Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

Opava |

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí, vařila se i nejlepší zelňačka

21. srpna 2023 9:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí ovládl historické centrum města. Vařilo se dobré jídlo a pití, vystoupily známé osobnosti a také se hledala ta nejlepší zelňačka.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Proběhla studentská soutěž v míchání drinků Kofola Cup

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Barmanská soutěž Opavské hotelové školy. Studenti několika oborů předvedli, co se během studia naučili a před porotou míchali drinky. Jejich úkolem bylo nejen předvést vypilovanou techniku při přípravě chutného nápoje, ale i volba marketingové strategie.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

30. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

30. dubna 2024 16:53 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy
Vydáno 17. června 2023 17:09, Opava, Adéla Pluhaříková
Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000037771/sefkuchari-predstavili-speciality-na-gastrodni-nechybely-vegetarianske-pokrmy