Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do finálního hlasování participativního rozpočtu ve Studénce postoupily čtyři projekty

Studénka |  | Expres Studénky

Lidé ve Studénce mohou rozhodnout o projektech, které uspějí v letošním participativním rozpočtu. Veřejné hlasování už začalo a potrvá do poloviny dubna. Vybírat mohou ze čtyř návrhů.

Do letošního pátého ročníku participativního rozpočtu Studénka obdržela rekordní počet navržených záměrů. Své nápady na vylepšení života ve městě odevzdalo sedm lidí. Po posouzení příslušnými odbory města a pracovní skupinou rozhodla rada města o těch, které postoupí do veřejného hlasování. Jsou čtyři.

Petr Brož, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Meteostanice města Studénky. Celkové využití je pro město, pro lidi informovat jaké je aktuální počasí. Myslím si, že lidé by mohli mít data přímo z města a ne z nějakých meteostanic, které jsou vzdálené kilometry odtud. Finanční rozvaha předpokládá investici kolem 50 tisíc korun.”

Meteostanice by měla být umístěna u budovy radnice, a také další projekt, který postoupil do finálního výběru, se týká centra města.

Jakub Till, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Oživení prostoru u budovy Kotvice. U té budovy jsou nevzhledné jehličnaté stromy. Ve svém projektu navrhuji odstranění těchto jehličnatých stromů a ty by měly být nahrazeny okrasnými stromy. Jsem Studeňák, bydlím tady a myslím si, že ta lokalita by mohla být pěknější.”

I tento projekt počítá s investicí okolo 50 tisíc korun.

Dušan Gergö, předkladatel projektu: “Já jsem přihlásil projekt Pumptrack, je to pumptracková dráha pro koloběžky, in line brusle a kola. Je to pro všechny sportující lidí. Žádná taková atrakce tady pro děti není, neexistuje tady skatepark a vlastně našel jsem prostor tady vedle BMX dráhy, kde si myslím, že ta kola jsou k sobě, takže proto tady. Pořízení té dráhy jsem odhadl na nějakých 200 tisíc korun plus terénní úpravy, takže moje rozvaha je 280 tisíc.”
Lukáš Vlk, předkladatel projektu: “Pro participativní rozpočet navrhuji solární dobíjející a servisní stanici. Tato stanice by měla sloužit cyklistům k bezplatnému dobytí elektrokol, elektrokoloběžek a také mobilních telefonů. Zároveň by součástí stanice měl být i kompresor a základní sada pro opravu kola. Ideální umístění této stanice se mi jeví u koupaliště ve Studénce, jelikož je to poblíž cyklostezky a v letních měsících koupaliště navštěvují i občané okolních vesnic a měst.”

Tři projekty, které naopak do hlasování nepostoupily, jsou Stromy, které spojují, vzdělávací prostor s kavárničkou v motorovém voze a úprava pomníku Rudé armády a obětem druhé světové války před zámkem.

Richard Ocásek, odbor školství, kultury a soc. věcí, MěÚ Studénka: ”Důvody byly, u jednoho projektu finanční náročnost a ty další dva byly postoupeny do jakési možné pozdější realizace. Je tam například jiný záměr města v tom místě a u toho jednoho se v podstatě jedná o jakousi údržbu, a taky o dlouhodobý projekt, který se tu bude zpracovávat spíše v jiné formě.”

Ze čtveřice představených soutěžních projektů mohou lidé své favority vybírat od 15. března do 15. dubna.

Richard Ocásek, odbor školství, kultury a soc. věcí, MěÚ Studénka: “Hlasovat mohou buď tady v informačním centru, kdy před informačním centrem je umístěn box, do kterého vhodí vyplněný formulář, takže buď tady osobně, a nebo mohou hlasovat online, na webových stránkách města. Lidé hlasují tak, že nejprve si označí jeden projekt a pak mají možnost dát ještě hlas druhému, případně třetímu.”

Anketa bude vyhodnocena a vítěz bude znám v květnu. Realizované projekty se musí vejít do rozpočtu 292 600 korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Studéňáci hlasují o vítězném nápadu letošního roku, čas mají do poloviny dubna

21. března 2024 12:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Lidé ve Studénce mohou rozhodnout o projektech, které uspějí v letošním participativním rozpočtu. Veřejné hlasování už začalo a potrvá do poloviny dubna. Vybírat mohou ze čtyř návrhů.

Studeňáci chtěli před pár měsíci dětské hřiště, u koupaliště už teď stojí

1. srpna 2023 7:13 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka realizovala další projekt v rámci participativního rozpočtu. Letos mezi třemi návrhy uspělo hřiště pro děti. Teď už stojí vedle místního koupaliště.

Na nápady obyvatel čekají ve Studénce do konce listopadu

15. listopadu 2023 15:27 | Studénka | Petra Dorazilová

Radnice dává opět šanci veřejnosti, aby předložila své vlastní nápady, jak vylepšit život ve městě. Projekty v rámci participativního rozpočtu očekává do konce listopadu. Vejít se musí do celkové částky, která je o deset procent vyšší než loni.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Den Země na Jarošově statku pokazil déšť, podobnou akci tu připraví i v květnu

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku. Původně plánovaný program pro veřejnost ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

25. dubna 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Do finálního hlasování participativního rozpočtu ve Studénce postoupily čtyři projekty
Vydáno 22. března 2024 14:59, Studénka, Petra Dorazilová
Lidé ve Studénce mohou rozhodnout o projektech, které uspějí v letošním participativním rozpočtu. Veřejné hlasování už začalo a potrvá do poloviny dubna. Vybírat mohou ze čtyř návrhů.

Do letošního pátého ročníku participativního rozpočtu Studénka obdržela rekordní počet navržených záměrů. Své nápady na vylepšení života ve městě odevzdalo sedm lidí. Po posouzení příslušnými odbory města a pracovní skupinou rozhodla rada města o těch, které postoupí do veřejného hlasování. Jsou čtyři.

Petr Brož, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Meteostanice města Studénky. Celkové využití je pro město, pro lidi informovat jaké je aktuální počasí. Myslím si, že lidé by mohli mít data přímo z města a ne z nějakých meteostanic, které jsou vzdálené kilometry odtud. Finanční rozvaha předpokládá investici kolem 50 tisíc korun.”

Meteostanice by měla být umístěna u budovy radnice, a také další projekt, který postoupil do finálního výběru, se týká centra města.

Jakub Till, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Oživení prostoru u budovy Kotvice. U té budovy jsou nevzhledné jehličnaté stromy. Ve svém projektu navrhuji odstranění těchto jehličnatých stromů a ty by měly být nahrazeny okrasnými stromy. Jsem Studeňák, bydlím tady a myslím si, že ta lokalita by mohla být pěknější.”

I tento projekt počítá s investicí okolo 50 tisíc korun.

Dušan Gergö, předkladatel projektu: “Já jsem přihlásil projekt Pumptrack, je to pumptracková dráha pro koloběžky, in line brusle a kola. Je to pro všechny sportující lidí. Žádná taková atrakce tady pro děti není, neexistuje tady skatepark a vlastně našel jsem prostor tady vedle BMX dráhy, kde si myslím, že ta kola jsou k sobě, takže proto tady. Pořízení té dráhy jsem odhadl na nějakých 200 tisíc korun plus terénní úpravy, takže moje rozvaha je 280 tisíc.”
Lukáš Vlk, předkladatel projektu: “Pro participativní rozpočet navrhuji solární dobíjející a servisní stanici. Tato stanice by měla sloužit cyklistům k bezplatnému dobytí elektrokol, elektrokoloběžek a také mobilních telefonů. Zároveň by součástí stanice měl být i kompresor a základní sada pro opravu kola. Ideální umístění této stanice se mi jeví u koupaliště ve Studénce, jelikož je to poblíž cyklostezky a v letních měsících koupaliště navštěvují i občané okolních vesnic a měst.”

Tři projekty, které naopak do hlasování nepostoupily, jsou Stromy, které spojují, vzdělávací prostor s kavárničkou v motorovém voze a úprava pomníku Rudé armády a obětem druhé světové války před zámkem.

Richard Ocásek, odbor školství, kultury a soc. věcí, MěÚ Studénka: ”Důvody byly, u jednoho projektu finanční náročnost a ty další dva byly postoupeny do jakési možné pozdější realizace. Je tam například jiný záměr města v tom místě a u toho jednoho se v podstatě jedná o jakousi údržbu, a taky o dlouhodobý projekt, který se tu bude zpracovávat spíše v jiné formě.”

Ze čtveřice představených soutěžních projektů mohou lidé své favority vybírat od 15. března do 15. dubna.

Richard Ocásek, odbor školství, kultury a soc. věcí, MěÚ Studénka: “Hlasovat mohou buď tady v informačním centru, kdy před informačním centrem je umístěn box, do kterého vhodí vyplněný formulář, takže buď tady osobně, a nebo mohou hlasovat online, na webových stránkách města. Lidé hlasují tak, že nejprve si označí jeden projekt a pak mají možnost dát ještě hlas druhému, případně třetímu.”

Anketa bude vyhodnocena a vítěz bude znám v květnu. Realizované projekty se musí vejít do rozpočtu 292 600 korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000042167/do-finalniho-hlasovani-participativniho-rozpoctu-ve-studence-postoupily-ctyri-projekty