Připomenout
si Mexiko během několika hodin – to byl úkol pro žáky vyšších
ročníků. Třídy si připravily program, ve kterém se o to
pokusily. Tady, v 7.A děti využily také svých znalostí
španělštiny, se kterou v tomto školním roce začali
„Snažili
jsme se představit Mexiko po kulturní stránce, nejzajímavější
mexické osobnosti, zvyky, památky,“ přiblížila
nám učitelka Martina
Podzemná, která s dětmi program připravila.
Na vystoupení, která si děti secvičily, se přijela podívat také mexická velvyslankyně Leonora Rueda. Do školy ji přivedl projekt Den mexické kuchyně. V rámci něj se seznámili zdejší žáci s touto jihoamerickou zemí nejen prostřednictvím znalostí o historii či kultuře, ale také skrz gastronomii. Kuchaři ve školní jídelně proto připravili zvláštní menu: tortilovou polévku, kterou následoval tacos s kuřecí tingou fazolemi a quacamole. Sladkou tečku obstaral zákusek typický pro mexické oslavy s názvem čokoládový tamal. Menu ochutnala také velvyslankyně Leonora Rueda:
„Je
jedno přísloví, které mají Mexičané i Češi společné:
Láska prochází žaludkem. A já doufám, že dětem bude jídlo
chutnat a že si přes to jídlo zamilují Mexiko i Mexičany.“
Toto
tří chodové menu vařilo celkem 5 školních jídelen v republice.
„Máme
ambici, aby to menu zůstalo i nadále v jídelníčku té
školní jídelny. Nemusí to být celé, může jít třeba jen o
polévku, hlavní chod či jen o zákusek, aby to obohatilo
jídelníček malých strávníků,“ řekl
Karel
Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR, která
akci pořádá.
Z rukou
velvyslankyně Mexika pak zaměstnanci školní kuchyně dostali
certifikát za 1000 uvařených porcí netradičního menu.