Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Senior linky v Ostravě fungují už 10 let. Speciální tlačítka zachraňují životy seniorům

Ostrava-Jih |

Další senioři na Jihu se teď cítí mnohem bezpečněji. Strážníci městské policie jim do bytů instalují senior linky, které jim přivolají pomoc nejen v případě náhlých zdravotních problémů, ale i v situaci, kdy se za dveřmi pohybují například podvodníci.

Senior linka v Ostravě slaví 10 let. Ty první byly nainstalovány 8.února roku 2010 a v současné době jich funguje více než 470. 

“Aktuálně máme za celou dobu existence těchto senior linek více jak 2300 výjezdů po aktivaci těchto tlačítek, kdy ve více než 300 případech došlo následně ze strany strážníků k přivolání rychlé zdravotnické pomoci na místo. Co se týká samotných pomocí, strážníci vždy na místě v případě potřeby poskytují první pomoc, pomáhají seniorům  i v rámci třeba problémů nějakých sociálního ražení, kdy například senior upadne, nemůže sám vstát, v případě nějakých ojedinělých případů voláme i policii ČR,” uvádí Michael Beneš, mluvčí MP Ostrava

Zařízení se skládá ze tří částí. Řídící jednotky a dvou tlačítek. Jedno nosí senior stále u sebe třeba jako přívěšek a slouží k přivolání pomoci v případě zdravotních potíží, druhé je pak umístěno u dveří do domu či bytu.

“Slouží v případě, že se na místě nebo na druhé straně dveří nachází nějaká podezřelá osoba. Může to být podomní prodejce, nějaký falešný vnuk apod. V případě této aktivace už pak neprovádíme  zpětné volání, ale hlídka okamžitě vyjede na místo,” vysvětluje Michael Beneš, mluvčí MP Ostrava

Na senior linku mají nárok osamělí senioři ve věku od 60 let, kteří si o ni musí požádat. 

“Je potřeba, aby zašel na městskou policii a nebo na soc. úřad a vyplnil si takový dotazník, případně to může vyplnit rovnou se strážníkem. který mu vysvětlí, že přibližně necelé dva roky trvá než se tato žádost jakoby dostane na řadu. Seniory potom navštíví strážníci MP, udělají takové dotazníkové šetření další, kde se dozví, kdo je bude kontaktní osoba, jaký je zdravotní stav a poté už nastupuje montáž,” říká Adriana Chylova, preventistka MP Ostrava

Ze zdravotních důvodů si o speciální tlačítka požádala i paní Boženka ze sídliště Bělský les

“Děti mám mimo Ostravu na Jižní Moravě a pryč, takže jsem tady sama, takže z toho důvodu, když se mi něco stane, když mám problémy, abych se zas nemusela plazit z ložnice po čtyřech ke dveřím, odemykat a čekat až to přejde, nebo budu volat. My jsme to měli v klubu tady tuhle nabídku, takže myslím jsme dvě nebo tři, co jsme si to daly a další se stejně na to chystají,” svěřila se Božena Vachulková

Celá služba je bezplatná a pomoc velmi rychlá. Strážníci jsou na místě od přivolání do 5 minut a znají i diagnózu konkrétního člověka.

Nahlásit chybu


K tématu

Seniorka uvízla ve vaně a volala o pomoc, pomohli ostravští strážníci

8. března 2024 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Seniorka v bytě uvízla ve vaně a nedokázala sama vstát. Začala proto volat o pomoc. To slyšel muž, který ihned zavolal ostravské strážníky. Ti se dostali do bytu a ženě v nesnázích pomohli. Naštěstí nebyla nijak zraněná.

Osaměle žijící senioři v Ostravě-Jihu se dočkají nových tísňových tlačítek

Osaměle žijící senioři v Ostravě-Jihu se dočkají nových tísňových tlačítek. Nakoupí je vedení obvodu v rámci projektu Senior linka. Tlačítka jsou napojena na dispečink Městské policie, který v případě aktivace na místo okamžitě vysílá pomoc.


Hanu Tichánkovou odvolali z pozice náměstkyně primátora, nahradí ji Markéta Langrová

Vedení městské organizace hnutí ANO v Ostravě a následně městští zastupitelé rozhodli o odvolání Hany Tichánkové z pozice náměstkyně primátora. Zkušenou političku, která působila ve vedení města od roku 2018, nahradí bývmístostarostka Ostravy-Jihu Markéta Langrová.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Kraj investoval do rekonstrukce kuchyně na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku

Původní stravovací zařízení na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku bylo v havarijním stavu. MS kraj, jako zřizovatel školy, se tam proto rozhodl zrekonstruovat kuchyni, jídelnu a sklady. V následující reportáži uvidíte výsledek.

V chatové osadě Zátiší v Opavě voda odnesla několik chat a zničila vše kolem

Jako po válce to vypadá v chatové oblasti Zátiší v Opavě, kde lidé nejenže tráví volný čas, ale mnozí z nich si z chat vytvořili trvalé bydlení. Voda mnohým chaty posunula a některé odnesla až k řece.

Stonavští krojovaní horníci udržují hornické tradice už 110 let

Stonavští krojovaní horníci letos oslavili významné jubileum – 110 let od založení svého spolku. Tradice, které sahají až do roku 1914, hrají v obci Stonava důležitou roli a jejich udržování je klíčové pro budoucí generace. Oslavy se nesly v duchu připomínání bohaté historie a hrdosti na hornické dědictví.

Projekt Řemeslo má respekt pomáhá školám naplnit obory

Projekt „Řemeslo má respekt“ je strategickou iniciativou zaměřenou na podporu a propagaci řemeslných oborů v Moravskoslezském kraji. Klíčovým cílem je získat respekt a zájem žáků a jejich rodičů o řemeslné profese, a s tím související zájem o studium daných řemeslných oborů.

Zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě potrvá měsíce, splašky tečou do Odry

Včera 16:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po závažném poškození ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze povodněmi potrvá její zprovoznění několik měsíců. Většina odpadních vod z města nyní odtéká přímo do řeky Odry. O situaci informoval mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb k řešení této kritické situace.

Množství odpadu ze zatopených domů je extrémní. Při odvozu musejí být lidé trpěliví

Voda už opadla na velké většině zatopených míst a na ulicích ji nahradilo moře odpadu. Lidé vynášejí před domy zničené věci a nákladní vozy je postupně odvážejí na skládku společnosti OZO v Hrušově. Náklaďáků je ale takové množství, že se tvoří dlouhé kolony.

O komentovanou prohlídku k aktuálnímu stavu vítkovického nádraží byl velký zájem

Budova vítkovického nádraží prochází kompletní rekonstrukcí. V jakém je objekt momentálně stavu se mohli lidé dozvědět na komentované prohlídce, kterou uspořádala vítkovická radnice. Oprava za více než čtvrt miliardy korun má být dokončena za dva roky.

Slezská nemocnice v Opavě se stala vítězem celostátního projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 15:08 | Celý MS kraj | Redakce

Velký úspěch slaví Slezská nemocnice v Opavě, která se stala vítězem celostátního projektu zaměřeného na kvalitu a bezpečí v nemocnicích. Tento projekt vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví a nemocnice hodnotí komise složená z odborníků zaměřených na oblast kvality. V lednu letošního roku Slezská nemocnice v Opavě úspěšně prošla re-akreditačním šetřením a získala certifikát na další tři roky u České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Jaké byly následky povodní v městském obvodu Ostrava-Jih

Celý minulý týden se kvůli víkendovým povodním nesl v duchu vypořádávání se s jejich následky a uklízení. V městském obvodě Ostrava-Jih nebyla situace tak kritická jako v jiných částech města nebo kraje. Zábřežští dobrovolní hasiči tak například pomáhali v Nové Vsi.

Porubská radnice reguluje počet přemnožených holubů. Odchytávají je odborníci z řad ochránců přírody

V Ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména kvůli tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10krát ročně.

Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

23. září 2024 9:47 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Muž následně školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Obyvatelé MOb Ostrava-Jih volili ve všech okrscích bez obtíží

22. září 2024 19:22 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

V Ostravě-Jihu otevřeli všechny plánované volební místnosti bez potíží. Ničivé povodně tuto část města tolik nezasáhly. Kromě krajských voleb proběhly také volby do senátu. Ty za Ostravu už v prvním kole zvítězil starosta Ostravy-Jihu, Martin Bednář.

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Senior linky v Ostravě fungují už 10 let. Speciální tlačítka zachraňují životy seniorům
Vydáno 12. února 2020 1:02, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Další senioři na Jihu se teď cítí mnohem bezpečněji. Strážníci městské policie jim do bytů instalují senior linky, které jim přivolají pomoc nejen v případě náhlých zdravotních problémů, ale i v situaci, kdy se za dveřmi pohybují například podvodníci.

Senior linka v Ostravě slaví 10 let. Ty první byly nainstalovány 8.února roku 2010 a v současné době jich funguje více než 470. 

“Aktuálně máme za celou dobu existence těchto senior linek více jak 2300 výjezdů po aktivaci těchto tlačítek, kdy ve více než 300 případech došlo následně ze strany strážníků k přivolání rychlé zdravotnické pomoci na místo. Co se týká samotných pomocí, strážníci vždy na místě v případě potřeby poskytují první pomoc, pomáhají seniorům  i v rámci třeba problémů nějakých sociálního ražení, kdy například senior upadne, nemůže sám vstát, v případě nějakých ojedinělých případů voláme i policii ČR,” uvádí Michael Beneš, mluvčí MP Ostrava

Zařízení se skládá ze tří částí. Řídící jednotky a dvou tlačítek. Jedno nosí senior stále u sebe třeba jako přívěšek a slouží k přivolání pomoci v případě zdravotních potíží, druhé je pak umístěno u dveří do domu či bytu.

“Slouží v případě, že se na místě nebo na druhé straně dveří nachází nějaká podezřelá osoba. Může to být podomní prodejce, nějaký falešný vnuk apod. V případě této aktivace už pak neprovádíme  zpětné volání, ale hlídka okamžitě vyjede na místo,” vysvětluje Michael Beneš, mluvčí MP Ostrava

Na senior linku mají nárok osamělí senioři ve věku od 60 let, kteří si o ni musí požádat. 

“Je potřeba, aby zašel na městskou policii a nebo na soc. úřad a vyplnil si takový dotazník, případně to může vyplnit rovnou se strážníkem. který mu vysvětlí, že přibližně necelé dva roky trvá než se tato žádost jakoby dostane na řadu. Seniory potom navštíví strážníci MP, udělají takové dotazníkové šetření další, kde se dozví, kdo je bude kontaktní osoba, jaký je zdravotní stav a poté už nastupuje montáž,” říká Adriana Chylova, preventistka MP Ostrava

Ze zdravotních důvodů si o speciální tlačítka požádala i paní Boženka ze sídliště Bělský les

“Děti mám mimo Ostravu na Jižní Moravě a pryč, takže jsem tady sama, takže z toho důvodu, když se mi něco stane, když mám problémy, abych se zas nemusela plazit z ložnice po čtyřech ke dveřím, odemykat a čekat až to přejde, nebo budu volat. My jsme to měli v klubu tady tuhle nabídku, takže myslím jsme dvě nebo tři, co jsme si to daly a další se stejně na to chystají,” svěřila se Božena Vachulková

Celá služba je bezplatná a pomoc velmi rychlá. Strážníci jsou na místě od přivolání do 5 minut a znají i diagnózu konkrétního člověka.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000019080/senior-linky-v-ostrave-funguji-uz-10-let-specialni-tlacitka-zachranuji-zivoty-seniorum