Žáci učebního oboru Cukrář nejprve absolvovali písemnou zkoušku a pak se vrhli na tu praktickou.
Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: „Nejen já, ale taky učitelé odborného výcviku a třídní učitel z toho mají radost. Vracíme se zpátky před covidové období, a já věřím, že v tom příštím školním roce už ta výuka bude probíhat standardním způsobem.“
Jaký je zájem a tady ten obor?
Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: „Každoročně je zájem. Jsme rádi, že jsme tento rok měli menší počet uchazečů než přihlášek. Je z čeho vybírat.“
A co museli učni během závěrečné praktické zkoušky předvést?
Marie Feraraccio, učitel odborného výcviku: „U oboru cukrář musely učenky ve dvou dnech předvést praktické zkoušky. Losují si cukrářský výrobek a potom mají slavnostní a specifický výrobek.“
Jak se to nakonec hodnotí, tyto výrobky?
Marie Feraraccio, učitel odborného výcviku: „Výrobky se hodnotí body, jako první se hodnotí vzhled, potom chuť a celková práce.“
Žáci oboru cukrář v Opavě mají u závěrečných zkoušek obvykle vysokou úspěšnost.
anketa: žáci oboru Cukrář
„Byl to můj první nápad, který mi připomněl mé dětství, včelka Mája.“
Nejsem odborník, ale zdá se mi, že je to moc pěkně nabarvené.
„Použila jsem pistáciový puding, proto se to obarvilo samo. Je to dochucené čokoládou z pistácie.“
Posledním úkolem pro mladé cukráře byla ústní závěrečná zkouška.