Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muzeum připomnělo, jak dříve vypadala štědrovečerní tabule

Nový Jičín |

Muzeum Novojičínska předvánoční program téměř celý zrušilo. Co ale ani letos nevynechalo, bylo připomenutí starých lidových tradic. Třeba toho, jak před zhruba 100 lety vypadala obyčejná štědrovečerní tabule.

Prostřený stůl v Žerotínském zámku byl názornou ukázkou toho, co dobrého si mohly dopřát obyčejné rodiny ke štědrovečerní večeři v období přelomu 19. a 20. století a v podstatě až do časů první republiky. Podle etnografky Anny Hrčkové takto vypadala prostřená tabule v oblastech Lašska a Valašska, a v podstatě u národnostně smíšených rodin v Novém Jičíně a okolí.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Štědrým večerem vrcholí adventní doba, to znamená postní doba. Dětem se vysvětlovalo, že když celý den vydrží nejíst, tak uvidí zlaté prasátko. Rodina mohla sednout ke štědrovečernímu stolu až po veškeré vykonané práci, až byl obsloužený dobytek, protože ten byl v každém hospodářství prvořadý. A až když se na obloze objevila první hvězda.”

Štědrovečerní hostinu zahajoval a ukončoval modlitbou hospodář. Na stole se pak mělo objevit všechno, co se během roku podařilo na poli a v zahradě vypěstovat.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Jako první chod bývalý oplatky, ty se mazaly medem. Jako další chod bývaly medem slazené kaše, krupičná, pohanková a sypaná mletým mákem. Dále bývaly polévky, nejčastěji luštěninová, fazolová, hrachová a v bohatších rodinách bývaly i čočkové, protože čočka se musela koupit, proto nebývala samozřejmostí. Následovala omáčka, které se tady říkalo černá omáčka nebo pamlsková. Dělala se ze sušeného ovoce, které se den předem namočilo, při vaření se přidala skořice, hřebíček a ořechy. Zahustila se smetanou a moukou.”

Pak přišla na řadu vánočka, která tady ale nebyla samozřejmostí. Začala se péct až na počátku 20. století. Typické tak byly spíše makovníky.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Máku je hodně, tak si každý představoval, že bude tak bohatý, kolik je makových zrníček v tom makovníku. Proto mák patří jako obřadní plodina na štědrovečerní stůl. Stejně tak ty luštěniny, které když se před vařením namočily, tak nabobtnaly, zvětšily objem, a tak si každý myslel, že bude tak zdravý a mít všeho takový dostatek, jako ten nabobtnalý hrách nebo ostatní plodiny.”

Lidé jídlo zapíjeli čajem, především z bylinek. Na závěr pak sáhli po ovoci, ze kterého věštili. Také dodnes v mnoha rodinách rozkrojí na Štědrý den jablko v očekávání, že uvnitř bude hvězdička znamenající zdraví.

Nahlásit chybu


Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

Včera 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.

Obce získají od hejtmanství podporu na infrastrukturu a veřejné projekty

Včera 17:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj připravil v rozpočtu téměř 30 milionů korun na projekty menších obcí. Podpora se zaměří na rekonstrukce a výstavbu venkovské infrastruktury a na neinvestiční projekty, s cílem zlepšit život místních obyvatel. Výzva bude otevřena od 2. ledna 2025, rozhodovat o dotacích bude březnové zastupitelstvo.

Hasiči simulovali únik chlóru na bazénu v Havířově, došlo i na varování obyvatel

Profesionální hasiči měli specifické cvičení v areálu krytého bazénu na Šumbarku, kde hrozí potencionální únik nebezpečného chlóru. Součástí bylo i informování obyvatel v dané lokalitě.

Kraj postaví v Havířově nové budovy pro krizové Dětské centrum Pluto

Dětské krizové centrum Pluto se přestěhovalo do náhradních prostor na ulici Lipovou v Havířově, které mu poskytlo město. Původní budovu čeká demolice. Nové centrum plánuje kraj pro Pluto postavit do roku 2026.

Prožijte advent i na akcích MěDK, připraven je 3. ročník Cesty k vánoční harmonii

Městský dům kultury připravil pro obyvatele města i jeho návštěvníky pestrou nabídku předvánočních i vánočních akcí, tak aby si lidé tyto svátky zpříjemnili a naladili se do vánoční atmosféry.

Slezskoostravský domov Kamenec se stal už počtvrté nejlepším domovem pro seniory v Česku

Domov pro seniory Kamenec se znovu stal nejlepším zařízením svého druhu v České republice. V rámci Značky kvality v sociálních službách opět získal pět hvězd a nejvyšší hodnocení si odnáší už počtvrté.

Nová odbavovací plocha na letišti Ostrava zvyšuje kapacitu nákladní dopravy

Včera 11:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Letiště Leoše Janáčka Ostrava rozšířilo svou kapacitu pro nákladní dopravu díky nové odbavovací ploše. Tato nová stojánka, veliká přibližně jako 5 fotbalových hřišť, pojme až 5 nákladních letadel. Projekt za 308 milionů korun financoval Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu, a zahrnuje také nové osvětlení a trafostanici.

Mladíci vběhli do prodejny a hbitě z regálů ukradli parfémy

Včera 10:22 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 2 prověřují okolnosti krádeže parfémů, ke které došlo nedávno v jedné z místních prodejen. Dosud neustanovení pachatelé vběhli do prodejny a během okamžiku odcizili několik kusů parfémů, čímž způsobili škodu ve výši téměř 20 000 korun.

Umělá inteligence jako pomocník učitelů. Pedagogové z Frýdecko-Místecka prošli školením

25. listopadu 2024 16:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Učitelé ze škol na Frýdecko-Místecku si vyzkoušeli, jak efektivně využívat umělou inteligenci ve své každodenní praxi. Pod vedením odborníka na technologie si na workshopu osvojili nové nástroje, které jim mohou ušetřit čas i energii.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Policisté v knihovně přednášeli o kyberkriminalitě, a to v rámci Týdne pro digitální Česko

25. listopadu 2024 12:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Městská knihovna pořádala přednášku na téma Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Roadshow informovala o podpoře podnikání

25. listopadu 2024 10:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Agentura CzechInvest představila v Novém Jičíně aktuální možnosti v oblasti podpory podnikání. V jeden okamžik, na jednom místě tak mohli podnikatelé konzultovat své záměry a získat informace o dotačních programech a dalších možnostech financování.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Advent začne jarmarkem na náměstí i Mikulášem v zámku

23. listopadu 2024 10:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Do adventní atmosféry se Nový Jičín ponoří poslední listopadovou sobotu. V centru města začne více než třítýdenní jarmark s kulturním programem, Žerotínský zámek se připojí Mikulášským programem.

BEZ KOMENTÁŘE: Butovickou školu ve Studénce zaplnila strašidla

23. listopadu 2024 9:20 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Kdo se bál, mohl chytit za ruku paní učitelku nebo kamaráda, a celá třída společně vyrazila do sklepení Základní školy Butovická, kde společně mohli bát.

Muzeum připomnělo, jak dříve vypadala štědrovečerní tabule
Vydáno 25. prosince 2020 9:11, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Muzeum Novojičínska předvánoční program téměř celý zrušilo. Co ale ani letos nevynechalo, bylo připomenutí starých lidových tradic. Třeba toho, jak před zhruba 100 lety vypadala obyčejná štědrovečerní tabule.

Prostřený stůl v Žerotínském zámku byl názornou ukázkou toho, co dobrého si mohly dopřát obyčejné rodiny ke štědrovečerní večeři v období přelomu 19. a 20. století a v podstatě až do časů první republiky. Podle etnografky Anny Hrčkové takto vypadala prostřená tabule v oblastech Lašska a Valašska, a v podstatě u národnostně smíšených rodin v Novém Jičíně a okolí.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Štědrým večerem vrcholí adventní doba, to znamená postní doba. Dětem se vysvětlovalo, že když celý den vydrží nejíst, tak uvidí zlaté prasátko. Rodina mohla sednout ke štědrovečernímu stolu až po veškeré vykonané práci, až byl obsloužený dobytek, protože ten byl v každém hospodářství prvořadý. A až když se na obloze objevila první hvězda.”

Štědrovečerní hostinu zahajoval a ukončoval modlitbou hospodář. Na stole se pak mělo objevit všechno, co se během roku podařilo na poli a v zahradě vypěstovat.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Jako první chod bývalý oplatky, ty se mazaly medem. Jako další chod bývaly medem slazené kaše, krupičná, pohanková a sypaná mletým mákem. Dále bývaly polévky, nejčastěji luštěninová, fazolová, hrachová a v bohatších rodinách bývaly i čočkové, protože čočka se musela koupit, proto nebývala samozřejmostí. Následovala omáčka, které se tady říkalo černá omáčka nebo pamlsková. Dělala se ze sušeného ovoce, které se den předem namočilo, při vaření se přidala skořice, hřebíček a ořechy. Zahustila se smetanou a moukou.”

Pak přišla na řadu vánočka, která tady ale nebyla samozřejmostí. Začala se péct až na počátku 20. století. Typické tak byly spíše makovníky.

Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska: “Máku je hodně, tak si každý představoval, že bude tak bohatý, kolik je makových zrníček v tom makovníku. Proto mák patří jako obřadní plodina na štědrovečerní stůl. Stejně tak ty luštěniny, které když se před vařením namočily, tak nabobtnaly, zvětšily objem, a tak si každý myslel, že bude tak zdravý a mít všeho takový dostatek, jako ten nabobtnalý hrách nebo ostatní plodiny.”

Lidé jídlo zapíjeli čajem, především z bylinek. Na závěr pak sáhli po ovoci, ze kterého věštili. Také dodnes v mnoha rodinách rozkrojí na Štědrý den jablko v očekávání, že uvnitř bude hvězdička znamenající zdraví.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000023314/muzeum-pripomnelo-jak-drive-vypadala-stedrovecerni-tabule