Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo se vylíhla mláďata vzácné želvy Hamiltonovy

Ostrava-město |

Ostravská zoo se těší z dalšího úspěchu v chovu mláďat. Tentokrát se tady vylíhly vzácné želvy Hamiltonovy. V zoo se rozmnožily už podruhé a vylíhlo se na 40 mláďat. Navíc mohou přibýt ještě další.

Sladkovodní želvy Hamiltonovy jsou v zoologických zahradách poměrně vzácně k vidění. Z českých zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických
zahrad jsou chovány jen v Ostravě. Ještě vzácněji se v lidské péči rozmnožují. V ostravské zoo se po pětileté přestávce povedl odchov podruhé, a to poměrně početný odchov.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Ostravská zoologická zahrada chová tyto vzácné asijské vodní želvy od roku 2010, aktuálně jednu chovnou samici a tři samce. Původně byly želvy Hamiltonovy k vidění v jednom z akvárií v chovatelsko-expozičním celku Čitván. Po vybudování nových akvárií v zázemí byly přestěhovány. Vzhledem k tomu, že se tento druh stává v přírodě stále vzácnější a odchovy v lidské péči jsou velmi raritní, upřednostnila zoo přesun želv do vhodnějších podmínek."

Do roku 2019 byla želva Hamiltonova v Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List) řazena v kategorii zranitelný (Vunerable). V důsledku
dalšího poklesu početnosti populace v přírodě byla přeřazena do kategorie ohrožený (Endangered). Chov v lidské péči tak nabývá na stále větším významu
a v budoucnu může být jedinou šancí, jak tento druh zachránit před úplným vyhubením na Zemi. V Evropě je chován v jedenácti zoologických zahradách a
celková populace čítá necelých 70 jedinců. V posledním roce se odchovy mláďat zdařily pouze ve třech zoo - v německém Lipsku a Halle a dále v Ostravě, kde se vylíhlo nejvíce mláďat. Poprvé se želvy Hamiltonovy v Ostravě rozmnožily v roce 2018, kdy se podařilo odchovat čtyři mláďata. Dalšího odchovu se zde dočkali po pěti letech. 

Lucas Bono, chovatel-terarista "V lednu jsme pozorovali páření. Samice pak v průběhu jara nakladla postupně tři snůšky v rozestupu jednoho měsíce a téměř všechna vejce byla oplozená."

Vejce byla pokaždé  odebrána do líhně a rozdělena do dvou skupin. U želv je známo, že teplota okolí ovlivní, jakého pohlaví budou vyklubané želvičky. Část vajec tak byla inkubována při vyšší teplotě tzv. na samice, část při nižší teplotě na samce. Po zhruba 40 až 50 dnech se začala klubat mláďata.

Lucas Bono, chovatel-terarista "Aktuálně máme 42 mláďat a další se ještě vylíhnou. Čerstvě vylíhlá mláďata mají zhruba 4 cm a potravu začínají přijímat po vstřebání žloutkového váčku. Krmíme je larvami pakomárů, nitěnkami a mikrocvrčky, zatímco dospělci dostávají rybičky, speciálně připravenou želatinovou směs s vyváženou živočišnou i rostlinnou složkou a hmyz."
Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mláďata, která jsou od narození zcela samostatná a nezávislá na rodičích, jsou umístěna odděleně v zázemí, kde budou postupně dorůstat, aby později posílila záložní populaci v lidské péči."

Želva Hamiltonova (Geoclemys hamiltonii) je středně velká sladkovodní želva obývající vody indického subkontinentu - její výskyt byl zaznamenán ve
východním Pákistánu přes povodí řek Indus, Ganga a Brahmaputra v severní Indii až po Bangladéš na severovýchodě. Tento výborný plavec s velmi silnými
čelistmi se živí měkkýši, vodním hmyzem, kraby a menšími rybami, ale nepohrdne ani rostlinnou potravou. V Červeném seznamu IUCN je želva
Hamiltonova vedena jako ohrožený druh a od roku 1975 ji chrání úmluva CITES. Přesné počty v přírodě nejsou známy, každopádně patří mezi nejméně
početný druh sladkovodních želv ve zmíněných oblastech. Mezi hlavní příčiny ohrožení patří nelegální obchod (pro maso, využití ve farmaceutickém
průmyslu, chov), degradace přirozeného prostředí (přeměna v rýžová pole, urbanizace, znečišťování vod, úprava říčních koryt a odvodňování) a v
neposlední řadě i rybolov.

Nahlásit chybu


K tématu

Pár orlosupů bradatých v Zoo Ostrava odchovává mládě poprvé bez pomoci

10. března 2024 12:05 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V jedné z voliér dravců v ostravské zoo odchovává pár majestátních orlosupů bradatých mládě. Jedná se o méně zkušený pár, který doposud při odchovu potřeboval asistenci a pomoc chovatelů. Letos poprvé si při péči o svého třetího potomka vede skvěle a zcela samostatně. Chovatelé tak odchovu přihlížejí jen prostřednictvím kamery umístěné nad hnízdem.

Pár čájí obojkových v Zoo Ostrava po 10 letech odchoval nevlastní mládě

16. prosince 2023 16:35 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada chová čáje obojkové od roku 2000. Poprvé chovný pár těchto jihoamerických ptáků úspěšně zahnízdil před deseti lety, kdy odchoval jednoho potomka. Od té doby se ptáci o hnízdění pokoušeli, ale nedařilo se jim. Až v letošním roce úspěšně odchovali další mládě. Nebylo ale jejich vlastní, nýbrž adoptované. Ptačí rodiče i chovatelé tak mohli získat další cenné zkušenosti.

Zoo Ostrava začala s chovem kriticky ohroženého lemura širokonosého

30. října 2023 18:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada začala chovat kriticky ohrožený druh lemura. Lemur širokonosý je vzácný ve své původní domovině Madagaskaru a jeho chov je ojedinělý i v lidské péči. Návštěvníci zoo ho zatím nemají možnost vidět, protože chová ve svém zázemí.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

V ostravské zoo se vylíhla mláďata vzácné želvy Hamiltonovy
Vydáno 7. srpna 2023 17:16, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostravská zoo se těší z dalšího úspěchu v chovu mláďat. Tentokrát se tady vylíhly vzácné želvy Hamiltonovy. V zoo se rozmnožily už podruhé a vylíhlo se na 40 mláďat. Navíc mohou přibýt ještě další.

Mláďata želvy Hamiltonovy; zdroj foto: Zoo Ostrava/Lucas Bono

Sladkovodní želvy Hamiltonovy jsou v zoologických zahradách poměrně vzácně k vidění. Z českých zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických
zahrad jsou chovány jen v Ostravě. Ještě vzácněji se v lidské péči rozmnožují. V ostravské zoo se po pětileté přestávce povedl odchov podruhé, a to poměrně početný odchov.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Ostravská zoologická zahrada chová tyto vzácné asijské vodní želvy od roku 2010, aktuálně jednu chovnou samici a tři samce. Původně byly želvy Hamiltonovy k vidění v jednom z akvárií v chovatelsko-expozičním celku Čitván. Po vybudování nových akvárií v zázemí byly přestěhovány. Vzhledem k tomu, že se tento druh stává v přírodě stále vzácnější a odchovy v lidské péči jsou velmi raritní, upřednostnila zoo přesun želv do vhodnějších podmínek."

Do roku 2019 byla želva Hamiltonova v Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List) řazena v kategorii zranitelný (Vunerable). V důsledku
dalšího poklesu početnosti populace v přírodě byla přeřazena do kategorie ohrožený (Endangered). Chov v lidské péči tak nabývá na stále větším významu
a v budoucnu může být jedinou šancí, jak tento druh zachránit před úplným vyhubením na Zemi. V Evropě je chován v jedenácti zoologických zahradách a
celková populace čítá necelých 70 jedinců. V posledním roce se odchovy mláďat zdařily pouze ve třech zoo - v německém Lipsku a Halle a dále v Ostravě, kde se vylíhlo nejvíce mláďat. Poprvé se želvy Hamiltonovy v Ostravě rozmnožily v roce 2018, kdy se podařilo odchovat čtyři mláďata. Dalšího odchovu se zde dočkali po pěti letech. 

Lucas Bono, chovatel-terarista "V lednu jsme pozorovali páření. Samice pak v průběhu jara nakladla postupně tři snůšky v rozestupu jednoho měsíce a téměř všechna vejce byla oplozená."

Vejce byla pokaždé  odebrána do líhně a rozdělena do dvou skupin. U želv je známo, že teplota okolí ovlivní, jakého pohlaví budou vyklubané želvičky. Část vajec tak byla inkubována při vyšší teplotě tzv. na samice, část při nižší teplotě na samce. Po zhruba 40 až 50 dnech se začala klubat mláďata.

Lucas Bono, chovatel-terarista "Aktuálně máme 42 mláďat a další se ještě vylíhnou. Čerstvě vylíhlá mláďata mají zhruba 4 cm a potravu začínají přijímat po vstřebání žloutkového váčku. Krmíme je larvami pakomárů, nitěnkami a mikrocvrčky, zatímco dospělci dostávají rybičky, speciálně připravenou želatinovou směs s vyváženou živočišnou i rostlinnou složkou a hmyz."
Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mláďata, která jsou od narození zcela samostatná a nezávislá na rodičích, jsou umístěna odděleně v zázemí, kde budou postupně dorůstat, aby později posílila záložní populaci v lidské péči."

Želva Hamiltonova (Geoclemys hamiltonii) je středně velká sladkovodní želva obývající vody indického subkontinentu - její výskyt byl zaznamenán ve
východním Pákistánu přes povodí řek Indus, Ganga a Brahmaputra v severní Indii až po Bangladéš na severovýchodě. Tento výborný plavec s velmi silnými
čelistmi se živí měkkýši, vodním hmyzem, kraby a menšími rybami, ale nepohrdne ani rostlinnou potravou. V Červeném seznamu IUCN je želva
Hamiltonova vedena jako ohrožený druh a od roku 1975 ji chrání úmluva CITES. Přesné počty v přírodě nejsou známy, každopádně patří mezi nejméně
početný druh sladkovodních želv ve zmíněných oblastech. Mezi hlavní příčiny ohrožení patří nelegální obchod (pro maso, využití ve farmaceutickém
průmyslu, chov), degradace přirozeného prostředí (přeměna v rýžová pole, urbanizace, znečišťování vod, úprava říčních koryt a odvodňování) a v
neposlední řadě i rybolov.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000038529/v-ostravske-zoo-se-vylihla-mladata-vzacne-zelvy-hamiltonovy