. Akce navazuje na silnou místní tradici, která sahá až do 18. století. Právě Příbor byl tehdy významným centrem betlémářské tvorby a setkání má tento odkaz připomínat a udržovat.

Vánoční atmosféra ovládla frýdecký zámek, jarmark přilákal tisíce lidí

Dnes 18:20 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Frýdecký zámek se na jeden den proměnil v centrum vánoční atmosféry. Konal se tady tradiční Vánoční jarmark, který nabídl nejen desítky stánků, ale také bohatý kulturní program.

Téměř 2 000 infekčních případů, nárust svrabu a šíření žloutenky v MS kraji v listopadu

Dnes 10:51 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Krajská hygienická stanice zaznamenala v listopadu téměř dva tisíce infekčních onemocnění. Pokračuje epidemie žloutenky typu A. Prudce narostl i počet případů svrabu. Mezi další zaznamenané nákazy patří legionelóza, borelióza a ojedinělé případy malárie a horečky Dengue. Hygienici nadále doporučují důslednou prevenci, zejména mytí rukou.

Dřevo, tradice a Vánoce: betlémáři se sjeli do Příbora

Dnes 10:38 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Centrum tradičních technologií v Příboře zaplnila vůně dřeva, zvuk dlát a atmosféra blížících se Vánoc. Už podvanácté se zde konal sraz betlémářů ze severovýchodní a východní Moravy.

Centrum individuálních sportů Ostrava slavilo 20 let existence

Dnes 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Centrum individuálních sportů Ostrava už dvacet let podporuje talentované sportovce z našeho kraje. Odměnou mu jsou vynikající výsledky sportovců, kteří vozí medaile z těch největších soutěží na světě. Třeba i z olympiády, jako například oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Noční požár neobydleného domu v Třinci, hasiči z hořícího objektu vynesli muže v kritickém stavu

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu večer zasahovali hasiči u požáru neobydleného objektu v městské části Staré Město v Třinci. Z hořícího domu zachránili muže, u kterého okamžitě zahájili resuscitaci. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Goldovo pekařství: prvorepublikové pečivo jedli prezidenti
Vydáno 22. prosince 2011 0:00, Celý MS kraj, Michal Hulva
Rodinná tradice neumírá. Důkazem toho je pekařská rodina ze Skotnice, která oprášila devadesát let starou knihu receptů, letos si otevřela malou pekárničku u Příboru a v ní dělá prvorepublikové pečivo. Tyčinky od zakladatele Goldova pekařství jedl i nejeden prezident ČR.

V Kopřivnici začal celý příběh pekařské rodiny. V roce 1921 tady Jan Gold založil pekárnu a asi každý z východu republiky tehdy znal jeho slané, s kmínem, či makové tyčinky. Prodávaly se snad na každé plovárně, pouti, nebo v hospodě. Devadesát let starou tradici se nedávno rozhodl oprášit Goldův pravnuk.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Tehdy bylo těch pekařů v Kopřivnici několik, takže měl každý svůj okruh zákazníků a tak se snažil, aby to pečivo bylo co nejlepší, aby byli v něčem výjimeční. Takže v pradědově pekárně byl určitě vynikající žitný chléb. Tak jak se to dělalo kdysi z kvásku, bez chemie, tak jak se to dneska už mnohdy nedělá. V původní kopřivnické pekárně se peklo do roku 71. ALe už v roce 1948 došlo ke znárodnění, takže k zestátnění majetku. Potom se ještě chvíli se peklo, i děda byl zaměstnanec Severomoravských pekáren a pak to vlastně všechno skončilo, pekárna se zbourala, vystavěl se tam panelák."

Radim Honč dnes peče 14 druhů tyčinek. Nejoblíbenější jsou prý česnekové a parmazánové.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Pradědovy tyčinky se dostaly do úst prvního i druhého prezidenta České republiky. Takže i my máme takovou ambici, dostat je na hrad, aby i Václav Klaus ochutnal. Snažíme se to dělat takovým způsobem, jak se to dělalo dříve. Takže nepřidáváme nikde žádnou chemii, žádná ečka, žádné zesilovače chuti. To je asi jeden z největších rozdílů. A potom jak vidíte, je to tady maličké, takže všechno děláme víceméně ručně. Donedávna jsme ručně i míchali. Dnes už teda máme pomocníka. Děláme to proto, že to chceme dělat, ne že to musíme dělat. To je taky rozdíl. Takže pečeme s láskou."

Tomáš Honč, bratr zakladatele nového Goldova pekařství: "Pokračujeme vlastně v té rodinné tradici. Děláme to stejně, jak se to dělávalo. Ruční výrobou, dodržujeme stejné postupy. Radim vlastně vystudoval pekařství, pak nějakou dobu pekl, ze zdravotních důvodů to musel opustit. A já jsem vlastně vystudoval stavebního podnikatele a manažera. Takže jsem se úplně minul."

Prvorepublikové pečivo pan Honč prodává na jarmarcích, farmářských trzích a v několika menších prodejnách.

Radim Honč, zakladatel nového Goldova pekařství: "Já vždycky říkám: kdo ochutná, koupí a většinou se vrací."

Milada Hončová, maminka zakladatele nového Goldova pekařstv: "Určitě je to dobré a myslím si, že by můj otec měl určitě radost, protože ten k tomu měl silný vztah."

Radimův praděda k pečení používal parní pec vytápěnou dřevem. Rodina dnes využívá spíše moderních technologií. Pan Honč ale prozradil, že chce jít v pradědových šlépějích a v budoucnosti si také pořídit parní pec.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/9529/goldovo-pekarstvi-prvorepublikove-pecivo-jedli-prezidenti